Last news in Fakti

8 Септември, 2023 05:18 2 865 15

Руският газ предизвика дипломатическо напрежение между Виена и Брюксел

  • мартин селмайер-
  • австрия-
  • брюксел-
  • газ-
  • русия

Представителят на Европейската комисия в Австрия Мартин Селмайер коментира, че 55% от австрийския газ все още пристига от Русия, с което се финансирала войната

Представителят на Европейската комисия в Австрия Мартин Селмайер е бил повикан снощи в министерството на външните работи за разговори по повод острата критика на брюкселския дипломат за австрийската политика към руския газ. Европейската комисия се е дистанцирала от изказването на своя високопоставен служител и е изразила съжаление за „неподходящите изявления“, съобщават медиите тук.

Повод за появата на напрежение е изказване на Селмайер на дискусия в сряда, на която той заявява: „Боже, 55 процента от австрийския газ продължават да идват от Русия“. По думите на дипломата по този начин Австрия финансира войната на руския президент Владимир Путин и никой във Виена не излиза на протест. „Това ме удивлява, тъй като с фактурата за газа всеки ден към Русия се изпращат кървави пари“, добавя Селмайер. Той разбирал енергийните проблеми, но Австрия е богата страна и може да се справи и без руски газ, както други държави, казва още той.

Както съобщава австрийската телевизия и радио ОРФ, реакциите в Австрия не са еднозначни. За министърката по европейските въпроси Каролине Едщадлер от Австрийската народна партия изявленията са „несериозни и контрапродуктивни“. Докато Австрия доказано намалява зависимостта си от руски газ и взима важни меки за сигурността на газовите доставки за населението, в рамките на Европейския съюз количествата на втечнен руски газ нараствали с 40 процента в сравнение с този период на миналата година, заявява Едщадлер.

В интервю за телевизия „Пулс 24“ вицеканцлерът Вернер Коглер от коалиционната партия на зелените подчертава, че е било грешно Виена да постила червен килим на Путин, като той е казал това още през 2014 година, припомня Коглер. „Други вкараха каруцата в реката и сега ние я вадим“ , добавя той. Самият той би избрал „подобен език“ на изказването на Селмайер, но пък и не е дипломат, е заявил още Коглер, цитиран също от ОРФ.

В съобщение за медиите генералният секретар на Австрийската партия на свободата Михаел Шнедлиц изразява възмущението си и призовава канцлерът Карл Нехамер да поиска Европейската комисия да отзове незабавно Селмайер.

Партията "Нова Австрия и Либерален форум" приема критиката на Селмайер. Говорителката по енергийните въпроси Карин Допелбауер пише в съобщение за медиите: „Австрия спонсорира ежедневно войната на Путин с високата си зависимост от руски газ. Това е факт, който не можем да омаловажаваме, а трябва да признаем и да критикуваме“.

В началото на руското нападение срещу Украйна 79% от газовите доставки за Австрия идваха от Русия, като след това те постепенно спаднаха до 17% през октомври миналата година. През изминалите месеци стойностите значително нараснаха и според министерството за опазване на климата през юли те са представлявали 66% от доставките, съобщава ОРФ.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    67 4 Отговор
    "...Руският газ предизвика дипломатическо напрежение между Виена и Брюксел...";

    "И все по-напрегнато ще става"... Ако Австрия успее да запази позициите си на енергийния пазар, ще станем свидетели на масово изнасяне на фирми от Германия там... В основата на всяко конкурентно производство е евтината енергия. ФАКТ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 рано или късно

    51 2 Отговор
    всичко ще се върне пак по старому
    газът е от изток, както и да го въртят с корабите
    той и тръбите са от изток.

    Коментиран от #11

  • 4 Някой

    47 0 Отговор
    Това не е ли намеса в политиката на независима държава? Австрийците си гледат интерес - що да протестират? Били богата държава и можели да си позволят.... Кое? Обедняване и деиндустриализация?
    Не, мерси!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Историк

    7 27 Отговор
    Който е готов да заменис свободата за газ, няма да има совбода. За газ не е сигурно, защото винаги ще зависи от господаря му.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Газаджия

    46 1 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Като купиш газът от господарите си които са го купили от руснаците но са му сложили надценка по-свободен ли ставаш. Или интересите на господарите ти са по-важни от тези на България и българите.

    Коментиран от #12

  • 11 един

    2 31 Отговор

    До коментар #3 от "рано или късно":

    Нищо няма да се върне по-старому,иска ти се,но си го избий от акъла!Русия е анатемосана и всеки държавен ръководител който се доближи до Кремъл и Путин ще бъде презиран като подкупен предател!Ще има сделки с газ и нефт но те ще са в незначителни количества и ще се правят скришом/сакън някой да не ни види/,което само по-себе си показва,че няма как търговията която Русия развиваше с петрол и газ преди войната да се върне в същите обеми!
  • 12 един

    3 25 Отговор

    До коментар #10 от "Газаджия":

    А къде пиши че газът е руски?Или всичкия газ на земята е от Русия/да ти имам акъла/!Това едно,дори и да ти продават руски газ с надценка,Русия остава на заден план,нямаш пряк контакт с бандитите и мафиотите на света,т.е. те не могат пряко да те изнудват,да се месят във вътрешните работи на дадена държава,да свалят и качат президенти и правителства,да организират атентати,убийства и т.н.!
  • 13 Перо

    27 2 Отговор
    Сега ЕС и др. страни, продължават да внасят руски газ, но под друго име, друго физическо състояние, ползват посредници и друга цена! Това е крайния резултат от безумните решения! Ционисткият, превратаджийски режим в Киев ще им излезе златен! А Путин си получава същите доходи!

    Коментиран от #14

  • 14 един

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    "Продължават" да внасят руски газ Европа,даааа,със тази разлика че през 2021год,/годината преди войната/,Русия врътна кранчето и Европа едвам запълни газовите си хранилища на 60-70% и то с голям зор,а цените стигнаха космически измерения!Ти ако си забравил това европейските газови компании не са го забравили!Сев.поток 1 и 2 вече не съществуват!
  • 15 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Получават газ, но концесията принадлежи на френска и две китайски фирми. Имат договор с Русия 12 години да не плащат данъци към руския бюджет. Така, че не финансират войната на Русия в Украйна.
Новини по държави: