10 Октомври, 2023 05:16 2 098 22

"Хамас": Иран и "Хизбула" нямат роля в нахлуването в Израел

  • палестина-
  • израел-
  • хизбула-
  • иран-
  • хамас-
  • али баракех

Те ще ни помогнат, ако Газа бъде подложена на унищожение, заяви Али Баракех

"Хамас": Иран и "Хизбула" нямат роля в нахлуването в Израел - 1
Снимка: Фейсбук

Високопоставен служител на “Хамас“ заяви вчера, че само малък брой висши командири в Газа са знаели за широкомащабното нахлуване в Израел, но че съюзници като Иран и ливанското движение “Хизбула“ "ще се присъединят към битката, ако Газа бъде подложена на война на унищожение", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Али Баракех /на снимката/, член на ръководството на “Хамас“ в изгнание, разговаря с Асошиейтед прес в офиса си в Бейрут, докато Израел бомбардираше Газа и обеща пълна блокада на управляваната от “Хамас“ територия.

Баракех заяви, че нападението е било планирано от около половин дузина висши командири на “Хамас“ в Газа и че дори най-близките съюзници на групировката не са били информирани предварително за времето на нападението. Той отрече съобщенията, че ирански служители по сигурността са помогнали за планирането на нападението или са дали зелена светлина на среща миналата седмица в Бейрут.

"Само шепа командири на "Хамас" знаеха", каза Баракех, като добави, че никой от централното командване или политическото бюро на "Хамас" не е бил в ливанската столица миналата седмица.

Той признава, че Иран и ливанската бойна групировка "Хизбула" са помагали на "Хамас" в миналото, но каза, че след войната в Газа през 2014 г. "Хамас" произвежда свои собствени ракети и обучава свои собствени бойци.

Баракех също така отхвърли предположенията, че атаката, планирана от повече от година, е имала за цел да провали усилията на САЩ да убедят Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел.

Вместо това той заяви, че тя е била продиктувана от редица действия, предприети от крайнодясното израелско правителство през последната година, включително провокативни посещения на свещено място в Йерусалим и засилен натиск върху палестинските затворници, държани от Израел. Той също така заяви, че “Хамас“ вярва, че Израел има планове да убие неговите висши лидери.

Баракех заяви, че дори “Хамас“ е шокиран от мащаба на операцията и каза, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи нападението.

"Бяхме изненадани от този голям срив. Планирахме да постигнем някакви успехи и да вземем пленници, за да ги разменим. Тази армия (израелската – бел. ред.) беше хартиен тигър."

Твърдението му, че “Хамас“ е планирало само малка операция, се опровергава от факта, че в нахлуването са участвали около 1000 бойци, които са атакували по суша, море и дори с моторни парапланери, посочва АП.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от "Хамас“, съобщи пресслужбата на израелското правителство.

Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Организацията на американските държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    11 14 Отговор
    Всички терористи ще ядете от израелския огън ✌🏻
  • 2 Някой си

    11 20 Отговор
    Да бе, тоя си мисли, че някой му вярва. Сега, като разбраха какво ги чака им омекнаха колената..нооо...ловът вече е открит. Тоя дали ще изкара до края на деня. Иначе тия смешки да ги разправя другаде..от къде са взели руски установки за РЕБ, с които са подавили връзките м/ду радарите ..Много ясно- от Русия през Иран..Израел,след като е във война, ще отчете заложниците като жертви на войната и ще изравни Газа със земята, Вече и по десет минути не дават да си изнесат партакешите, бият с право мерене от танкове и артилерия, а откъм морето кораби дънят с главния калибър..такава картина гледах, докато си пиех кафето..и няма никакво значение дали Иран е замесен или не..тия живеят последните си часове живот..
  • 3 Гост

    7 9 Отговор
    Абе вие не смеете и да пръднете без Иран да ви каже

    Коментиран от #12

  • 4 Украйна п р е п р о д а в а

    23 10 Отговор
    Американско о р ъ ж и е на Хамас.До това заключение са достигнали американски специалисти.Те са проследили идентификационните номера на конфискувано оръжие.Б р а в о Зели,това се казва бизнес

    Коментиран от #10

  • 5 Емо

    10 13 Отговор
    Ако и Хизбула нападне от север, с юдеите е съвършено.

    Коментиран от #11

  • 6 Венци

    15 10 Отговор
    Повечето от изстреляните ракети са произведени в Украйна.
  • 7 Павлов

    11 14 Отговор
    По-голямата част от евреите в Израел са преселници от Русия, Украйна, Беларус и Полша. Следователно Путин, Зеленски, Лукашенко и Качински, трябва да ги спасят. Сега е моментът Русия и Украйна отново да се обединят в една държава за ужас на Краволандия.
  • 8 Иванушка🇺🇲

    14 17 Отговор
    На чалмите вече и Аллах не може да им помогне. Ще бъдат избити до един. Хамас няма да съществува повече. Жалко за избитите невини хора на Израел. На руския и ислямски тероризъм трябва да бъде сложен край.
  • 9 "Израел има планове

    11 4 Отговор
    да убие неговите висши лидери"

    Сега със сигурност има. Едва ли някой от тях ще остане жив.
  • 10 Да ти кажа..

    11 13 Отговор

    До коментар #4 от "Украйна п р е п р о д а в а":

    Ами бе..тия локуми ги разтягай на други..оръжието е руско, доставено презнИран ..за какво мислиш хора от Хамас висяха в Москва всеки месец...в крайна сметка, откъде е оръжието, няма никакво значение. Газа е обстрелвана с право мерене от танкове, оръдия и корабна артилерия. И вече няма ултиматуми от 15 минути да си съберат партакешите... до три дни Газа престава да съществува, а и много филистимци ще приключат земния си път..но..който както си постлал..дори арабските страни се отрекоха от палестинците. Остана сал Иран и Катар, ама Катар почна нещо и той да завива...много пресолиха манджата, муджите тоя път..и ще си носят последствията
  • 11 Да питам...

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емо":

    Днес вицове ли ще си разправяме...???

    Коментиран от #13

  • 12 Мефистофел

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Абе човек, в статията съвсем ясно са ти написали, че проиранското движение е ливанското Хисбула. Не е Хамас. Не е необходимо да се правиш на неразбрал.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Мефистофел

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да питам...":

    "Днес вицове ли ще си разправяме...???"

    Де да беше само днес. Това е ежедневие.
  • 14 хммм

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Мефистофел":

    Този е русни-провокатор.
    Май е от смесен брак. Навремето рускините даваха като за световно на всеки, само и само някой да се излъже и да ги измъкне от ко-чи-на-та.
    Не се занимавай с него!
  • 15 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мефистофел":

    Коментирам заглавието . Ти прочете ли го ?
  • 16 Сър Пичук

    3 4 Отговор
    Ръководството на всяка организация носи пълна отговорност за членовете си.
    Все още действията на тази "малка групичка" не са осъдени от ръководството, те не са озаптени, не е ясно кой ги е оборудвал и финансирал и т.н.
    Или този лъже или Хамас е една разпасана команда където всеки може да си прави каквото пожелае. По-зле р от едноврешния башибозук.

    Коментиран от #20

  • 17 Моше

    4 2 Отговор
    Фанете се за нещо здраво и се дръжте сега...здравата.
  • 18 Еееее

    4 4 Отговор
    Сега да ви докарат ток, вода, храна и работа от Иран
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джоко

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сър Пичук":

    За Мосад ли говориш/пишеш!?

    Коментиран от #21

  • 21 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Джоко":

    Какъв МОСАД те е подгонил пък теб рано сутринта?!?!?
    Нерде Ямбол, нерде Станбул.
  • 22 Свободен

    4 2 Отговор
    С приближаването на самолетоносача и самият Хамас ще каже, че не е имал нищо общо с нападението!
    Сянката на САЩ плаши сериозно!
    Най-вече главорезите!