Last news in Fakti

21 Август, 2023 04:51 1 914 15

Ковачевски ще информира Урсула фон дер Лайен за хода на конституционните промени в РСМ

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • конституция

Гръцкият премиер Мицотакис организира неформална среща за лидерите от Западните Балкани в Атина

Ковачевски ще информира Урсула фон дер Лайен за хода на конституционните промени в РСМ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На неформалната среща, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за лидерите от Западните Балкани в Атина, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че ще има официална среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да я информира "за хода на конституционните промени в страната", предаде БТА.

"Процесът започна, и той започна със 73 гласа "за" дневния ред за промени в конституцията, като стана много ясно, че СДСМ и европейската коалиция са за продължаване на европейската интеграция на Северна Македония, но опозицията отново, както в миналото, е за блокиране на пътя на Северна Македония в евроинтеграциите, така както беше против включването на Северна Македония в НАТО", каза Ковачевски в интервю за телевизия Сител.

Ковачевски отново посочи, че управляващата коалиция ще направи всичко възможно да се стигне до положителен резултат в гласуването на промените в конституцията, които предвиждат включване в основния закон на още няколко "части от народи", сред които и българите, а на въпрос, след като управляващите в страната не са успели да осигурят до този момент необходимите гласове дали ще подаде оставка посочи, че "в деня, в който промените в конституцията бъдат гласувани", ще подаде оставка, за да бъдат насрочени избори. Вторият вариант е ако ВМРО-ДПМНЕ иска да стане част от правителството да получат половината от министерските позиции, които в момента има СДСМ.

Тези предложения Ковачевски предложи на лидерската среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски още през юни.

"ВМРО-ДПМНЕ постави условия ДСИ да не участва в правителството и техните министри подадоха оставките си. ВМРО-ДПМНЕ ще бъде част от правителството, ние ще завършим целия процес, ще приключим скрининга, ще отворим една или две преговорни глави и ще затворим една от тях, като ще отидем на избори с правителство, в което ще има предимно министри от ВМРО-ДПМНЕ", каза Ковачевски.

На въпрос дали има споразумение с председателя на парламента Талат Джафери кога ще бъде продължено заседанието на парламента от петък, за да бъдат гласувани промените в конституцията, Ковачевски отговори, че Джафери работи по правилника на парламента.

"Има място за разговор с ВМРО-ДПМНЕ, доколкото независим депутат представи техните позиции, и смятам, че този разговор трябва да се проведе институционално и парламентът е най-доброто място за това, за да стигнем в крайна сметка до решение, което да е в интерес на гражданите, защото гражданите искат и заслужават да живеят в страна-членка на ЕС", каза Ковачевски, подчертавайки, че единственият път за Северна Македония е европейският.

"Минахме през процес на конституционни промени и по време на членството в НАТО. Благодарение на този успешен процес днес всички се гордеем, че сме член на НАТО, особено когато в Европа се води военен конфликт. Убеден съм, че нашият парламент има капацитет да вземе още едно голямо, стратегическо решение за гражданите", каза Ковачевски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недорасло българче

    10 0 Отговор
    нали тия бяха "фашисти" според вашето село което наричате не знам каква македония!
  • 2 Гриша

    12 3 Отговор
    СМакедония и Окрайнавървят по един път очертан от ЦРУландия , омраза и агресия За нас , политически е по-добре да не изпълнят фр. предложение , а за северно. македонците ще е икономически по-добре , ако не влязат в ЕС , колкото и да не им се вярва сега .
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    Вето
  • 4 Редник

    9 2 Отговор
    Да докладва. Гинеколожката ще каже рапорт приет и ще продължи да плаща за ваксини, че 6 деца трудно се гледат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прав си

    9 1 Отговор
    Браво....,новото име на Сев.македо...нния ще е Севе....рна Ве.лика А.л.б.ани.я.Честито на ма..кета..та.
  • 7 Гордостта на Тара

    7 1 Отговор
    Тоя Урсула не трябваше ли да бъде разследван от ЕС прокуратурата
  • 8 Красимир Петров

    11 1 Отговор
    Няма по измислена нация от македонците

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    6 2 Отговор
    е и какво като инвормира противната крадла тя търси нещо за гепане някой милиард
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    6 0 Отговор
    Македонистите са злобен, дресиран и зомбиран народ, който не подлежи на промени с европейски начин на мислене! Това е постигнато и затвърдено с десетилетия терор от СЮК, чрез УДБ и тяхна храна и смисъл на съществуване е анти-българизма и омразата към БГ, иначе нямат причина и мотив за живот! За БГ е много по-добре резултата в парламентарното гласуване да бъде налагането на собствено вето, защото бетонните глави, македонистите ще продължат да пречат с всички сили и средства, но вече от позиция на нови възможности и измерения, като членове на ЕС! Много жалко за нашите сънародници там, които ще живеят без права и свободи, но поколения назад българите предвидиха това положение и политика и се изселиха от там. Изселените в БГ са повече от сегашното население в РСМ! Титовият комунизъм в стария си вид, остана само в РСМ от цяла Европа! Просто не са узрели за ЕС и им е нужно още много време, защото са тежко засегнати от терора с поколения и образователната им система не е променена от 1945 г. Стопираха и работата на двустранната научно-историческа комисия, под мотото “Немам докас, али тврдам”!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Перо

    3 0 Отговор
    Македонистите много се лъжат, че в условията на 21-ви век и интернет ще скрият лъжата и фалшификацията на историята за измислената държава и “нация”, чрез полицейски терор, медиини манипулации, дискриминация и терор на самоопределилите се за българи и заблуди в учебниците, от времето на Тито! Това може да заблуди хората, на пръв поглед, но ще предизвика дългосрочен застой и изолация, в развитието на страната! Накрая албанците ще сложат точка!
  • 13 Перо

    1 0 Отговор
    Урсула ще им даде срок за слагане на допълнителен Файзер за Ковид!
  • 14 Скопие

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Се огласи Перо, Перо комсо-молец. Патриотот на (руски) батерии.
  • 15 Юнак Балкански

    0 0 Отговор
    За какво Ковачевски ще информира Урсула фон дер Лайен, като те не могат нищо да променят в конституцията си?
    Леле, колко са жалки хората от РСМ. Опозицията в Скопие ги води за носа и си развява байрака. Жалка картина. Така и Европейския съюз ще ги разбере, че за нищо не стават, камо ли за членове на Европа.
Новини по държави: