Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 13:07 2 988 18

Защо в Германия все повече хора се местят на село

  • германия-
  • германци-
  • живот на село-
  • село-
  • градове-
  • живот

Важна е функциониращата инфраструктура, особено що се отнася до бързия интернет

Защо в Германия все повече хора се местят на село - 1
Снимка: Shutterstock

Селските райони в цяла Европа се обезлюдяват. В структурно слабите региони, където в буквалния смисъл не се случва нищо, живеят предимно възрастни хора, работа няма, няма магазин, нито лекар или пък пожарна. Вече от години големите градове са като магнит за хората, независимо за коя част на Европа става дума - дали за Алпите, на Балканите или пък около Пиренеите.

Последствията са тежки: в градовете става все по-тясно и все по-скъпо. В селските райони пък нарастват празнотата и чувството на зависимост. Там транспортните връзки намаляват или спират напълно, инфраструктурата не се обновява, дигитализацията е занемарена. ЕС осъзна този проблем и иска да противодейства със специални програми, в които са заделени значителни средства. Целта е да се съживят изоставените райони.

Кой и защо предпочита града и кой - селото?

И в Германия след Обединението в продължение на три десетилетия вътрешната миграция вървеше само в една посока - от селата към градовете. Тя засегна най-вече източната част на страната, където някои райони преживяха сериозно обезлюдяване. Същевременно населението на градове като Лайпциг, Мюнхен или Берлин се увеличи от 2000 до 2022 година с над 20 процента.

Само че според статистическите данни от 2017 насам тази тенденция изглежда се преобръща. Докато студентите, практикантите и новопристигащите в страната чужденци продължават да се насочват към големите градове, все повече хора между 30 и 49 години с малки деца, както и навлизащи в професията хора между 25 и 29 години се насочват към селските райони. берлинската фондация "Институт за изследване на проблемите на населението и развитието" дори говори за "връщане към природата". Тя е провела проучване в шест селски района, които в последно време могат да се похвалят с ръст в броя на жителите. Социолози от фондацията са разговаря с много от новозаселилите се там.

"Съзнателно реших да се насоча към селото, защото там отношенията между хората са по-близки", казва един от участниците в проучването, обърнал гръб на града. "Ако трябва да съм честен, в града е особено скъпо да построиш нов дом за семейството си. А на село това изглежда съвсем различно", казва още той. От фондацията стигат до следния извод: хората, преместили се от града на село, търсят най-вече повече и изгодна площ за живеене, повече природа и по-чиста околна среда.

И на село трябва да има интернет

Възможността да се работи от вкъщи частично или изцяло позволява на хората да живеят и на по-голямо разстояние от града. "Необходимостта да живееш там, където работиш, вече не е толкова силна", казва пред ДВ социалният психолог Фредерик Сикстус от берлинската фондация.

Важна обаче е функциониращата инфраструктура, особено що се отнася до бързия интернет. За младите семейства са важни и детските градини. "Защото дори в района да се намира най-хубавият и евтин терен на света, той бързо ще отпадне като перспектива, ако другите условия не са налице", казва един от участниците в проучването на института.

Изследователите са проучили и какви са последиците от това развитие за местните хора. "Селският живот е по-различен. Местните и новодошлите активно и задружно трябва да участват в неговото оформяне", казва Катерина Хинц, директорка на фондацията. От там стигат до извода, че някои от "новите" трябва тепърва да усвояват селския живот. "В началото не беше лесно - всеки държи под око всекиго. Съвсем различно от анонимността в големия град", казва в проучването една от новодошлите. Друга пък отбелязва: "На улицата всички се поздравяват - трябваше ми време да свикна с това. Много е приятно, но за мен беше ново".

Демографската криза в селата не е отминала

Въпреки новото развитие в много от селските райони демографската криза далеч не е отминала. На много места смъртността все още е по-висока от раждаемостта. В общо 3500 общини броят на новозаселилите между 2018 и 2020 година е бил по-висок от този на напусналите ги - но все пак в една трета от тях като цяло населението е намаляло.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аржентинец

    7 1 Отговор
    "Партията на Меркел е враг на Турция! „
    Р.Ердоган.
  • 2 Защо ли?

    32 0 Отговор
    Църните са най-много в градовете. Вече няма европейци по улиците. А в селата все още е коренното население на Европа. За това.

    Коментиран от #16

  • 3 Нормално е да бъде така

    34 0 Отговор
    Градовете са мръсни, претъпкани с не германци. Приличат на гета, с голяма престъпност. Истинската Германия остана в малките градчета и села. Чисти, спретнати с ред и красота.
  • 4 там има села .

    10 2 Отговор
    и ние може да се местим на село в германия . тук села има ли .
  • 5 Читател

    24 3 Отговор
    Защото в градовете Меркел яловата свиня покани джагалите.Ето за това
  • 6 Софиянец

    9 5 Отговор
    И аз се преместих в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна, тук токът е без пари има 15 мегавата солари и водата е от минерален извор

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ама

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    то комунизъм бе!
  • 9 не е проблема в Интернета

    13 2 Отговор
    С 4-5G Интернета не е проблем на никого. В Германия можеш да достигнеш почти до всяко населено място с влак, или по магистрала. Това означава, че и линейката може да дойде бързо при теб на село. А за възрастните хора е от решаващо значение. Както за младите е от решаващо значение големия град пълен с детски градини и училища за децата.
  • 10 Копейкин

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Най голямата бутафория, в този парк няма история.
    Набута се викаш в пирамидата на Ивелин Михайлов . :)))))

    Коментиран от #12

  • 11 Халил - чист германец

    6 1 Отговор
    Щото градовете са за нас "чистите" германци.

    Коментиран от #17

  • 12 Центов

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Копейкин":

    Този "парк" е новата база на руското ГРУ. ДАНС знае това.
  • 13 Да дойдат

    9 0 Отговор
    да се заселят в нашите села със съседи индианци. Много близки отношения ще се развият.
  • 14 оня с коня

    6 1 Отговор
    Германеца има много да се учи от Българина и Интернета в БГ независимо че е Максимално бърз изобщо не е Фактор за живота на Село.Основната разлика е,че АЗ като Представителна Единица на Българите мога да живея ЕДНОВРЕМЕННО и на Село във Вилата си,и в Центъра на Града в Апартамента си като Разстоянието е САМО 13,5 км от едната Къща до другата,т.е. "една цигара път".Колкото до "радостта" на Швабите че на село всички се поздравявали- Вчера бях на Вилата,но просто не видях Жив ЧИЛЯК когото да поздравя което пък ме устройва, щото спокойно мога да си работя ЧИСТО ГОЛ на Двора/температура на въздуха - 32 градуса/:)
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Когато пътуваш със самолет над Германия,виждаш как правилно са построени Градовете и Селата,разстоянието между тях е почти еднакво.Германците са случили на Крале , архитекти и пътостроители.... !
  • 16 Европейците работят

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защо ли?":

    А цръните въртят синжира се хвалят на другите с телефоните си

    Коментиран от #18

  • 17 Герт Вилдерс

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Халил - чист германец":

    Немски филм с алита аласи махмуди и други глупави имена
  • 18 касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Европейците работят":

    там и доста наши Германци вършат това и като "чистят" някоя готина къща пускат на другите цигани снимки да се хвалят че е тяхна
Новини по държави: