Last news in Fakti

30 Август, 2023 06:55 1 152 12

Датското правителство ще представи закон, според който изгарянето на Корана се обявява за незаконно

  • дания-
  • правителство-
  • закон-
  • корана-
  • оскверняване

Този ход последва гневни демонстрации срещу публичните изгаряния в Дания и други стран

Датското правителство ще представи закон, според който изгарянето на Корана се обявява за незаконно - 1
Снимкa: Shutterstock

Датското правителство ще предложи закон, който ще обяви за незаконно оскверняването на свещени книги в Дания.

Това се случва, след като поредица от публични осквернявания на Корана, извършени от шепа антиислямски активисти, предизвикаха гневни демонстрации в мюсюлманските страни.

На Дания се гледа като на държава, която улеснява обиждането и омаловажаването на културите, религиите и традициите на други държави, заяви правителството.

Предложението на правителството е да се разшири съществуващата в Дания забрана за изгаряне на чужди знамена, като се забрани и "неправилното отношение към предмети със значителна религиозна значимост за дадена религиозна общност", заяви министърът на правосъдието Петер Хумелгард.

"Законопроектът ще направи наказуемо например изгарянето на Корана или Библията на обществени места. Той ще бъде насочен само към действия на публично място или с намерение за разпространение в по-широк кръг", каза Хумелгард, като добави, че това ще се наказва с глоба или до две години затвор.

Хумелгард заяви на пресконференция, че последните протести са "безсмислени подигравки, които нямат друга цел, освен да създават раздор и омраза".

Правителството на Дания неведнъж се е дистанцирало от оскверненията, но настоява, че свободата на изразяване е една от най-важните ценности в датското общество. То заяви, че предложеният закон няма да я засегне.

Министърът на външните работи Ларс Льоке Расмусен заяви, че "това е важен политически сигнал, който Дания иска да изпрати на света".

Миналия месец той заяви, че правителството ще се стреми законово да предотврати изгарянето на Корана или други религиозни писания, като заяви, че това "служи само за създаване на разделение в свят, който всъщност се нуждае от единство".

Той добави, че трябва да "има място за религиозна критика" и че не се планира повторно въвеждане на клаузата за богохулство, която беше отменена през 2017 г.

Не е ясно кога предложението ще бъде представено на 179-местния Фолкетинг. Трите партии в управляващата коалиция контролират 88 места и са подкрепени и от четиримата депутати, представляващи полунезависимите датски територии Гренландия и Фарьорските острови.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шопо

    3 2 Отговор
    Изгарянето на библията законно ли е?

    Коментиран от #11

  • 10 мъкаааа

    0 1 Отговор
    179-местния Фолкпевченинг
  • 11 досега не сме видели

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    мюсюлмани да палят библията
  • 12 Бацо Гацов

    1 1 Отговор
    Най-опасното е да си заиграеш и да гориш религиозни символи. Горенето на Свещени книги е най-провокиращият акт, който може да доведе до саморазправи и излишно обтягане на отношенията между дадени общности. Всичко това се дължи на липсата на закони осъждащи оскверняването на религиозните символи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания