Last news in Fakti

1 Септември, 2023 04:40 902 12

Арестуваха руско-американски гражданин в Кипър за незаконен износ на електронни компоненти за военна употреба за Русия

  • кипър-
  • арест-
  • електронни компоненти-
  • русия-
  • санкции

Дейността му е в нарушение на санкциите на Вашингтон срещу Москва заради конфликта в Украйна

Кипър е арестуван човек с двойно, руско и германско гражданство, заподозрян в незаконен износ на електронни компоненти за военна употреба за Русия в нарушение на санкциите на Вашингтон срещу Москва заради конфликта в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Артур Петров, на 33 години, е бил арестуван в Кипър на 26 август по искане на американските власти и срещу него се води наказателно преследване за "нарушаване на правилата за износ, контрабанда, измама и пране на пари", се казва в съобщение за медиите на федералната прокуратура на Манхатън под ръководството на министерството на правосъдието.

"Артур Петров е организирал контрабандата в Русия на американски микроелектронни технологии, предназначени за военна употреба, от вида на компонентите, използвани от руските въоръжени сили при незаконното им нахлуване в Украйна", заяви помощник главният прокурор Матю Олсен.

Според американските власти обвиняемият, чието екстрадиране в САЩ все още не е известно кога ще бъде, е имал фиктивна компания в Кипър и е уверявал клиентите си, че купува и продава микрочипове и микропроцесори за пазара в тази страна от Европейския съюз или в други държави, които не са обект на санкции.

Според министерството крайният купувач е руска компания в Санкт Петербург, "Електроком ВПК", която доставя продукти на руските производители на оръжие. Петров може да бъде осъден на до 20 години затвор, ако някога му бъде повдигнато обвинение и бъде съден в Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    7 0 Отговор
    е па може човеко да има сервиз за перални , няма ли право да ремонтира стари перални?
  • 2 Арестуваха

    7 1 Отговор
    руско-американски гражданин в Кипър за незаконен износ на китайски електронни компоненти за военна употреба от Северна Корея на път за Русия...Глобализация!!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Никаква прошка няма да има

    4 8 Отговор
    За копейките по цялата планета.

    Коментиран от #4

  • 4 Планета ТВ

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никаква прошка няма да има":

    По коя цяла планета?
  • 5 факуса

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Арестуваха":

    На 14.10.1915г., когато православните християни празнуват Петковден ескадра от руzкия Оzвободителен флот атакува Варна. Моментът не е случайно избран. Поzдравът се осъществява, когато българските войски успешно настъпват срещу сръбските части в Моравско и Македония и вече освобождават тези стари български краища. Затова руzкият салют представлява приятелско потупване по рамото, нанесено от любимия "оzвободител". Въздушният салют от хидропланите е прелюдия на артилерийския салют, започнал час по-късно след изтеглянето на хидропланите. Руzката ескадра под командването на вицеадмирал Новицки се разгръща в боен ред. Тя включва 17 военноморски единици - 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда. Руzкият салют продължава час и 7 минути. Толкова време снарядите сеят щастие. Изведнъж руzката ескадра покаzва жест на добра воля. Заслугата за това е на двете немски подводници " UB7" и " UB8"
  • 6 А стига бе!

    5 4 Отговор
    "Дейността му е в нарушение на санкциите на Вашингтон срещу Москва заради конфликта в Украйна"

    В Кипър? Какво общо има там Джордж Вашингтон?

    Е сега вече демократична Украйна ще победи:)

    Коментиран от #7, #8

  • 7 факуса

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "А стига бе!":

    А къде ги търси Кацапа в Укрия?💩
  • 8 Незаконно нахлуващ

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "А стига бе!":

    Прави са хората. Ето пише го в статията:

    " по искане на американските власти.......използвани от руските въоръжени сили при незаконното им нахлуване в Украйна", заяви помощник главният прокурор Матю Олсен."

    Кво е туй "Кипър"? Да не би да са суверенна дъежава?
  • 9 Украинска Пералня

    3 3 Отговор
    А украинците кога ще арестувате? Снабдиха цялата СВО с чипове?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Моля, дежурните редактори в сайта поне да четат какво пускат за да не се получават ситуации като горната: В заглавието пише: Арестуваха руско АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН в Кипър, а в текста : Кипър е арестуван човек с двойно руски и ГЕРМАНСКО ГРАЖДАНСТВО . / В началото на изречението трябва да има едно "В" /
  • 12 пенко

    0 0 Отговор
    УТОЧНЕТЕ : РУСКО -АМЕРИКАНСКО --- ИЛИ РУСКО -ГЕРМАНСКО ГРАЖДАНСТВО - ЖУРНОГЪЗОВЦИ !?!?