Last news in Fakti

20 Септември, 2023 16:03 702 3

ЕК: В ЕС миналата година жертвите на пътя са около 20 600

  • ес-
  • жертви-
  • катастрофи-
  • автомобили-
  • колоездач-
  • пешаходци

Според информация, предоставена от еврокомисаря по транспорта

ЕК: В ЕС миналата година жертвите на пътя са около 20 600 - 1
Източник: Shutterstock

През миналата година в Европейския съюз са били регистрирани около 20 600 жертви на пътни произшествия, според информацията, предоставена от еврокомисаря по транспорта, Адина Валян. Тя отбеляза, че в последните 20 години броят на смъртните случаи е намалял чувствително от около 50 хиляди годишно в началото на века, пише БТА.

ЕС си поставя за цел да намали броя на жертвите на пътя наполовина до 2030 година, добави тя. Тя подчерта, че сигурността по пътищата е обща отговорност на националните и местните власти, гражданското общество и производителите на превозни средства. Валян оцени, че текущите статистики за жертви на пътя са неприемливи.

Еврокомисарят спомена, че Европейската комисия наскоро е представила предложения за законодателни промени, свързани с издаването на шофьорски книжки и трансграничното преследване на нарушители на правилата за движение по пътищата. Според нея са предвидени промени и в изискванията за безопасността на пътищата и превозните средства.

Адина Валян посочи, че 70% от пътните жертви в населените места в ЕС са колоездачи, мотоциклетисти или пешеходци. Еврокомисарят говореше по време на пресконференция, организирана по повод старта на световна кампания за пътна безопасност, която включва представители на ООН и неправителствени организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    0 1 Отговор
    Това няма и половин процент абсолютно нищо
  • 2 ха ха

    0 1 Отговор
    лъже
  • 3 Шопо

    5 0 Отговор
    МВР е ОПГ рекета на пътя трябва да спре!
    Шофьори от всички градове обединете се врага е силен и добре организиран само заедно можем да победим.