Last news in Fakti

7 Ноември, 2013 12:26 810 0

След 5 месеца полицията превзе превзе ERT в Атина

  • ert-
  • ерт

Държавната ERT беше закрита на 11 юни. Всичките нейни 2700 служители подлежаха на уволнение

След 5 месеца полицията превзе превзе ERT в Атина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък сутринта полицията в Гърция щурмува и свали блокадата на сградата на бившата държавна телевизия и радио ERT.

Журналисти и сътрудници, възмутени от решението на правителството да закрие медията и да я преструктурира, от близо 5 месеца бяха окупирали централата.

Най-малко четирима души са задържани при полицейската операция, а от сградата са били изведени петдесетина души.

Няма ранени при полицейската акция, при която беше използван сълзотворен газ, за да се разгонят около 200 граждани, протестиращи в подкрепа на журналистите.

Държавната ERT беше закрита на 11 юни. Всичките нейни 2700 служители подлежаха на уволнение. Правителството оправда непопулярната стъпка с необходимостта за съкращаване на разходите в условията на криза. Освен това беше създадена малка държавна компания.

Представители на Европейския съюз за радиоразпръскване посетиха няколко пъти Гърция, изразявайки несъгласието си с решението за закриване на ERT. Един от бившите началници на някогашната гръцка обществена телевизия вече се е обадил в офисите на съюза с молба неговите сателити да продължат да излъчват сигнала на медията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: