Last news in Fakti

13 Септември, 2023 19:43 2 081 9

Тереза Мей: Споразумението ми за Брекзит не беше грешка

  • брекзит-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • борис джонсън

Мей беше заменена като министър-председател от Борис Джонсън през юли 2019 г. след месеци на безплодни опити да приеме споразумение за оттегляне от Брекзит, което да получи подкрепата на Камарата на общините

Тереза Мей: Споразумението ми за Брекзит не беше грешка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Години след като беше свалена от поста, бившият британски премиер Тереза Мей отправи нов удар към своя дългогодишен съперник и наследник в Консервативната партия Борис Джонсън, като каза, че Джонсън е сключил "лоша сделка" за излизане от ЕС, цитира думите ѝ европейската редакция на "Политико".

Мей беше заменена като министър-председател от Джонсън през юли 2019 г. след месеци на безплодни опити да приеме споразумение за оттегляне от Брекзит, което да получи подкрепата на Камарата на общините.

Тя твърди в поредица от интервюта, насочени към популяризиране на нова книга, че Обединеното кралство би било по-добре, ако депутатите от нейната партия просто бяха приели нейното предложение и бяха продължили напред.

"Това нямаше да даде на нито една от страните 100 процента от това, което искаха, но щеше да даде на страната по-добра обща сделка", каза Мей пред Би Би Си.

Сега редови депутат, Мей беше заменена от Джонсън, който през 2019 г. сключи нова сделка с ЕС, която в крайна сметка беше приета след убедителна победа на общите избори. Тези избори дадоха на торите, подкрепящи Брекзит, достатъчно голямо мнозинство, за да излязат от задънената улица.

Но ключовите аспекти на споразумението - по-специално правилата му за търговията в Северна Ирландия - трябваше да бъдат преразгледани, след като самият Джонсън беше изгонен от гневните консервативни депутати през 2021 г.

В отделно интервю за Ел Би Си Мей каза, че споразумението на Джонсън, което включва много оспорвания протокол за Северна Ирландия, е "лоша сделка".

"Винаги съм казвала, че сделката, която той прие, с тази граница надолу по Ирландско море, според мен не може да бъде приета от никой премиер на Обединеното кралство, поради разделението между Великобритания и Северна Ирландия, което създаде", каза тя.

"Но той прие това, което ЕС всъщност предложи на първо място, а след това заяви, че това е голяма победа.

"И на фона на това, разбира се, той успя да каже, че е направил Брекзит - и на фона на стремежа си да получи Брекзит, той успя да постигне много добри изборни резултати", добави Мей.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И така

    12 2 Отговор
    Мей е по-голям ПИЧ от рошавия Джонсън-кукуто
  • 2 Гого

    6 6 Отговор
    Ще поканим Борката Джонсън за президент на нашата нова държава-БНР-Бургаска Народна Република! Искане референдум и напускане на България!

    Коментиран от #7

  • 3 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    6 10 Отговор
    Ако наистина не беше грешка, щеше да кажеш, че беше голям успех, а не да се оправдаваш като жалък Путлер на икономически форум. Брегрет.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Иван

    9 0 Отговор
    Двама ол.гоф.ни на снимката.За единият не знаеш дали е мъж ,за другото дали е жена. Имаше един стар лаф когато стигнеш до място където конете са по красивми от жените значи си в Англия.
  • 6 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Ох, успокоих се! Не е сестра на Брайън Мей.
  • 7 АУУУУУ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    ПО-ДОБРЕ ИДИ В ДОНЕЦКАТА НАРОДНА РЕСПУБЛИКА.....НО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ОГЛЕЖДАЙ ЗА ПРИСТИГАЩИ РАКЕТИ. ХАЙМАРС 💥😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 бушприт

    0 0 Отговор
    Тереза ЗМей
  • 9 Май е права жената вместо да се чуди

    1 0 Отговор
    Какво да правят англичаните в Европа с 20 различни говорими езика и 27 законодателства по добре да владеят бритишкомънуелт с 1 млрд англо говорящи по целия свят
Новини по държави: