Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 11:45 880 5

Албания получи от Великобритания дронове за контрол на сухопътните и морските граници на страната

  • албания-
  • дронове-
  • великобритания-
  • дарение

Таулянт Бала и Джеймс Клевърли посетиха тази сутрин новия полицейски участък на албанската гранична полиция в Ринас близо до Тирана

Албания получи от Великобритания дронове за контрол на сухопътните и морските граници на страната - 1
Снимкa: Shutterstock

Великобритания дари на Албания няколко дрона за контрол на сухопътните и морските граници на страната, съобщи Евронюз Албания, цитирана от БТА.

Албанският вътрешен министър Таулянт Бала и външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли посетиха тази сутрин новия полицейски участък на албанската гранична полиция в Ринас близо до Тирана, където е и международното летище „Майка Тереза“. Участъкът беше построен с финансова помощ от британското правителство за повишаване на възможностите на албанската полиция, отбелязва медията.

Бала изрази признателност за подкрепата на Великобритания за изграждането на новия участък на албанската гранична полиция.

Клевърли оцени сътрудничеството с албанската страна като много ефективно и посочи че то е довело до намаляване с 90 процента на случаите, в които албански граждани преминават (нелегално) границите на Великобритания.

„Мисля, че това е положителен модел, който може да покаже, че сътрудничеството води до резултати. (…) Фактът, че отношенията ни се развиха от споразумение за справяне с нелегалната миграция на албанците във Великобритания към споразумение за преминаването на мигранти от трети страни през Албания, не е обичаен“, каза Клевърли и каза, че видими резултати са постигнати само в рамките на една година.

Албанският вътрешен министър изрази готовност Албания да продължи сътрудничеството си с Великобритания и в други сфери като борбата с организираната престъпност. Бала допълни, че Великобритания може да разшири този модел на сътрудничество, какъвто има с Албания, и по отношение на други страни.

Премиерите на Албания и Великобритания Еди Рама и Риши Сунак подписаха през декември 2022 г. споразумение за ограничаване на броя на нелегалните мигранти, като част от мерки за ускоряване на обработката на документи на хора, търсещи убежище.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    8 0 Отговор
    Дават ги на албанците, за да ги дадат косоварите!
  • 2 даряват на Албания

    5 0 Отговор
    А България дарява... Тагаренко се прави на дарител сякаш България му е бащения.
  • 3 един дрон с камера е 600-800 лв

    0 0 Отговор
    щом е от великобритания е 1000 лв . значи се води , скъпо за бедните албанци . но границата и е по защитена от нашта . да си ги използват . 2 бр , но е по добре от нищичко . Те имат и два джипа , значи гледат на дрона къде прекарват мигранти и казва по станция на джипа . той погва мигрантите и ги хващат . екстрадират ги в държавата от която са дошли . така е по правилата . дроновете са трошливи . бързо им падат батериите . На нас не ни трябват .
  • 4 дедо

    1 0 Отговор
    На нас пък САЩ дариха цял флот-2броя гумени лодки...
  • 5 ха ха

    0 0 Отговор
    абе ако прелитат до италия бързо ще им намерят приложение
Новини по държави: