Last news in Fakti

19 Август, 2023 04:48 2 519 17

Вашингтон готви план за евакуация на базите си за дронове в Нигер заради хунтата

  • сащ-
  • нигер-
  • дронове-
  • бази-
  • генерал джеймс хекър

Той включва оглеждане на съюзнически на САЩ страни в регионите на Сахара и Сахел, с които е възможно партньорство

Вашингтон готви план за евакуация на базите си за дронове в Нигер заради хунтата - 1
Снимка: Defence.gov

САЩ подготвят превантивен план за евакуация на двете си важни бази за дронове и антитерористични операции в Нигер, в случай че новата хунта, взела властта в западноафриканската държава, направи невъзможно по-нататъшното им присъствие там, съобщи началникът на американските военновъздушни сили за Африка ген. Джеймс Хекър, цитиран от Асошиейтед прес.

Планът включва оглеждане на съюзнически на САЩ страни в регионите на Сахара и Сахел, „с които бихме могли да си партнираме и да преместим военните си активи на тяхна територия“, каза генералът пред репортери във Вашингтон. Сахарският и сахелският регион са едни от зоните на света с най-голяма активност на радикални ислямистки групировки като Ал Каида и филиалите на „Ислямска държава“.

Хекър подчерта, че засега няма решение на правителството „Байдън“ дали свалянето от армията на 26 юли на демократично избрания нигерски президент налага американските дипломати и военни да напуснат територията на Нигер.

Базите на САЩ в този регион са изключително важни за борбата с тероризма, но в последните години той става все по-размирен: превратите в страните от него зачестиха, а все по-голямо внимание там придобива и руската наемническа група „Вагнер“. Американското военно присъствие в Нигер включва военновъздушни бази в столицата Ниамей и в Агадес, отдалечен град в южния край на пустинята Сахара.

Ако силите на САЩ си тръгнат, било то след решение на правителството „Байдън“, че не може да работи с метежните военни, оглавили Нигер, или след решение на хунтата да им нареди да напуснат Нигер, „подобен развой със сигурност ще се отрази“ на американските разузнавателни и контратеростични операции, каза Хекър.

„Разбира се, надяваме се да се намери мирно дипломатическо решение и да не се налага да си тръгваме“, добави той.

Превратът беше организиран от началника на нигерската президентска гвардия, който продължава да държи под стража в президентския дворец държавния глава Мохамед Базум и семейството му. Според американски дипломати водачите на хунтата са предупредили, че Базум ще бъде убит, ако западноафриканските съседи на Нигер предприемат военна намеса, за да го върнат на власт. Базум встъпи в длъжност през 2021 г. при първото мирно и демократично предаване на властта в страна, в която превратите след независимостта от Франция през 1960 г. са изключително чести.

САЩ все още не са обявили официално случилото се в Нигер за преврат. Подобна квалификация може да принуди Вашингтон до голяма степен да прекъсне двустранните военно-политически връзки.

Хекър заяви, че по негово мнение ще минат „седмици, а може би и доста повече“, преди американските власти да вземат решение дали е нужна евакуация.

Нигер беше една от малкото останали западноафрикански държави в регионите на Сахара и Сахел, които не се управляваха от военни и не се бяха сближили с руските наемници.

Хекър не уточни кои са страните в Западна Африка, които САЩ разглеждат като възможен заместител на ролята на Нигер като преден пост в борбата с тероризма.

„Току-що започнахме да работим по този въпрос“, каза той. „Американското военно ръководство е нясно кои са нашите предпочитания, но ще е нужна дипломатическа работа, резултатът от която ще определи крайното решение.“

По думите на Хекър в превантивния план за евакуация е предвиден както сценарий, при който напускането на Нигер ще може да се извърши в спокойна обстановка, така и такъв, при който ще трябва да се действа бързо и военните на САЩ ще трябва да вземат със себе си само най-секретната техника.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    42 1 Отговор
    Добтъка да се маха и да остави казармите за Вагнер , щото те подписаха контракт с новото правителство на Нигер .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА

    53 1 Отговор
    Ае чий го дирят тези кравари в Африка ? Пък и с претенции за демокрация! Крайно време е да си прибират базите и демокрацията и беж да ги няма ! Отвратителен краварски обор!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    26 0 Отговор
    Русия няма да отслаби натиска.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 интересно

    37 2 Отговор
    щеше да бъде да научим къде световните джандари-терориси САЩ
    нямат бази по света ?

    или няма смисъл от въпроса
  • 8 Краварска медия

    21 1 Отговор
    Като прочета ,,хунтата,,и не знам защо, се за тия наще се сещам
  • 9 Васко делчев

    35 1 Отговор
    Тия говеда-сатанисти и там ли имат бази.... Целият свят трябва да ги прогони от териториите си тези измамници. Където са те мир и просперитет няма.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Констатация

    21 1 Отговор
    Скоро краварите ще се изтеглят от всичките си бази в чужбина.
    Навсякъде им показват своята"обич".
    Не се знае докога ще просъществува тази държава , която цял свят много "обича".
    Оюе повече ,че наближава и гражданска война в самата нея.
  • 12 Българин

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Васко делчев":

    Аз пък като прочета хунтата и се за 404 се сещам и зеления шмъркач
  • 13 Коментар

    9 1 Отговор
    Оставете бедните роби да си купят дрехи и обувки!
  • 14 ТОДОР

    12 2 Отговор
    НЯКОЙ ДА КОМЕНТИРА КАК АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАВЗЕХА ЗЕМИТЕ НА ИНКИТЕ И ГИ НАПРАВИХА РОБИ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 Тор Педо

    8 2 Отговор
    А чий го дири Вашингтон в Нигер или пре демокрацията такива въпроси не се задават
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Итамлибе

    0 1 Отговор
    И там ли сте се навряли дебелогъзидемократори