Last news in Fakti

20 Август, 2023 09:41 1 391 61

Чернигов обяви тридневен траур, след като 7 души, сред които шестгодишно дете, загинаха при руския ракетен удар

  • чернигов-
  • траур

В града е организиран щаб за ликвидиране на последствията от удара. Нанесени са щети на най-малко  60 къщи и други постройки. Разрушения има в около 500 апартамента

Чернигов обяви тридневен траур, след като 7 души, сред които шестгодишно дете, загинаха при руския ракетен удар  - 1

В украиниския град Чернигов е обявен тридневен траур, след като 7 души, сред които шестгодишно дете, загинаха при руския ракетен удар срещу театър в северния украински град вчера. Повечето жертви са били на спирка на градския транспорт, поясняват местните власти. Над 140 са ранените, като най-малко 25 души са настанени в болница, съобщи bgonair.bg.

В града е организиран щаб за ликвидиране на последствията от удара. Нанесени са щети на най-малко 60 къщи и други постройки. Разрушения има в около 500 апартамента.

В късното си видеобръщение след посещението си в Швеция, президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия не само ще получи бронирани машини от Швеция, но и ще започне да ги произвежда.

"Вече имаме споразумение с Швеция за производството на машините CV 90 в нашата страна. Трябва да намерим начини за собствено производство на всяка машина, която ни е нужна в момента. Освен това има пробив по отношение на изтребителите "Грипен". Нашите войници вече започват тестове с тях. Стъпка по стъпка се доближаваме до момента, в който "Грипен"-и ще полетят в нашето небе", каза Зеленски, цитиран от БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 39 Отговор
    руски терористи

    Коментиран от #17

  • 2 Българин

    11 33 Отговор
    руски ценности
  • 3 Българин

    12 36 Отговор
    ватенките са много страхливи-само могат да пращат ракети по цивилни и деца
  • 4 Българин

    11 32 Отговор
    скоро това ще се случва в Русия
  • 5 Само предлагам

    6 29 Отговор
    Защо не отвръщат реципрочно Малко ли градове с мирни жители има в Роша
  • 6 КОТарАК

    5 22 Отговор
    тва сигурно е от плана СВО
  • 7 Максим Горки

    9 30 Отговор
    Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост.
  • 8 Българка

    12 37 Отговор
    Кремъл наложи политиката на зверства,тероризъм с цел заграбване територии, природни ресурси, влияние. Цената на човешкия живот за Путин и групировката му е 0.

    Коментиран от #20

  • 9 11111

    51 5 Отговор
    Атаката срещу Чернигов е насочена върху мястото за събиране на командния състав, военни специалисти от въоръжените сили на Украйназа показване на бойни дронове, което е било маскирано като фестивал „Свирепи птици“, като е предоставена и копие от поканата за това събитие.
    Това събитие е било извършено при спазване на режима на секретност. Самият удар пада върху обект, използван от украински военнослужещи.
    Предоставена е и снимка на поканата за събитието, от която се вижда, че то е специално маскирано като „фестивал на бойни дронове“: организаторите веднага препоръчват да не се носят военни униформи. Екранната снимка на частната поща показва препоръки за посещение на фестивала Fierce Birds Demo Day (Fierce Birds - бел.ред.): „Призоваваме ви да дойдете на събитието в цивилни дрехи. Ако е възможно, пременете се във военна униформа, за да избегнете идентифицирането на събитие като свързано с военната сфера“.
    Пише още, че събитието е закрито, съдържа информация, която е чувствителна към отбранителната способност на страната (представени са разработки), както и че повечето от участниците са действащи военни.

