Last news in Fakti

16 Август, 2023 15:22 1 659 9

Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона

  • нигер-
  • нападение-
  • ековас-
  • хунта-
  • преврат-
  • президент-
  • власт

Жители на столицата Ниамей призовават за масово набиране на доброволци

Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона - 1
Източник: БГНЕС

Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона след свалянето на демократично избрания президент от страната. Жители на столицата Ниамей призовават за масово набиране на доброволци в помощ на армията срещу заплахата от западноафриканския регионален блок ECOWAS, който предупреждава, че ще използва военна сила, ако хунтата не възстанови властта на сваления президент.

Група местни жители в Ниамей стартират инициатива за набиране на десетки хиляди доброволци от цялата страна, които да помагат на армията в различни области като бойни операции, медицинска помощ и техническа подкрепа.

Напрежението в региона се задълбочава, като ECOWAS и хунтата не показват знаци на отстъпление. Противоречията водят до опасения за военна намеса от страна на ECOWAS, която се опитва да възстанови реда и властта на сваления президент. Въпреки сигналите за мирни разговори, напрежението продължава да се увеличава.

Атаките в региона са намалели от 2021 г., но сигурността остават ключов проблем, особено в югозападната част на страната, близо до границите с Мали и Буркина Фасо. Съобщение за нападение в югозападния регион, при което са убити 17 войници, подчертава сложността на ситуацията.

Експертите предупреждават, че военна намеса без видим край може да доведе до регионална война с катастрофални последици за вече несигурния Сахел, засегнат от несигурност, разселване и бедност, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кукло на конци

    34 3 Отговор
    Хората се борят за свободата си от колониализма, да не им крадат природните богатства или не си разбрала пак ?

    Коментиран от #3

  • 3 хе хе

    4 24 Отговор

    До коментар #2 от "Кукло на конци":

    Превратаджиите свалиха първия демократично избран президент на страната и веднага бяха поздравени от ... Пригожин. А сега развявайте руски знамена по улиците и се борете да се оправи Международното положение. Прост народ.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    3 2 Отговор
    Краварите нямат ли интереси там? Няма ли да пратят няколко милиарда помощи?
  • 5 Ивоча

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "хе хе":

    Хахха ама ти верно си празна кутия ,демократично избран президент от шаврон и Америка това ли казваш демократично …тцццц играта е да се смучи без пари газта от тях и урана от Франция на това казваш демократично и казах уран прибави и злато диаманти каквото се сетиш и сега като резнаха опашката на змията Америка и всички почнаха да ревът верно има за какво шаврон за направели инвестиция 13 милиарда .така че празен кашон бягай да си лакираш ноктите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тед

    2 0 Отговор
    Във френското издание lemonde твърдят, че африканскиятжсъюз няма да провежда военна интервенция, но Факти знаят най-добре...
  • 8 Конник

    5 1 Отговор
    Идва началото на края на Неоколониализма!
    Черно цунами се нахвърля върху Европа. Черния континент се надига и ще сложи край на еврограбежа!
    Африка като източник на почти безплатни ресурси за Запада се събужда. Няма повече злато и уран за Франция. След година (за толко време има запас от уран-гориво Франция) ще купуват от Русия уран! Ха, ха, ха.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.