Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 20:45 1 694 13

Скромен и обичан? Какъв точно е Александър Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • беларус

По време на метежа на Пригожин Лукашенко се опитваше да се представи като особено решаващ играч – това беше важно на фона на неговите редовни посещения при Владимир Путин

Скромен и обичан? Какъв точно е Александър Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Агитаторите на Лукашенко го възхваляват като човек, който може и разбира от всичко. Освен това бил крайно скромен. Дори им се налагало да го увещават, когато трябва да го снимат. Какъв точно е Александър Лукашенко.

На беларуските ученици им организират екскурзии по важните места, свързани с живота на Александър Лукашенко. „Беларусфилм“ иска да снима филм за него, а междувременно е регистрирана и благотворителна фондация на негово име. Защо пропагандата в Беларус е решила да засилва култа към личността на Лукашенко?

"Ако го похвалиш, бързо се издигаш"

Преди президентските избори в Беларус през 2020 година редица независими медии се опитаха да изяснят за кого смятат да гласуват техните читатели. В крайна сметка рейтингът на Лукашенко се оказа много нисък – едва около три процента. След това властите забраниха на медиите да правят политически допитвания. Независими социологически проучвания също не се правят. „Придворните“ социолози казват, че Александър Лукашенко се ползва с доверието на 76,3 процента от беларусите, година по-рано този показател бе 72 на сто. Защо в такъв случай е необходимо да се засилва култът към него?

Политологът Вадим Можейко отбелязва, че култът към личността е задължителен елемент за всяка автокрация. „Когато политикът се задържи на власт, има нужда на обществото през цялото време да се обяснява с какво е толкова забележителен и уникален. Но 2020 година донесе промени и сега лоялността към режима е превърната в култ. А функционерите на различни нива бързо пресметнаха: можеш да похвалиш Лукашенко и така бързо да се издигнеш“, посочва Можейко.

„Държавно направляваната преса с удоволствие цитира дитирамбите на възхвала и така някой напълно неизвестен експерт може бързо да се превърне в герой“, казва експертът. Освен това името на Лукашенко може да бъде използвано, когато е необходимо да се получи финансиране на проекти. „Не се съмнявам, че „Беларусфилм“ лесно ще получи средства за бъдещия си филм. И със сигурност ще се извие опашка от желаещи да спечелят от това“, предполага Можейко.

Причините за засилване на култа към личността

Политоложката Леся Рудник назовава няколко причини за засилването на култа към личността на Александър Лукашенко. На първо място – предстоят президентски избори. „Дори самият Лукашенко да не се включи в тях, неговата личност и думите му ще бъдат от значение. Затова на пропагандата ѝ е толкова важно да повиши вниманието към него, по възможност в положителен план.“

Втората причина – вече дори и привържениците на режима са уморени от негативизма, от постоянните новини за репресии. „Систематичното преследване на гражданите е голямо бреме за държавния апарат: за това се харчат допълнителни бюджетни средства, а много служители са принудени да участват в репресии, вместо да решават належащите проблеми в страната. В резултат от това дори у привържениците на режима се пораждат съмнения, че той се държи единствено благодарение на страха. А пропагандата се опитва да промени именно това мнение, създавайки позитивен имидж на Лукашенко“, обяснява Леся Рудник.

Но понеже организирането на искрена поддръжка се оказва трудна задача, се налага да се прибягва към изкуствени мерки – организират се екскурзии на учениците „по стъпките на Лукашенко“, създават се филми за него, популяризират се негови цитати, отпечатвани върху дрехи. За целта е открит дори специален фирмен магазин.

Третата причина според Рудник е да се покаже, че в Беларус има само един политически лидер, който лично определя политиката на държавата. „По време на метежа на Пригожин Лукашенко се опитваше да се представи като особено решаващ играч – това беше важно на фона на неговите редовни посещения при Путин, които създават впечатлението за пълна зависимост от Кремъл. Но хвалебствените оди не бяха продължителни, затова сега за пропагандата е важно да засили култа към него.“

"Скромността" на Лукашенко

Наблюдателите са убедени, че самият Лукашенко най-охотно поддържа тази практика, макар официално да се твърди точно обратното. „Пропагандистите уверяват, че Лукашенко е много скромен и се налагало едва ли не да го увещават, за да разреши да се снима филм за него“, казва Вадим Можейко. „Това също е част от култа към личността – да представяш нещата така, като че ли инициативата произлиза от народа. Всъщност Лукашенко изпитва истинско удоволствие, когато се възторгват от него и показва това публично.“

Пропагандистите идват на срещите с Лукашенко с дрехи, на които са изписани негови цитати, на публичните мероприятия диктаторът често е заобиколен от победителките в конкурсите за красота. „Той подчертава, че е наясно с всички въпроси и ги разбира по-добре от всеки друг, за да създаде впечатлението, че всичко в страната зависи от неговата воля“, казва Леся Рудник.

Може ли Минск да стане Лукашенск?

Все пак експертите отбелязват, че Лукашенко е далеч от някои култове към личността, каквито се наблюдават в редица азиатски държави – като например в Казахстан, където на Назарбаев не само бяха посветени филми, но и му бяха издигнати паметници приживе, а в крайна сметка дори нарекоха столицата на негово име.

„Ако Лукашенко поиска да му поставят стометрова статуя, никой не би посмял да му възрази. Но той разбира, че беларусите няма да оценят подобна гротеска – манталитетът не е такъв. Затова култът към личността ще се поддържа, но Минск няма да стане Лукашенск“, смята Можейко.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    18 7 Отговор
    Гледайки систематичното и брутално унищожаване на Украйна, беларусите разбират какво ги очаква по европейския път.Сигурен съм, че беларуската маневра е твърде сложна за Вашингтон.
  • 2 Орел

    24 6 Отговор
    Батката е пич, не е мухльо!

    Коментиран от #4

  • 3 Перко Наумов

    16 1 Отговор
    кга нашите драскачи ще публикуват снимка от този тип дето са поставили ,на някой западен лидер и от тях има такива дето са целите в кръв

    Коментиран от #12

  • 4 Баба му :Люшкашенко

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "Орел":

    е пияница с муууустаци
  • 5 Ай ся

    11 3 Отговор
    Спрат да смуччччкаат на Путин, почнат на Лукашенко. Да Ива тук ДВ. Явно яки губят от Русия.
  • 6 де да имахме такъв лидер

    12 1 Отговор
    мисли за страната си и не допуска разни посолства да я унищожат
  • 7 Един

    2 7 Отговор
    Не е от най-скромните.
  • 8 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    от статията разбрах че когато няма олигарси и те не пълнят западните банки става кофти
  • 9 Бай Яни

    2 7 Отговор
    Тоз е играчка в ръцете на военната клика ръководена от Мацква . Послушно кученце . Забравихте как рушляците със сила военна потушиха демонстрациите преди изборите. Младите в Беларус все повече се обеждават че дружбата им с Русия ги завлича все по-надълбоко в тинята, обрича ги на мизерия и ги кара да се чувстват като крепостни селяни
  • 10 Малко история от Беларус

    7 2 Отговор
    Когато се разпадна СССР и Беларус, както и останалите соц. страни тръгна да прави демокрация. В резултат на това в началото на 90те и там започнали да се появяват демократична престъпност, демократични банди, демократична безработица, демократична разруха на икономиката и селското стопанство, демократична безработица демократична наркомания и всякави демократични "блага".
    До 1994 г. когато на изборите за президент се явява Ал. Григориевич и той заявава, че на всичко това ще сложи край. Народът му повярвал и ето сега Беларус е цветна райска градина, за разлика от Украйна и България. Ходил съм няколко пъти и съм възхитен от изключителната чистота, ред, благоустройство, взаимоуважение. Само си представете за момент България без крадци, без престъпност, без клошари, просяци, си.гани,без хулигани, пияници, наркомани, с чисти прави, светли, равни улици и тротоари с цветя и зеленина навсякъде, без порутени и буренясали запустели сгради, а всички нови или обновени, пълни магазини със хранителни стоки собствено производство, без корупция, безплатно образование и здравеопазване и т.н.
    Всичко това благодарение на Лукашенко!
    Ако не беше той Беларус щеше да е кочина като България и разруха като Украйна!
    Който не вярва - да пише името на някой град в търсачката на Ютюб и да гледа!
    Но за да стане това в България има 2 условия!
    Първо да се появи такъв способен човек и второто, което е по-трудно - народът да му повярва.
    Щото ние сме такова диво племе, че ако ще и Х

    Коментиран от #13

  • 11 Малко история от Беларус

    3 1 Отговор
    Продължение
    Щото ние сме такова диво племе, че ако ще и Христос да слезе на българсак земя и него ще го оклепем и очерним и ще дигне ръце от нас и ще избяга!
    Ей това сме като общество! Типичен пример - националния ни отбор по футбол! Некадърници, ръководени от пияници, тъп.анари и некадърници!
  • 12 Турчин

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перко Наумов":

    Това не е позволено. Във Франция Макрон го направиха на Хитлер и карикатуриста влезе в затвора.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: