23 Септември, 2023 08:52 1 819 32

Унгария получила гаранции за руския петрол и газ

  • унгария-
  • русия-
  • руски газ-
  • руски петрол

Сиярто съобщи, че ще посети Москва на 11 октомври и ще обсъди енергийните въпроси

Унгария получила гаранции за руския петрол и газ - 1
Снимка: БГНЕС

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в петък, че руският му колега Сергей Лавров му е гарантирал продължаване на доставките на петрол и газ за унгарската страна.

"Сега отново получих гаранции, потвърждение на гаранции от министър Лавров, че доставките ще продължат в съответствие с рамката на договорите", каза Сиярто в интервю за ТАСС след среща в кулоарите на Общото събрание на ООН с руския министър.

Доставките на украинско зърно за страните от Централна Европа ще унищожат техния селскостопански сектор, заяви още той. Да не говорим за нашите фермери, които очевидно трябва да защитим. Унгария все пак е готова да осигури безплатен транзит на украинско зърно през своя територия.

"Но какво ще стане, ако те не искат? Доколкото разбирам, те биха предпочели да разпространяват зърно в Централна Европа, но първоначалното споразумение за линиите на солидарност не беше за това", каза той, като припомни, че споразумението предполага "разрешение за транзит на зърно, а не за двустранна търговия".

Унгарският външен министър съобщи, че ще посети Москва на 11 октомври и ще обсъди енергийните въпроси.

Припомняме, че Унгария, управлявана от Виктор Орбан, е единственият член на ЕС и НАТО, който все още поддържа близки отношения с Москва, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

Унгария все още получава по-голямата част от своя петрол и природен газ от Русия, като същевременно заявява, че се опитва да диверсифицира източниците на доставки, въпреки че останалата част от ЕС до голяма степен е спряла руския внос.

През юли, Унгария прие министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко - рядко посещение на член на руския кабинет в държава-членка на ЕС и НАТО, като Будапеща заяви, че "иска да запази комуникационните канали отворени".

Унгария бе сред страните, които наложиха забрана на вноса на украинско зърно след 15 септември.

Също така Унгария обяви през септември, че не е сигурна, че трябва да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

От 2018 г. Унгария блокира участието на Украйна в срещи на министерско ниво на НАТО поради твърдения, че Киев дискриминира унгарските етнически малцинства, като ограничава правата им на образование на родния им език.

Унгарския премиер Виктор Орбан по-рано заяви, че Западът "трябва да сключи сделка с руснаците относно новата архитектура на сигурността, за да осигури сигурност и суверенитет на Украйна, но не и членство в НАТО". Той също така каза, че Украйна няма шанс да спечели войната.

През юни Орбан каза, че Киев "вече не е суверенна държава" и финансово "не съществува", което предизвика гняв от украинските власти.

ЕС не успя да даде зелена светлина за осми транш от военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона евро, след като Унгария блокира изплащането на средствата на основание, че Киев е определил унгарската банка OTP за международен спонсор на войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А белгариа

    27 3 Отговор
    Среден пр...т
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    30 5 Отговор
    Денков, съдеше продажен......гледай и се учи!
  • 3 да де

    42 4 Отговор
    Не само Унгария и други страни от ЕС купуват петрол и газ от руснаците, но нашите медии се правят на ни, чул ни видял, а за слугите в Министерския съвет и дупетатника да не говорим.

    Коментиран от #29

  • 4 А ние с гайдите

    35 4 Отговор
    България ще прекрати дерогацията за внос на руски петрол. Това реши парламентът с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

    Срокът за прекратяване на дерогацията от страна на Министерски съвет е до 30 дни след влизане в сила на закона.

    Вносители на зоконопроекта са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

    И после пак гласувате със задни части .
  • 5 Как

    6 28 Отговор
    И там получават руски петрол на цена 60 долара а ценоте на горивото е по-висока от България! Кое му е евтиното на руския петрол?

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Плашимир

    44 6 Отговор
    Припомняме, че Унгария, управлявана от Виктор Орбан, е единственият член на ЕС и НАТО, който все още .... има адекватни политици.
  • 7 Абсурдистан

    3 27 Отговор
    Кремъл и гаранции - това някакъв тъп виц ли е? Но определено ще го правят докато отговаря на политиката за вклинване.
  • 8 Само питам

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "Как":

    Че защо трябва да е евтин ? Щото от козяк така казаха ли ? Сега като почнеш да получаваш евтин петрол и горивата по 4 лева на колонката , друго ще ти дойде на акъла .

    Коментиран от #16

  • 9 Булпсихопатъ

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Как":

    Пълнят си хазната с ДДС и акциз.

    Коментиран от #19, #25

  • 10 Куп Тор

    14 3 Отговор
    Така е, когато не си изтривалка на козек. Крайно време е Таня да изчезне от света
  • 11 Пръч

    4 22 Отговор
    Моля, путинистите да отиват в Унгария! Щом е много хубаво там!

    Коментиран от #14, #15

  • 12 любител

    20 1 Отговор
    прав си пич всичките тези боклуци които си изредил са за ЦСЗ при бай ставри в единочки на хляб и вода до живот за това до което доведоха Б-я пълна разруха мизерия нищета една шепа милионери-милиардери и над 80% мизерстваш народ койго всеки ден се изнася посока летище С-я и от там по света да робува.
  • 13 Перо

    27 2 Отговор
    Браво на Орбан! Държавник и патриот!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 любител

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пръч":

    на тези които плюеш мястото е в родината им а на такива родоотстъпници и предатели като теб мястото е при краварите но не отивате защото няма от кой да крадете там.

