Last news in Fakti

18 Септември, 2023 06:21 2 169 2

Ново петролно находище в Амазония разтревожи еколозите

  • амазония-
  • перу-
  • петрол-
  • находище

Лидери на коренното население също предупредиха за риска за биоразнообразието и местните общности

Екологични организации и лидери на коренното население предупредиха за риска за биоразнообразието и местните общности, ако започне проучване и добив на нефт в района, известен като MD-XP-001, разположен в сърцето на перуанска Амазонка, съобщава испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Според организацията "Права, околна среда и природни ресурси" (DAR) мястото е сред 31 области, които Перупетро, перуанската агенция, отговаряща за насърчаване на инвестициите в сектора на въглеводородите, е включила "сред възможностите за проучване на въглеводороди".

MD-XP-001 се припокрива с резервата "Амаракаери" и буферната зона на националните паркове "Ману" и "Бауаха Сонене".

В резултат на това DAR е предупредила "за рисковете, свързани с проучването и добива на въглеводороди на мястото".

Организацията заявява, че "тези територии са дом на ендемични видове и поради това са международно признати заради приноса им за опазването на биоразнообразието на планетата и за поминъка на коренното население, което зависи от тях".

ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА АМАЗОНКА

Координаторът на програмата за устойчивост на DAR, Ванеса Куето, заяви пред EФE, че в момента обектът е част от зоните, оповестени за проучване.

"Това, което ни притеснява, е целият процес на развитие на тези нови райони в Перу, особено на амазонските райони", каза тя.

По отношение на обекта MD-XP-001 тя обясни, че той се намира в много важен резерват в Перу - "Амаракаери", създаден през 2003 г., с площ от над 400 000 хектара.

Този район е създаден като резерват с "цел да се запази център на голямо биологично разнообразие", тъй като е "убежище за много видове от флората и фауната и има много важни културни ценности за местните общности в този регион".

НОВИ ИДЕИ, НО БЕЗ РАЗВИТИЕ НА ОБЩНОСТТА

За Хулио Кусуричи, член на борда на директорите на Междуетническата асоциация за развитие на тропическите гори на Перу (Aidesep), най-сериозният проблем е, че "правителството винаги идва с нови идеи", но не дава приоритет на развитието на общността.

Големият му страх е, че тази възможност за проучване ще означава разрушаване, лишаване и замърсяване без никаква възможност за общностите.

По негово мнение обявяването на търга за терена показва, че властите "отговарят на икономическите интереси", а не на тези, за които трябва да се полагат грижи в случай от такъв мащаб.

Ако проектът в крайна сметка се осъществи, той предупреждава, че общност без територия или със замърсена река е на път постепенно да изчезне.

ИНИЦИАТИВИ НА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ

Кусуричи казва, че водата е част от космовизията на перуанските общности на коренното население и тяхната духовност.

Що се отнася до околната среда, той се опасява, че може да се случи нещо подобно на "това, което ще се случи с хората".

Въпреки това той заключава, че те не са против развитието, но смятат, че то трябва да върви ръка за ръка със засилване на инициативата на коренните народи.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    8 1 Отговор
    Ще им спретнат една войничка набързо и покрай нея ще им изнесат нефта също като в Сирия.Еколозите като отидат на фронта нямат думата.Схемата я знаем вече.
  • 2 че кой иска нефт в двора си ?

    7 1 Отговор
    напълно ги разбирам хората … отктият ли нефт край с тях идват едни демократични костюмари и започват да налагат демокрация и ти вземат петрола и живота става коренно различен от досегашния започват гейпаради нарко-барони и се започва един демократичен живот та дрънка!!!