Last news in Fakti

19 Август, 2023 04:51 1 483 5

Плячкосани са 87 християнски жилища и 19 църкви при размириците в Пакистан

  • пакистан-
  • насилие-
  • размирици

Подобно насилие никога не може да бъде оправдано, каза Усман Ануар, началник на полицията на провинция Пенджаб в Източен Пакистан

Плячкосани са 87 християнски жилища и 19 църкви при размириците в Пакистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осемдесет и седем християнски жилища и 19 църкви са плячкосани при безредиците в град в пакистанската провинция Пенджаб тази седмица, избухнали заради обвинения в богохулство, съобщи местната полиция пред Франс прес, цитирана от БТА.

„Събитията, които се разиграха, са трагични. Подобно насилие никога не може да бъде оправдано“, каза Усман Ануар, началник на полицията на провинция Пенджаб в Източен Пакистан.

Стотици мюсюлмани, въоръжени с пръчки и камъни, преминаха в сряда по улиците на християнския квартал „Джаранвала", в покрайнините на индустриалния град Фейсалабад, принуждавайки християните да избягат от там.

Размириците избухнаха, след като група религиозни фанатици обвиниха християнско семейство в оскверняване на Корана.

Въпросът за богохулството е особено чувствителен в Пакистан, където дори недоказани обвинения в оскърбление срещу исляма могат да доведат до убийства и линчувания.

Ануар каза, че лично е разпитал двама братя християни, обвинени в оскверняване на Корана.

Полицията съобщи, че още 128 души са арестувани във връзка с насилието.

Към днешна дата 3200 църкви са охранявани от полицията в провинция Пенджаб, за да се успокои християнската общност, каза Ануар.

Християните, които съставляват около 2 процента от населението, заемат едно от най-ниските стъпала в социалната стълбица на пакистанското общество и са чести мишени на фалшиви и неоснователни обвинения в богохулство, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснаков

    15 3 Отговор
    Да си вярващ е хубаво..но да си фанатик е кофти тръпка...а тази религия в повечето случаи е такава...Прости...промити хора които лесно се управляват с религия...типичен случай...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факти, и мюсюлмански подлоги сте станали

    7 1 Отговор
    Защо триете истината?
  • 4 Гуджо

    2 0 Отговор
    Правоверните угодиха богу. Простите зяпат мухите и останаха с празни джобове.
  • 5 3200 църви

    2 1 Отговор
    И то само в Пенджаб...то в България няма толкова.