    Коментиран от #28

  • 16 Вие сте бунаци

    4 16 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Не можеш ли да разбереш ,че дали ще е руски или саудитски петрол цената на колонките е една и съща. Тогава защо ни е руски петрол? Руски ни трябва само ако е по-евтин.

    Коментиран от #23, #27

  • 17 Факт

    17 3 Отговор
    Унгария има държавници и суверенитет-а ние продажници...

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Булпсихопатъ":

    Пълнят на Орбанчо гушата това пълнят !! И там е същата схема с Литаско и работата на " загуба" и то много повече от тука , щото Орбанчо и дружината му се чувстват по- сигурни , че никой не може да ги мръдне !!
  • 20 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "В Очакване":

    Няма нужда нищо да гърмят , просто от 2024 ще забранят руски петрол да влиза в ЕС и по тръби , както сега е забранен по море !! А за газ от 2025 !! И Орбанчо го знае много добре и ходи чак в Туркменистан да подписва договори и да обещава пари от ЕС за тръбата да Баку , ама пред Путлер се прави на две и половина , че не знае , хахах !!

    Коментиран от #22

  • 21 Пожара

    3 6 Отговор
    С тоа Орган на челото Мажарете че стана остров на простотиата у Еоропа!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дали

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вие сте бунаци":

    Дали е така, ще стане ясно като спре руския петрол. Ако цената стане 4 кинта или 5, тезата ти отива на кино.
  • 24 Сск

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Как става така , че в Румъния и България горивото е по-евтино?
  • 25 Сск

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Булпсихопатъ":

    Викаш дерат унгарския народ?
  • 26 Анджо

    2 4 Отговор
    Това е най голямата руска подлога. Ако нашто правителство имат акъл ,не трябва да допускат да минава газ през България за унгария.
    Ще намерят цаката и на унгария и после ще ревът яко. Те са заобиколени от в сякаде и ще берат ядове.
  • 27 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Вие сте бунаци":

    ами по евтин е ако си го получаваме от русия не от крташките посредници като сега
  • 28 селянин

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "любител":

    Руснаците искат да ни отстъпят на Турция и си го казват редовно по техните новини и канали.
    Ти като копейка(която сигурно вее и чужди знамена), я сега пак се замисли кой точно е родоотстъпника във случая....
    Май май крадеца вика дръжте крадеца.....

    Коментиран от #32

  • 29 Картечар

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Бе няма ли кой да ги разстреля нашите всички назначени от посолствоТО?
  • 30 Реалност

    2 4 Отговор
    В отношенията с Русия има строга зависимост - колкото си по-близко до нея, толкова по-скъпо плащаш. Нали Орбан уж е най-близък до Путин, получавал всички по преференциални цени - и нефт и газ. За това Унгария настоявала за дерогация, не спазва санкции и иска на всяка цена да си получава руски нефт и руски газ. Да, ама не. Тукашните му адепти го хвалят с умната политика - помните замрази цените на горивата. Следва осанна, правил го защото бил много близък до Путин и изведнъж дойде сметката и ..... стана страшно. Дефицити в бюджета, високи лихви, висока инфлация /най-висока в ЕС/. Постоянният му пратеник Сийярто се моли в Москва, но никой не дава ниски цени нито на суровия нефт – плащат за Уралс като за Брент /както при нас/, и природния газ е по-високите тарифи. нито на природния газ, При това за разлика от нас - тяхната компания МОЛ има находища от които добива.
    И се стигна до "шок и ужас" - акцизът върху дизела е 1,09 евро - 2.13 лева на литър!?!, у нас е само 0,65 лева/л. И въпреки всичко дефицити.
    Така че всеки път когато ви дават за пример Унгария и Орбан, и сочат за пример отношенията му с Путинова Русия, и че близките отношения с Москва означават евтини горива или природен газ - си спомнете този ден. За Москва няма равноправни партньори в Източна Европа, има плащащи васали с корумпирани елити.
  • 31 Радев е подлец и крадец

    2 4 Отговор
    Радев продаде България на Турция за да угоди на военнопрестъпника Путлер и неговия рашистки режим.
    Радев е национален предател !!!
    "Булгаргаз" ще плаща на "Боташ" по 300 млн. лв. на година независимо дали ползва газ
    Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.
    За тази "услуга" държавната компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, което е за 13 години, независимо дали внася газ или не. Не е ясно как е определена тази цена.
    За разлика от "Булгаргаз", турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".
    Компанияте ще заплати на българската страна само 138 млн. евро (14 пъти по-малко) за целия 13-годишен период, като не е ясно как се формира и тази цена.
    При прекратяване на споразумението "Боташ" има право на неустойка, равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок, или 3.8 млрд. лв. към момента. "Булгаргаз" няма право на неустойки.
  • 32 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "селянин":

    Еееее , браво! Мислех , че се опитваш, но не! Направо счупи ,, уреда" за измерване! И как следиш тези руски канали?! Бориш се за премия и издигане в йерархията.
Новини по държави: