Last news in Fakti

13 Август, 2023 05:20 1 051 3

Университетите в Афганистан са готови да приемат отново студентки

  • афганистан-
  • талибани-
  • университети-
  • жени

Лидерът на управляващите талибани има последната дума кога може да се случи това

Университетите в Афганистан са готови да приемат отново студентки - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Университетите в Афганистан са готови да приемат отново студентки, но лидерът на управляващите талибани има последната дума кога може да се случи това, ако изобщо се случи, каза служител образователното ведомство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През декември талибаните забраниха на жените да учат в във висши училища, което предизвика възмущение по света.

На момичетата беше забранено да посещават училище след шести клас, скоро след като талибаните се върнаха на власт през август 2021 г. Афганистан е единствената страна в света със забрани, свързани с образованието на момичетата и жените.

Министърът на висшето образование на Афганистан Нида Мохамед Надим тогава каза, че забраната за обучение на жени в университетите е необходима, за да се предотврати смесването на студентите от двата пола и защото някои преподавани предмети нарушавали принципите на исляма.

Надим обяви, че забраната, издадена от талибанския лидер Хибатула Ахундзада, е в сила до второ нареждане.

Съветникът в министерството на висшето образование Молви Абдул Джабар каза, че университетите са готови да приемат студентки, веднага щом Ахундзада издаде заповед за отмяна на забраната. Той не можа да каже кога и дали това ще се случи.

Ахундзада "нареди университетите да бъдат затворени, така че те затвориха", каза той пред АП. „Когато той каже, че са отворени, те ще отворят същия ден. Всички наши лидери са за (възобновяване на образованието на момичетата), дори нашите министри са за това.“

Джабар каза, че последната му среща с Ахундзада е била преди седем или осем години. Той се е сражавал заедно с него срещу руснаците и е част от движението на талибаните от 27 години.

Коментарите му са пореден знак за наличието на различни мнения в талибанските среди във връзка с процеса на вземане на решения и указите на Ахундзада. Главният говорител на талибаните Забиула Муджахид бързо отхвърли съобщенията за разделение. Думите на съветника Джабар свидетелстват и за властта, която Ахундзада упражнява над талибаните.

Министър Надим представи забраната като временна мярка, докато се намерят решения за проблемите около половата сегрегация, учебните материали и правилата за облекло. Той каза, че университетите ще отворят отново за жени, след като проблемите бъдат решени.

Талибаните дадоха подобни обещания и за достъпа на момичета до гимназиално обучение, като казаха, че часовете ще бъдат възобновени, след като "техническите проблеми" около униформите и транспорта бъдат решени, но момичетата все още не могат да влизат в класните стаи.

Джабар коментира ситуацията броени дни преди втората годишнина от връщането на талибаните на власт в Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    6 2 Отговор
    Колко трябва да си комплексиран, за да се самоутвърждаваш като забраняваш на половината хора около теб елементарни неща

    Доколкото знам, Мохамед е бил неграмотен и се е отнасял с подозрение към образованите, а едната от жените му е била на 9 години или нещо подобно

    Но все пак това е било преди векове

    Коментиран от #2

  • 2 Талибанистан

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Не са като "модерния" свят с 20-30 пола. Имат си един пол, а всичко останало се приравнява към животинския свят.
  • 3 И порн хъб

    1 0 Отговор
    е организация, готова да приема афганистански студентки...
Новини по държави: