Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 05:39 918 3

Властите задържат роднини на таджикистански активисти в изгнание

  • таджикистан-
  • активисти-
  • арести-
  • роднини-
  • човешки права-
  • хюман райтс уоч

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" изрази тревогата си

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" разкритикува властите в Таджикистан за това, че са задържали роднини на таджикистански активисти в изгнание, които са организирали протести в Берлин по време на неотдавнашното посещение на президента Емомали Рахмон в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът Олаф Шолц посрещнаха държавните глави на пет централноазиатски държави в края миналия месец, за да засилят на влиянието на Берлин в региона.

Сред гостите беше и президентът на Таджикистан Рахмон. Опозиционни групи в изгнание протестираха срещу посещението му.

По-късно близо 50 роднини на активистите, които са участвали в демонстрацията в Берлин, са били задържани и разпитвани в Таджикистан. Някои вече са освободени, но много от тях остават в ареста по неясни обвинения, се казва в изявление на „Хюман райтс уоч“.

"Таджикските власти от години отмъщават и налагат колективни наказания за политическата дейност на активисти в изгнание", заяви Сийнат Султаналиева, изследовател от правозащитната организация, който се занимава с Централна Азия.

"Арестите са явно и тежко нарушение на международните задължения на Таджикистан в областта на правата на човека и всички задържани трябва незабавно да бъдат освободени, а всички други действия на отмъщение да бъдат прекратени", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    дори за подозрение Израел им събаря къщите а в Таджикистан ги мъмрят в полицията