Last news in Fakti

19 Август, 2023 05:05 1 053 2

Вашингтон предупреди космическите си компании за опасност от чуждестранен шпионаж

  • сащ-
  • шпионаж-
  • космическа индустрия

САЩ предвиждат, че заплахите за сектора могат да нараснат

Вашингтон предупреди космическите си компании за опасност от чуждестранен шпионаж - 1

Контраразузнавателните служби на САЩ отправиха предупреждение към американската космическа индустрия да предприеме мерки за сигурност по отношение на опитите на чуждестранни разузнавателни служби да откраднат техни изследвания и търговски тайни, за да подпомогнат космическите програми на своите собствени страни, предаде Ройтерс.

"Предвиждаме заплахите за този процъфтяващ сектор от икономиката на САЩ да нараснат", заяви служител на американското контраразузнаване, цитиран от Ройтерс , без да бъде назован. Той допълва, че "Китай и Русия са сред основните заплахи, идващи от чуждестранното разузнаване, за космическата индустрия на САЩ.

ФБР, Центърът за контраразузнаване и сигурност и Службата за специални разследвания към американските военновъздушни сили издадоха бюлетин от две страници, в който се казва, че неопределени чуждестранни субекти използват кибератаки и техники като стратегически инвестиции чрез съвместни предприятия и придобивки, за да се сдобият с достъп до американската космическа индустрия.

Предприетият ход е поредният опит на Вашингтон да повиши вниманието по въпроса, който отдавна тормози служителите на американското контраразузнаване и се е превърнал в негов основен приоритет, като се имат предвид милиардите долари, които американската космическа промишленост изразходва в процеса на конструирането на нови космически ракети и други технология.

Документът предупреждава компаниите да бъдат нащрек за молби за посещение в техните комплекси и за опити да бъде събрана поверителна информация по време на научни конференции. Упоменава се още, че служители на компаниите могат да бъдат подложени на риска да бъдат вербувани чрез оферти за пътувания в чужбина или за консултантска дейност и заплащане срещу предоставянето на неприкосновена частна информация.

На компаниите се препоръчва да се свържат с ФБР или службата за специални разследвания на ВВС на САЩ при най-малко съмнение, че са обект на чуждестранни интереси, а така също и да следят за "особени случаи" и да създадат програми за "вътрешна заплаха" като част от проверките на служители на отговорни длъжности за достъп до поверителна информация.

От години властите в САЩ говорят, че китайски хакери са се прицелили в ноу-хау в сферата на американските космически технологии, като са проникнали в компютрите на центъра за космически полети "Годард" и на лабораторията за реактивно движение на НАСА, както и в много компании в областта на авиацията, космическите полети и спътниковите технологии.

Ройтерс припомня, че през 2019 г. китайският гражданин Тао Ли беше осъден на 40 години затвор за заговор за незаконен износ на военна и космическа технология за Китай, включително устойчиви на радиация усилватели и вериги.

Китай обявява, че космическата му програма е за мирни цели, но военните представители на САЩ отстояват позицията, че космосът е ключово пространство във военната стратегия на Пекин. Тази година Вашингтон вече предупреди, че Китай си е поставил за цел до 2045 г. да се нареди до САЩ и дори да ги задмине на лидерската позиция в Космоса.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАЛАШНИКОВ

    7 0 Отговор
    Е тук вече направо избихте рибата- Откога пък Обединени Краварски територии били лидери и в Космоса??? Айде стига,....цял свят май го разбра,че т.н уж Кацане на Луната е произведение на дълбоко засекретени .....вероятно , специалисти за работа с камера от Холивуд и цялата снимкова измама е фабрикувана в специално оборудвани помещения/декор за по-добра автентичност на снимките......А в сегашно време ако платформа Старлинк го имат за критерий на лидерство в Космоса......по-добре питайте И.Мъск по колко пъти на ден се моли дано не им писне на руснаците и да почнат изневиделица масово да падат сателити над Украйна, и не само неговите, с и разни други играчки на Пентагона.
  • 2 Китай

    1 0 Отговор
    Дя вадя ли балоните? предния път могу ги изшпионирахме ... ония чак още сменят памперси