Last news in Fakti

30 Септември, 2023 17:05 894 8

Наследството на папата! Франциск подпечата бъдещето на Църквата с нови кардинали

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • кардинали

Осемнадесет от новите 21 са на възраст под 80 години и следователно имат право според църковното право да се включат в тайния конклав за избор на следващия папа след смъртта или оставката на Франциск

Наследството на папата! Франциск подпечата бъдещето на Църквата с нови кардинали  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск затвърди наследството си, като ръкоположи 21 прелати във висшия ранг на кардинали и увеличи значително процента на избраните от него електори, които ще имат право да гласуват за негов наследник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На церемония на площад "Свети Петър", известна като консистория, Франциск ръкоположи 21 нови кардинали - "принцове на Църквата" с червени шапки, които са най-близките му съветници във Ватикана и по света. В момента има 137 кардинали-електори, като около 73% от тях са избрани от Франциск. Това увеличава, но не гарантира, възможността следващият папа да споделя неговата визия за по-прогресивна и приобщаваща Църква.

Осемнадесет от новите 21 са на възраст под 80 години и следователно имат право според църковното право да се включат в тайния конклав за избор на следващия папа след смъртта или оставката на Франциск. Те са известни като кардинали-електори. Тримата на 80 и повече години са удостоени с тази чест заради дългогодишната си служба на Църквата.

Новите кардинали са от САЩ, Франция, Италия, Аржентина, Швейцария, Южна Африка, Испания, Колумбия, Южен Судан, Хонконг, Полша, Малайзия, Танзания и Португалия. Малайзия и Южен Судан за пръв път имат кардинал, с което продължава политиката на Франциск да дава по-голямо признание на местата, които той нарича "периферии" на света, често раздирани от войни или където католиците са малцинство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленото

    2 3 Отговор
    Пшичко пживо пшебем бардзо

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    6 0 Отговор
    Тези не са принцове на църквата , а са принцове на мрака. И вече са покварили хиляди души !!!
  • 3 пенсионерът

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленото":

    Не си просто и зелено ами си яко тъпо.
  • 4 123

    2 0 Отговор
    Това е последния папа.

    Коментиран от #6

  • 5 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    я колко гейтаци?!
  • 6 Не е

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Последният папа , ще бъде чернокож!
  • 7 уйолпб

    2 1 Отговор
    Тази секта всеки ден ни казвате какво прави и главния ми сектант, всеки ден ни свеждате какво бил казал. Защо бре? За нас българите и за Светото Православие, сектите нямат никакво значение и главатаря на тази банда сектанти е без значение какво бръщолеви. Следваме си Православен път в Христа Бога които е и пътя и истината и живота. Не ни досаждайте.
  • 8 Пожара

    0 0 Отговор
    Сеги че ги васпитава за педеркюристи ка него си.