Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 05:58 6 233 8

Наполовина е намаляло обезлесяването в бразилската част на Амазония

  • бразилия-
  • амазония-
  • обезлесяване

За септември спадът е с 56,8% в сравнение със същия месец на миналата година

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 56,8 % през септември в сравнение със същия месец от предходната година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според предварителните данни на бразилската агенция за космически изследвания общата площ на изсечените в Амазония гори през първите девет месеца на годината е намаляла с 49,5%.

Прекратяването на незаконното обезлесяване е приоритет на президента Луиз Инасио Лула да Силва, след като унищожаването на тропическите гори рязко нарасна по време на управлението на неговия предшественик Жаир Болсонаро.

Обезлесяването и пожарите в Амазония обикновено се увеличават през август и септември, когато времето става по-сухо, отбелязва Ройтерс. През миналия месец обаче пожарите в региона са намалели с 36%.

Въпреки че последните данни дават повод за оптимизъм, Амазония продължава да е засегната от най-тежката суша за последните 40 години.

Спадът на нивото на водата в някои ключови реки в региона се отрази тежко на местните общности, тъй като ограничи достъпа им до храна и питейни ресурси.

Миналия месец Швейцария и САЩ дариха 8,4 млн. долара на бразилския фонд "Амазонка", за да помогнат за опазването на най-голямата тропическа гора в света.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Амазония ясно,

    5 5 Отговор
    ама какво ще правите със вчерашното решение на Швеция,да достави осем Грипена от резерва си до два месеца на Украйна,където от две седмици летят три броя Ф-16.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    Горите са Белите Дробове на Планетата

    Коментиран от #5

  • 4 Дааа

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "За Амазония ясно,":

    В Швеция се води нещо като гражданска война! Разтуриха им рахата на кротките шведски педофили!
  • 5 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В смисъл? Превръщат кислорода във въглероден двуокис ? Или обратното? Щото и двете не са верни. На тази планета основният източник на кислород -80% идва от океаните. Тва с горите е на ниво 3 клас, втори срок

    Коментиран от #6

  • 6 Правилно

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Дай да осечем дърветата и готово. Явно са природна грешка.

    Коментиран от #7

  • 7 Изправи се, наведи се

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    Ако умираш от глад ти и семейството ти, както става с бразилските фермери благодарение на господарите им от САЩ, ти първи ще идеш да сечеш горите за да си освободиш земеделска земя и да се препитаваш.
  • 8 Магелан

    0 0 Отговор
    Шок и ужас.Чета едни неадекватни коментари на хора който условно ,не са и чували за Бразилия.От мойте наблюдения когато съм ходил в Бразилия установявам че в повечето гета в големите градове населението е като мравуняк.Не се знае колко хора живея в тях.Голяма престъпност и пълна неграмотност .Но този народ иска да яде.Това става със засяване на земеделски култури.Бразилия е една от водещите страни по износът на зърнени култури.Основно соеви.
Новини по държави: