Last news in Fakti

21 Август, 2023 11:10 1 066 1

Ситуацията в Нигер е сложна и създава разногласия между различните държави

  • нигер-
  • преврат-
  • ситуация-
  • ековас

На 26 юли в страната се състоя военен преврат

Ситуацията в Нигер е сложна и създава разногласия между различните държави - 1
Източник: БГНЕС

След преврата на 26 юли в Нигер, международната общност се разделя на различни мнения относно подхода към новата ситуация. "Франс прес" съобщава, че реакциите на различните държави и организации са се превърнали в дипломатически разнобой.

Щабовете на армии от западноафриканските държави се събраха в Акра, Гана, за да обсъдят предложената военна интервенция, която Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) разглежда. Делегация на ЕКОВАС посети Нигер и се срещна със сваления президент на страната, както и с ръководителя на хунтата Абдурахман Чиани. По информация на телевизия "Ал Арабия", тази мисия не доведе до резултат, тъй като военните отказаха да върнат президента Мохамед Базум на власт.

Вътре в ЕКОВАС обаче няма единодушие по този въпрос. Кабо Верде изрази явно несъгласие. Президентът на Кабо Верде, Жозе Мария Невеш, заяви миналата седмица, че всички трябва да работят за възстановяването на конституционния ред в Нигер, но че не е подходящ момент за военна намеса или въоръжен конфликт.

Въоръжените режими на Мали и Буркина Фасо, съседи на Нигер, показват ясна солидарност с Ниамей, въпреки че членството им в ЕКОВАС е замразено и са наложени санкции от организацията.

Анализаторите изразяват загриженост, че военна интервенция може да има сериозни последици. Икономическите санкции и военните заплахи на ЕКОВАС дават на хунтата възможност да изгради националистически настроения и да експлоатира антиколониални настроения.

Въпреки че подробностите за обсъжданата военна операция са неясни, тя изглежда трудно осъществима без подкрепата на Африканския съюз, който обаче се събира рядко и сигнализира различия в становищата си.

САЩ и Франция заемат различни позиции. Американците разчитат на мирно решение и поддържат сътрудничество с демократични режими, докато Франция отхвърля хунтата и подкрепя ЕКОВАС.

Русия и нейната частна военна компания "Вагнер" също играят роля в този контекст. "Вагнер" е известна със своите интереси в региона и способността си да осигури политическа сигурност. ЧВК "Вагнер" е много ясна относно целите си. Те отиват някъде, за да имат достъп до ресурси и в замяна да осигурят сигурност.

Джихадистите, от своя страна, продължават дейността си, извършвайки нападения на нигерската армия и засилвайки напрежението в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колониите се надигат

    12 2 Отговор
    Колонизаторите просто си изпяха последния куплет от старата песничка..