    Коментиран от #23

  • 10 Александър Пушкин

    8 20 Отговор
    "Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”.
  • 11 А50

    33 5 Отговор
    Укро хунтата да не правят сбирки с натовски офицери в театри в центъра посред бял ден под прекритието на разхождащите се цивилни. Иначе 10ки полски и литовски офицери могилизирани при удара за които е изпратен и хеликоптер а не за цивилните
  • 12 жалки евроатлантически лъжи до безкрай

    41 6 Отговор
    тя фасадата на театъра е цялата невредима, тия лъжат за спирката отсреща. явно наистина е имало натовски офицери, които са останали завинаги в командировка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Демократ англофил

    12 7 Отговор
    Бг фашистите скоро и вие ще сте по тоя начин.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    28 4 Отговор
    До всички СПИСОВАТЕЛИ ! За да си изясните събитията прочетете материала от 7,39 часа публикуван по-долу! Но кой да чете ! "Българин" не читател, той СПИСОВАТЕЛ!
  • 17 кочан

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Слава на Русия,Слава на непобедимата Руска Армия.Най силната армия в свта.
  • 18 ..........

    24 2 Отговор
    Командирът на специалната част на въоръжените сили на Украйна "Бял орел" говори за удара в Черниговския драматичен театър
    Командирът на специалното подразделение за ударни безпилотни самолети на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) „Бял орел“ разказа в интервю за украински журналист какво се е случило в Черниговския драматичен театър няколко минути преди ракетния удар.
    Според военни това е било началото на събитието. Водещият започна да представя участниците и говори за мерките за сигурност. Когато събралите се изпяха химна, започна въздушна тревога. Организаторите призоваха всички да слязат в бомбоубежището.
    Командирът добави, че още със слизането на първия етаж е имало точков удар, който е оглушил, много хора са паднали на пода.
    "Беше шок. Ударът беше много сериозен", каза мъжът

    Коментиран от #31

  • 19 Тед

    24 2 Отговор
    Това беше удар по срещата на офицери от ССО ВСУ на въоръжените сили на Украйна и НАТО от Полша и балтийските държави преди вземането на решения в Киев и Варшава.
    Щяхме да разработим обща концепция за защита на границата при хибридни атаки.
    Срещу Драматичния театър се намираше щабът на Главното разузнавателно управление и приемната на СБУ към отдела за контраразузнаване. Днес там се проведе съвместно съвещание с полски и литовски военни за защита на границата и противодействие на евентуални атаки на ДРГ от Беларус и Русия.
    На срещата присъстваха 23 души с чуждо гражданство. Същият брой пристигна от Лвов вчера следобед в Чернигов. От 23-ма, 9 трупа са намерени под развалините, останалите все още се смятат за изчезнали.
    В Драматичния театър са открити убити над 38 бойци и командири на ССО ВСУ на Въоръжените сили на Украйна. Повече от 75 души са тежко ранени.
    По време на неуспешното изстрелване на противовъздушни ракети от съветския период бяха убити двама цивилни.
    На видеото се вижда обратната следа на системата за противовъздушна отбрана С-300. Въоръжените сили на Украйна признаха, че неуспешно са се опитали да свалят ракета на Въоръжените сили на РФ в града.
  • 20 Българин

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Първите убити и ранени наемници в Чернигов пристигат в Жешов, транспортират ги до болници в Полша 
    19.08.2023 г. 21:27 ч
    Първите ранени и убити са докарани в полския град Жешов.
    Тук са докарани наемници и украинци, които пострадаха след руския удар в Чернигов на 19 август. Сега ранените се откарват в полски болници.
    По-рано турските медии съобщиха, че след ударите на две ракети "Искандер" в Чернигов са загинали 20 души и са ранени повече от петдесет бойци от въоръжените сили на Украйна и чуждестранни западни специалисти.
    Ударите са били нанесени в Драматичния театър на град Чернигов, където в този момент се е провеждала изложба на производители на безпилотни системи и сградата на Главното управление на СБУ и ГУР
    Общо след два удара в момента са преброени повече от петдесет убити и повече от сто ранени бойци и наемници.
    Съобщава се също, че двама цивилни са били убити по време на изстрелването на "древни украински противоракети" С-300. Въоръжените сили на Украйна по-късно признаха, че неуспешно са свалили ракета на руските ВКС в града.

    Коментиран от #38

  • 21 нннн

    14 3 Отговор
    Ама пишете и за пострадалите военни - украински и неукраински. 60 души загинали и 100 ранени. Е, числата може да са и малко по- малки( те и руснаците послъгват).
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    7 16 Отговор

    До коментар #9 от "11111":

    Забрави да споменеш, че военните специалисти са били командвани от 6- годишния малчуган...
    Абе от къде Пасьолството ви намира такива???

    Коментиран от #30, #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Васил Велев!! АМАН от Лъжци и Слугинаж!!

    20 4 Отговор
    Тея нали отиваха на църковен празник, а загинали в Театъра!!!????? Лъжи, Фейкове!!
  • 26 Опорка

    17 3 Отговор
    Е, когато укрот@либанитe спрат да използват цивилни сгради за джих@дисткитe си сбирки, цивилните жертви ще намалеят многократно.
  • 27 вашето мнение

    15 4 Отговор
    Бая натювски плъха трябва да са изгорели там. Жаолката същност на същите е, че използват цивилни за щит.

    Коментиран от #29

  • 28 Ксаниба

    14 3 Отговор
    а колко натовски дженерала отлетяха към белзебуб??
  • 29 вашето мнение

    18 4 Отговор

    До коментар #27 от "вашето мнение":

    Апропо, какво стана с прословутото натювско пво? Май без даа искат показаха, колко безсилно е срещу руските ракети.

    Коментиран от #33

  • 30 Някой

    15 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Ти не можа да осмислиш, че некадърното украинско ПВО е стреляло напосоки. Ама и вас посолствоТО от къде ви изкопава?

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    4 19 Отговор

    До коментар #29 от "вашето мнение":

    Рашибозука, забравихте да споменете, че ватенките са ударили център за пускане на бойни комари, гълъби и гъсеници... 😂
    6-годишното дете е с чин полковник, а брат му е с чин генерал...
    Кухари червени!

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Дедо ви...

    18 4 Отговор
    Сградата е цяла непокътната, архитектурен паметник . Ракетата е влетяла вертикално, отгоре пред покрива и взрива е вътре в срадата. Убитите са вътре, какви паркинги какви разрушени къщи и убити цивилни!?!?!?!?

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дедо ви...

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "Някой":

    Че то някой нормален няма да се хване с краварите ......
  • 37 вашето мнение

    10 5 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Дитенцето там е било жив щит на натювските плъхове, панимаеш?
  • 38 Румен Решетников

    4 11 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Абе петолъчника, кое последно е вярно?
    Че театъра е ударен от руска ракета или от украинска "древна " С-300, че се обърках?
    Добави и че Залужни е загинал за N-ти пък, щото е гледал постановката " Едно време в СССР " в театъра... 😂

    Коментиран от #42, #46

  • 39 Българин

    2 9 Отговор

    До коментар #34 от "Дедо ви...":

    Тази е от специалните ракети с изкуствен интелект, нали? Влиза, оглежда се дали има фашисти и тогава се взривява. Ако са майки с деца, излиза обратно, докладва на центъра и чака инструкции къде да полети... 😂
  • 40 да бе

    9 1 Отговор
    в 13:27 ново заглавие "имаше натовски офицери но те показваха цивилни дронове на шестокласници" :Д
  • 41 Гошо

    8 2 Отговор
    В Чернигов нямаше онзи удар по центровете за вземане на решения, който всички толкова трепетно ​​искат след поредната атака на територията на Русия.
    Това беше удар по срещата на офицери от MTR на въоръжените сили на Украйна и НАТО от Полша и балтийските държави преди вземането на решения в Киев и Варшава.
    Щяхме да разработим обща концепция за защита на границата при хибридни атаки.
    Срещу Драматичния театър беше щабът на Главното разузнавателно управление и приемната на СБУ към отдела за контраразузнаване. Днес там се проведе съвместно съвещание с полски и литовски военни за защита на границата и противодействие на евентуални атаки на ДРГ от Беларус и Русия.
    На срещата присъстваха 23 души с чуждо гражданство. Същият брой пристигна от Лвов вчера следобед в Чернигов. От 23-ма, 9 трупа са открити под развалините, останалите все още се смятат за изчезнали.
    В Драматичния театър са открити убити над 38 бойци и командири на МТР на Въоръжените сили на Украйна. Повече от 75 души са тежко ранени.
    По време на неуспешното изстрелване на противовъздушни ракети от съветския период бяха убити двама цивилни.
    На видеото се вижда обратната следа на системата за противовъздушна отбрана С-300. Въоръжените сили на Украйна признаха, че неуспешно са се опитали да свалят ракета на Въоръжените сили на РФ в града. Зеленски и Ермак отказаха да дойдат на мястото на трагедията в Чернигов.
    Тестовото изстрелване на ракета "Искандер К" (крилато оборудване), способна да бъде оборуд

    Коментиран от #45

  • 42 Иска се акъл

    15 3 Отговор

    До коментар #38 от "Румен Решетников":

    Сградата с натювци е ударена от Искандер, а древното некадърно С-300 удря украинския цивилни щит.
  • 43 az #СВО

    14 2 Отговор
    Накратко:

    Ударът е нанесен по среща на офицери от ССО ВСУ и на НАТО от Полша и балтийските държави преди да бъдат взети съответните решения в Киев и Варшава.

    Срещу сградата на Драматичния театър в Чернигов се намира щабът на Главното разузнавателно управление и приемната на СБУ към отдела за контраразузнаване. Там се е провеждало съвместно съвещание с полски и литовски военни за защита на границата и противодействие на евентуални атаки на ДРГ от Беларус и Русия.

    На срещата са присъствали 23 души с чуждо гражданство. Същият брой е пристигнал от Лвов предния ден следобед в Чернигов. От тези 23-ма, 9 трупа са намерени под развалините, останалите все още се смятат за изчезнали.

    В Драматичния театър са открити телата на над 38 бойци и командири на ССО на ВСУ. Повече от 75 души са тежко ранените.

    Зеленски и Ермак отказаха да посетят мястото на удара в Чернигов.
    Ударът е нанесен с крилата ракета "Искандер К", системите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна са я проспали. Както и атаката срещу склада на НАТО в Киев на 19.08.2023г. с ракетата "Х-50".

    До момента са загинали 54 души. 3 цивилни. Ранените и пострадалите надхвърлят 89 души.

    11 много тежко ранени чужденци (офицери от Полша и балтийските държави) са откарани с хеликоптери до Киев и оттам със самолет до Полша. Кой от тях ще оживее е голям въпрос.

    Други висшите офицери от ВСУ и един генерал са откарани с хеликоптер във Виница, където ще решат какво да правят по

    Коментиран от #44, #50, #53

  • 44 Българин

    2 10 Отговор

    До коментар #43 от "az #СВО":

    СПАМ
  • 45 Българин

    2 9 Отговор

    До коментар #41 от "Гошо":

    СПАМ
  • 46 Безказарменик

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Румен Решетников":

    То пък щото много сложно за разбиране😂🤣😂🤣. Но не е за к0хи.
  • 47 Кочо

    14 3 Отговор
    Такава съдба очаква и съдилището в Хага! Нека само посмеят да се съберат повече античовеци там и Кинжала ще ги посети! Никой не е забравен....! А Грипен е един калпав самолет, който логично не бе одобрен, но от вчера започнахте да го харесвате! Соросоидите!
  • 48 az #СВО

    13 1 Отговор
    Висшите офицери и генералът бяха откарани с хеликоптер във Виница, където ще решат какво да правят по-нататък. Най-вероятно някои от висшите офицери ще имат късмета да отлетят до Полша и оттам до Мюнхен или Дюселдорф.

    В Черниговския драматичен театър изчезна и служител на BND, който отговаряше за космическите комуникации и услугите за предаване на криптирани данни, назначен към щаба на НАТО във Вилнюс.
  • 49 Хе-Хе

    6 1 Отговор
    Никакъв Искандер! Взрива си е бил предварително заложен или путинист - камикадзе! Проблем на ВСУ е, че войната налага неудобства, които те не смеят да предложат на чуждестранните си натовски гости! Тези хора не искат да отидат в окопите, да не се къпят, да понасят горещина и прах, да се хранят на някой горски пън! Те си искат както в България на учения, денем да са на Ново село с климатик, вечер да се прибират в Бургас, да си карат курорт и вземат пословични командировъчни! И украинския домакин се чуди как да им угоди, не може да им откаже на капризите и измислил да ги маскира като театър! Но Иван Дурашков дебне с лопатата....
  • 50 Чавес

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "az #СВО":

    Каква е тая крилата ракета Искендер К ? Не е крилата ,а е балистична .
    Уж да покажеш ,че много знаеш а то ... Кой ще ти чете другите глупости които си писал изсмукани от пръстите

    Коментиран от #51

  • 51 az #СВО

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чавес":

    ОТРК "Искандер" ползва два типа ракети:

    1.Балистична ракета - 9М723
    2.Крилата ракета - Р500
  • 52 Сандо

    3 0 Отговор
    Една нормална случка по време на война тия я превърнаха в рекламна клоунада.
  • 53 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "az #СВО":

    Ако това е Истината,то ни изпълва със задоволство и надеждата,че ще има многократни продължения,докато тая фашистка гадост изчезне от Европа.
  • 54 Моро

    5 0 Отговор
    Украинското пво не може да уцели калибъра и ракетите падат на главите на хората,не заблуждавайте народа че Русия обстрелва мирните граждани
  • 55 Демократ

    0 7 Отговор
    Колко загубили човешки облик българи има сред нас, ужасяващо е.Това е резултат от руската свирепа пропаганда, разпространявана дори от трибуната на Парламента от Копейкин ненаказуемо. Този кремълски агент 20 пъти публично заплашва със смърт всички несъгласни с него и внася путински закони в Парламента за забрана на всякаква свобода. Доказан фашист, обявява всички несъгласни с него за фашисти. Официален привърженик на фашисти Путин и на германската неофашистка партия АДФ.Дано се появят смели българи в органите за национална сигурност на България и спрат това нашествие, докато не е станало късно. Все пак има Конституция и сме парламентарна република и проповядваната смърт и насилие от Възраждане са наказуеми по закон.

    Коментиран от #56, #57

  • 56 4444

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Демократ":

    всеки обявяващ се за демократ е проводник на чужди интереси и трябва да бъде третиран като саботьор на българските национални интереси
  • 57 4444

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Демократ":

    например органите за национална сигурност трябва да противодействат на НПО-тата, които лобират и организират протести докато се сменят българските закони (да приличат на евроатлантическите)
  • 58 АМА ЧЕ ПЛОСКО

    7 0 Отговор
    ГЛЕДАМ СНИМКА ВИЖДАМ ИЗДЪНЕНА ОТ ВЪТРЕ СГРАДА А ТО ВЪТРЕ НЯМАЛО ЖЕРТВИ ПОВЕЧЕТО БИЛИ ОТ ВЪН И ВЯРВАМ НАЛИ ЧЕСТНИТЕ УКРАИНЦИ ГО КАЗВАТ
  • 59 Иван

    2 0 Отговор
    Руските военни трябва да почнат да унищожават синагогите.
  • 60 3х3

    1 0 Отговор
    Още колко много 3х3 ще има. Голямо броене ще пада.
  • 61 Военно събитие

    2 0 Отговор
    Събитието е за Украински производители на дробове, техните спонсори и военните които ги ползват.
    Едно от условията беше военните да дойдат без униформи и оръжия.
    Много удобна цел, освен това Украинците направиха постери и реклама.
    Някой от ФСБ е видял и пратил ракета, понеже тези дронове убиват руски войници и не само.

    Сградата на СБУ е остреща на този театър.
    Тя вече беше уничтожена преди.
    Беше чисто нова сграда.
Новини по държави: