Last news in Fakti

2 Септември, 2023 21:26 2 320 25

Хиляди поискаха френските войници да напуснат Нигер на протест в Ниамей

  • нигер-
  • франция-
  • войници-
  • протест

Протестиращите носят плакати като: "Френска армия, махнете се от нашата страна!"

Хиляди поискаха френските войници да напуснат Нигер на протест в Ниамей  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди души се събраха в столицата на Нигер Ниамей и град Уалам, за да поискат изтеглянето на френските войски от странатар - искане, отправено от военния режим, дошъл на власт с преврат в края на юли, предаде Франс прес.

В столицата митингът се проведе в близост до базата, в която се намират френските войници, по призив на няколко обществени организации, противопоставящи се на френското военно присъствие.

Протестиращите носят плакати като: "Френска армия, махнете се от нашата страна!"

В следобедните часове към демонстрантите, пристигнали днес сутринта, се присъединиха още, които изпълниха плътно кръговото кръстовище "Ескадрила", едно от основните места за провеждане на подобен тип събрания в Ниамей след държавния преврат на 26 юли.

Друг протест се състоя в югозападния град Уалам. Той беше организиран пред военна база, щаб на антиджихадистката операция "Алмаау", където нигерийски и френски войници живеят в съседство, показват кадри, излъчени по националната телевизия.

"Френски войници, дойдохме да ви донесем послание, че вече не се нуждаем от вас", казва един от демонстрантите по мегафон.

Дипломатическото напрежение между управляващия военен режим и Франция, която не признава легитимността му, е в разгара си, въпреки че 1500 френски войници са разположени в Нигер, за да участват в борбата срещу джихадистите по силата на двустранни военни споразумения. Новите власти денонсираха някои от тези споразумения.

Нигер също така отне дипломатическия имунитет и визата на френския посланик Силвен Ите и поиска той да напусне страната, според разпореждане на Министерството на вътрешните работи на Нигер и заповед на Върховния съд. Според последния документ тези решения се дължат на "неоправданата враждебност" на Франция към Нигер и факта, че присъствието на Ите на нигерийска територия създава "сериозен риск от нарушаване на обществения ред".

В отговор френският президент Еманюел Макрон похвали работата на посланика и посочи, че новите власти, дошли на власт с преврат, нямат право да искат експулсирането му. Съгласно член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения помещенията на посолството са "неприкосновени" и на представителите на държавата, в която се намират, не е позволено "да влизат в тях, освен със съгласието на ръководителя на мисията", припомня АФП.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 макарон

    50 2 Отговор
    сигурно точат гилотината за теб ?
  • 2 Сибирски крепостен

    8 81 Отговор
    Завалийте, гонят френските мухи ,но не знаят какво сибирски комари ще дойдат и обелки отбанани няма да останат.

    Коментиран от #23

  • 3 Бат Вальо

    77 2 Отговор
    Опаааа, кво става, бе ... Африка чу петела и се събуди, а ние кога ... ???
  • 4 Последния Софиянец

    70 3 Отговор
    Макрон онзи ден каза че най го е страх да не станат преврати в България и Румъния защото това са последните френски колонии.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калпазанин

    48 2 Отговор
    Скоро от цяла Африка, някой замислял ли се е защо в тези държави си имат втори официален език като френския английския или фламандския, кранчетата пресъхват едно по едно
  • 7 ВЪЪН

    54 1 Отговор
    Франсетата вече нямат работа там. Да се измитат. Никой ги не ще.
  • 8 стоян георгиев

    50 0 Отговор
    Май скоро франсетата ще бягат от там като петли.
  • 9 А50

    50 0 Отговор
    Франсетата се вмирисаха без ток и вода в посолството
  • 10 ХАХАХА

    57 0 Отговор
    НегрА,негрА ама имат топки ! Ще изритат новите си стари колонизатори за разлика от нас ,които търпим глист начело и чужди агенти в правителството си!

    Коментиран от #14

  • 11 Вирус

    48 0 Отговор
    Хахаха а тук кога против американските войници
  • 12 Исторически парк

    46 0 Отговор
    ПОРОБИТЕЛИТЕ ВЪН!
  • 13 Българин

    46 0 Отговор
    Пък българите си поръчват метални колички за 3 милиарда лв от господарите 😏
  • 14 оня с х.я

    39 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХА":

    Това за глиста начело ми хареса,като се позамислих абсолютно прав си
  • 15 паси

    44 0 Отговор
    ""Съгласно член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения помещенията на посолството са "неприкосновени" и на представителите на държавата, в която се намират, не е позволено "да влизат в тях, освен със съгласието на ръководителя на мисията", припомня АФП. Вие престъпни колонизатори когато бомбандирахте Либия как не се сетихте за Виенската конвенция( там подробно е описано суверенитета на всяка страна ) и убихте по най- долен варварски начин М. Каддафи. Сега се сещате за конвенциите.

    Източник: БТА
  • 16 мончо паси, православна майна

    22 1 Отговор
    Тия явно не искат демокрация и евроатлантически ценности!
  • 17 гост

    12 1 Отговор
    Хаааааа кои е лошия сега
  • 18 Сомалийския пират

    2 26 Отговор
    Абе вие се молете да не дойде легиона,че тогава ще видите кон боб яде ли.
    Вагнеровците преди години ги евакуираха в чували, и те рипаха много.

    Коментиран от #19

  • 19 Алфа херинга

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сомалийския пират":

    Всичките ли демократи сте такива?
  • 20 ЗЛИЯТ ..

    16 3 Отговор
    Ще се радвам като ритам янките по мутрите ..Махайте се от земята ми..!!.Никой не иска вашето приятелство..Гоо хоум..!!
  • 21 Зли

    18 1 Отговор
    Земята на Аспарух ,Борис ,Симеон ,Калоян д окупирана от Чужда армия ..в стратегически места...Без война ,По взаимно съгласие ..Доброволно ,плащане на мутрите от Сащ да ми тъочат земята ..Махайте се !!.Тука нямате нищо..!
  • 22 ТТТ

    0 2 Отговор
    Тези в Нигер да внимават какво си пожелават. Ние дето сме сърбали попарата на разсипия знаем ка какво става дума.

    Коментиран от #24

  • 23 Гогог

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сибирски крепостен":

    Трябва джендър като теб да им обясни на място какво ги чака ,но мила преди да заминеш за Нигер си оправи маникюра ,вземи си най хубавите рокли че дълги беседи ше имаш нигерийците ….късмет мила ще си с смесени чуства
  • 24 Миличка

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ТТТ":

    Виждаме какво си пожелахме 35 години демокрация ама най хубавата най бедните сме .е има някоя друга дама като теб бързо се приспособи в джендърството
  • 25 Минувач

    0 0 Отговор
    Очевидно франсетата целят да предизвикат нигерците да влязат със сила в посолството или във френските бази, за да имат после основание да предприемат военни действия, щото били нападнати. Дано нигерците не им дадат това основание, а просто да отрежат ток, вода, снабдяване с храна на посолството и френските бази. И ако някакви доставки на храна и вода за пиене могат да се хвърлят от въздуха, то няма как франсетата да им спуснат и ток и битова вода.