Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 18:33 2 780 36

Посланикът на Израел у нас обяви прогноза колко дълга ще е войната срещу Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • война

Говорим за терористична организация, която се намира на няколко стотин метра от нашите градове

Посланикът на Израел у нас обяви прогноза колко дълга ще е войната срещу Хамас - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Няколко лидери, които дойдоха в Израел - президентът на САЩ, премиерът на Великобритания, Олаф Шолц от Германия, както и някои министри на външните работи дойдоха в Израел, за да изразят своята солидарност и подкрепа за Израел и пълното си разбиране, че като право и задължение защитаваме своите граждани. Израел беше изправен пред една от най-тежките терористични атаки, която някога се е случила в историята. В сравнение с атаката на 11 септември, спрямо населението на Израел, това е все едно 10 пъти "11-септември". Подобен тип ужасни действия трябва да получат своя отговор". Това заяви посланикът на Израел у нас Н.Пр Йосеф Леви Сфари в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова.

"Говорим за терористична организация, която се намира на няколко стотин метра от нашите градове. Не можем да позволим повече такова нещо. Ние години наред живеехме с мисълта, че ако просто има икономическо развитие в Газа, ако животът там се подобри, ако дадеш на хората възможност да работят, всичко ще бъде по-добре. И всъщност през последните две години Израел е инвестирал много в тази политика. Разрешихме на 20 000 души от Газа да влязат легално в Израел, за да работят. Единствената възможност за Израел е светът да разбере, че само заличаването на "Хамас" може да бъде решение за подобна заплаха. Това не са същите обстоятелства, пред които бяха изправени Съединените щати на 11 септември," каза посланикът, сравнявайки атаката на Хамас с 11 септември.

Посланикът на Израел коментира и обявената сухопътната операция на Израел в Газа.

"Има две възможности. Едната е да се откажем и да приемем факта, че сме обречени на продължаващото избиване на хора от Хамас. И така от един цикъл до друг. Израел не може да съществува като независима демократична държава при тези обстоятелства. Другата възможност е да се бием с "Хамас" с надеждата да разрушим техните възможности. Ако го направим само от въздуха, то това може да стане, но това наистина ще струва огромен брой загинали цивилни. Нещо, което ние се опитваме да избегнем. Единственият начин е да се евакуира населението и да се изчисти районът от съоръженията на "Хамас". Има две "Гази" - Газа, която е на повърхността и Газа под земята", посочи гостът на Милена Милотинова.

Пред Bulgaria ON AIR Йосеф Леви Сфари подчерта, че и по време на разговора "Хамас" продължава да изстрелва ракети към Израел - изстреляни са повече от 7 500.

"20% от тях са паднали в Газа и причиняват смъртта на много цивилни, палестински цивилни, от самата палестинска организация. Къде са тези ракети? Къде ги крият? Те са точно на места под земята, под училища, под джамии, под болници. Какви са алтернативите за Израел? Да бомбардираме джамия или болница? Няма да го направим! Така че единственият начин е да влезем със сухопътни войски. Сухопътната операция е единствената алтернатива", настоя той.

По думите му тунелите са дълги километри, но никой не знае колко точно.

"Ние успяхме да блокираме тунелите, които пресичат границата. Имаше много тунели под границата между Израел и Газа. Ние успяхме да изградим подземна защита и да ги унищожим, затова те нахлуха по суша. От началото на този конфликт, миналата събота, и без всякаква провокация от страна на Израел по време на еврейския празник, нашият министър-председател беше на почивка, ние евакуирахме около 500 000 души, израелци, от техните домове. На юг и на север. Докато ние говорим, тази евакуация на населението продължава. Искаме същото и от Газа. Защо? За да защитим цивилните. Ако сте на бойното поле, по-добре цивилните да не са в тази зона. Точно това е нашата идея! Ние не искаме да нараняваме цивилни, ние искаме да ги защитим, затова ги помолихме да се преместят. Същото, което правим и с нашето население", обясни посланикът на Израел в България.

Според него "Хамас" прави всичко по силите си, за да избегне предотврати евакуацията на цивилни от северната част на ивицата Газа, където са Хамас, към южната.

"Ние разполагаме със снимки на техни блокади на пътища с камиони. Имаме телефонни обаждания от граждани в Газа, които ни казват, че те им взимат ключовете на колите, за да не могат да се преместят. Дори са застреляли хора, които са искали да се преместят. Защо го правят? Те използват населението като "жив щит". Те искат те (цивилните) да останат, защото искат да имат цивилни, които да загинат, за да може това да попречи на Израел да действа", коментира той.

Посланикът обясни и защо Израел отзова дипломатите си от Турция, Йордания, Мароко и Бахрейн. "Това са мерки по сигурността за защита на нашите хора. Трябва да напомня, че ние също призовахме и гражданите си в Турция незабавно да напуснат страната", уточни той.

Н.Пр Йосеф Леви Сфари коментира отмяната на срещата на президента Джо Байдън с арабските лидери така:

"Предният ден "Хамас" разпространи по целия свят информацията фалшивата новина, че все едно Израел е нападнал болница в Газа и е причинил огромен брой човешки жертви. Факт е, че от самото начало това звучеше нелогично. Те говореха за нападение, което е довело до смъртта на 200 души, а след няколко минути вече обявиха, че са преброили 500 загинали. От сателит се вижда, че болницата е останала недокосната. Ракетата, която е бомбардирала, е била на "Ислямски джихад" и е всъщност паркинг. Израел не е предприемал никакви действия там. Имало е ракети, изстреляни към Израел, и като много ракети, една от тях е паднала в паркинга близо до болницата. Международните разузнавателни агенции обявиха, че не им е известно да са убити 400, 300 или дори 100 души. Но във всеки случай, това не е бил Израел. Това е било изцяло фалшива новина. Знам, че президентът Байдън води разговори с лидерите. Израел не е искал разселването на палестинците от Газа или от Западния бряг в Йордания и Египет. Ние поискахме евакуация от бойното поле в Северна Газа към Южна Газа. Осъзнаваме притесненията и опасението на Египет и Йордания от възможността поток от бежанци да навлезе на тяхна територия, но това не е искането на Израел", обяви гостът.

"Войната ще бъде дълга. Относно мира, "мирът ще победи", каза Голда Меир, когато арабите заобичат децата си повече, отколкото мразят нашите. Ние сме изправени пред едно общество, което е преминало през промиване на мозъка в продължение на години. Те са изпълнени с омраза, която се базира на религиозния радикализъм със само една цел - пълно унищожение на държавата Израел. Мирът ще победи, когато палестинците решат да не ни принуждават да воюваме. Ние не сме там. Вероятно, ние сме изгубили цяло поколение, защото заради годините на лошо образование, отговорността не е само наша. Ние не искаме да причиняваме страдания на цивилните. Ние искаме да бъдем предпазливи и за да го направим, трябва да действаме бавно, а това отнема време. Израел е предната фронтова линия на Европа. Западът е следващият. Видяхме го в Брюксел, видяхме го в Германия, видяхме го в Франция, преди това го бяхме видели в Великобритания. Следващият е Западът. Европа го разбира. Ето защо Европейският парламент гласува, с огромно мнозинство, решението в полза на Израел - 500 в подкрепа и 29 - срещу. Европа разбира, че ние трябва да спечелим тази война не само заради Израел, но и защото ние защитаваме моралните ценности и демократичния начин на живота", заяви още посланик Йоси Леви Сфари.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да не виждаш проблемите

    27 8 Отговор
    Този дали си вярва? "Хората" работят, но вие ги гледате и пребърквате като скот. Ако за секунда си представи, че той, висшата раса, бъде подложен на това ежедневно унижение, щеше на момента да се запише в "Хамас".
  • 2 мммм

    31 7 Отговор
    Каква война, тия взривяват болници и блокове, уж имало терористи в тях !
  • 3 Е Ве нци,

    26 5 Отговор
    Кой ще си пра ви тру да да прочете тази огро мна статия.Можеше да пуснеш по-кратка.Като онази за руските войници,които са свършили оръжията и се бият с войнишки лопатки.Задължително снимка на ръждясала войнишка лопатка от първата световна война
  • 4 Този нацист,

    27 5 Отговор
    Посланикът на Израел у нас що му давате думата а?

    Коментиран от #9

  • 5 Роза

    24 1 Отговор
    Спомням си една детска песничка:"Нека винаги да има слънце,нека винаги да има небе,нека винаги да я има мама ,нека винаги да ме има и мен!"Колко чисто,наивно и лазурно е детското усещане за мира!Ние,възрастните ,сме виновни за помраченото небе и слънце,затова,че живота на майките и децата е застрашен!Един ден ще обвиняват нас за отнетото си детство!

    Коментиран от #31

  • 6 Ей смотан нацист

    23 5 Отговор
    """""Единствената възможност за Израел е светът да разбере, че само заличаването на "Хамас" може да бъде решение за подобна заплаха"""""" още 2006 година за Хамас са гласували 411000 души 87-89% от хората с право на глас.......Всички ли ще ги "заличите" а заличителя ?.....

    Коментиран от #10

  • 7 Адрес 4000

    4 16 Отговор
    Със сигурност ще е по кратка от тридневната операция на Путинчо в Украйна
  • 8 Ей нацист .....

    20 5 Отговор
    """Ние поискахме евакуация от бойното поле в Северна Газа към Южна Газа.""""" По определение на Амнести и ООН Вие извършвате "принудителна военна депортация на цивилно население" и това е по всички норми военно престъпление ! Що говориш глупости а?

    Коментиран от #17

  • 9 Адрес 4000

    7 19 Отговор

    До коментар #4 от "Този нацист,":

    А на кой да дават думата?
    На нацистката митрофанова ли?
  • 10 Пич,

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ей смотан нацист":

    Естествено, че всички. Точно това казва тоя cюpгюн. При това почти в прав текст.
  • 11 Ей нацист, чети внимателно !

    17 7 Отговор
    В първоначален доклад за израелските военни престъпления в Газа през изминалата седмица Amnesty International написа, че има „осъдителни доказателства за военни престъпления, тъй като израелските атаки унищожават цели семейства в Газа“. Amnesty International „документира незаконни израелски атаки, включително безразборни атаки, които причиниха масови цивилни жертви и трябва да бъдат разследвани като военни престъпления“.В него се отбелязва, че „израелските атаки са нарушили международното хуманитарно право, включително като не са взели възможни предпазни мерки за щадене на цивилни, или чрез извършване на безразборни атаки, при които не се прави разлика между цивилни и военни цели, или чрез извършване на атаки, които може да са били насочени срещу цивилни обекти.”Докладът призовава прокурорската служба на Международния наказателен съд „спешно да ускори текущото си разследване на ситуацията в Палестина, като разгледа предполагаемите престъпления от всички страни, включително престъплението срещу човечеството на апартейда срещу палестинците“.
  • 12 Калпазанин

    17 4 Отговор
    Според бг медиите, всичко еврейско е добро, защо ли? Защото сте купени мисирки. Няма исраел и а Палестина 1

    Коментиран от #16

  • 13 Ей Окупатор !

    15 6 Отговор
    """"""Говорим за терористична организация, която се намира на няколко стотин метра от нашите градове."""""" Това НЕ са вашите градове, а окупирани територии ! Окупирани Палестински Територии !.....нагли същества ей.....
  • 14 Ти чуваш ли се бре ?

    13 1 Отговор
    """Израел е предната фронтова линия на Европа. """"
  • 15 Този трябва да бъде изритан от България

    13 8 Отговор
    Както в Турция опразниха посолството преди 2 дена.
  • 16 ТрампЛин

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Ето за такива мнения като твоето, Хамас ще бъде унищожен! Лошото е че и много цивилни ще дадат фира, но за тях отговорност ще носи Хамас!
  • 17 ТрампЛин

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "Ей нацист .....":

    А принудително евакуираните евреи от северната и южната част на Израел защо не ги броиш? Те не са ли жертва на иранските ракети използвани от Хамас?
  • 18 Мохамед Салах

    8 8 Отговор
    Да ми прости Аллах !
    Но Хамас са голям грях !
    Трябва да се отървем от тях !
  • 19 Добре дошъл! - Добре заварил!

    3 10 Отговор
    Да живее българо-еврейската дружба! От векове за векове! Добре дошли, Ваше превъзходителство!
  • 20 Биби шланга

    4 8 Отговор
    Бел чаршав не бива да остане у Газа! Сички требе да станат небесно кафяви!
  • 21 Майко мила .......

    11 6 Отговор
    """""Ето защо Европейският парламент гласува, с огромно мнозинство, решението в полза на Израел - 500 в подкрепа и 29 - срещу. Европа разбира, че ние трябва да спечелим тази война и бла бла """"" .........верно ли бе, че Европейският парламент е гласувал да избиете всички и да осъществявате апартейд и нацизъм ? Я пак помисли ! Да взривявате болници, училища на ООН, църкви и джамии, да убиете над 31 журналиста и още поне толкова служители на ООН.......деца, жени, старци ? За това ли мислиш е гласувал Европейският парламент ? Я да изчезваш .....
  • 22 38% от целият жилищен фонд на Газа

    13 6 Отговор
    Е сринат към 22ч. вчера ! ......Остават точно 62% и 1-2 милиона души и Израел ще е извършил тотален Геноцид...... нещо като ГЕНОЦИДЪТ В РУАНДА с над 1 000 000 жертви където за период от по малко от 100 дни, бяха избити над 937 000 души ..... Аз лично вярвам че Израел е способен да подобри случилото се в РУАНДА !

    Коментиран от #26, #27

  • 23 Абе посланичето на Израел у нас, Сфари

    14 4 Отговор
    .хм, ......що не отидеш примерно в Турция и там да ги говориш тези простотии а? Ей близичко е. Отиди там и там ги изплющи тези пръдни. И там телевизии има..... Ходи бре ? И ги питай, що така вчера над 500 израелски знамена гориха и що посолството на Израел е празно ....... Няма човек с малоуми интервюта гласа на разума да заглушите. Вече и с пари не става да ти кажа. До там я докарахте, че даже израелските организации в САЩ ви обвиняват в геноцид нацизъм и апартейд и много добре го знаеш ....Съд за Натаняху и правителството искат. Че: Що реши че Ние българите в България ще ти повярваме на тези глупости които точка по точка с факти и дати могат да бъдат оборени ? ..... Ама на 100%!
  • 24 Админ

    6 1 Отговор
    Палестина има право на държава. Така е решението на оон,със столица иерусалим източен. Дано Израел те те заиграе с фашисти от запада, сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света, създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Канада също е фашистка държава, факт неоспорим, зелински евреин ръкопляска на фашисти в канадския парламент, факт неоспорим, дето е избивал евреи през втората световна война. Евроатлантизма е равен на фашизъм, истината излиза.
  • 25 Сфари, за да станеш тотално смешен

    4 1 Отговор
    Трябваше само да ни обясниш как всяка критика към нацистката политика на Израел е антисемитизъм и как всеки който е против убийството на палестински деца и жени, журналисти и служители на ООН в Газа е антисемит.. .Много ме разочарова човек..... Аре следващият път....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Г-н Н.Пр Йосеф Леви Сфари

    11 1 Отговор
    Писах до предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова да ви пита един въпрос, но тя нещо ви го спести. Че да го задам тук: този нашият Лорер, служил ли е 3 г. в израелската армия и ако случайно не е, какъв се води ? Дезертьор или какъв ?
  • 29 Историк

    4 1 Отговор
    Политиката на Израел е повече от ясна. Изселване или унищожаване на палестинското население от Газа. И след това - превземане на територията и направата на кибуци. Същата съдба я чака и Западният бряг. Но така няма да си решат проблемите.Въпрос на време е да има обединен арабски фронт срещу тях. И тогава и САЩ няма да може да ги спаси.

    Коментиран от #30

  • 30 Да добре

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    И като се събудиш кво прайш 😆
  • 31 Българин 681

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Роза":

    Давам го в оригинал:
    "Пусть всегда будет солнце,
    Пусть всегда будет небо,
    Пусть всегда будет мама,
    Пусть всегда буду я."
    Дано не ме Ban-нат по Евроатлантически.......
  • 32 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    Войната срещу Хамас може да бъде много дълга, но и много кратка, Това не е важно обаче! По-важно е колко кървава ще бъде? Това вече зависи изцяло от Хамас. Ако не евакуират цивилното население, за което тях така или иначе не ги боли, то тя ще бъде кървава!!! Ако продължават да ги държат като живи щитове, ще загинат много от тях, но щом това е цената на която те държат-На война като на война!
  • 33 Да бе

    2 0 Отговор
    """"Ние НЕ искаме да нараняваме цивилни, ние искаме да ги защитим""""============= Ама вие прекрасно ги защитихте, всички видяхме как ги защитихте ....... Може ли бе господинчо такава безмерна наглост да съществува и такова изродено чувство на безнаказаност. С това ви поведение и тези които не ви мразиха и те ще ви намразят. Що деца, жени и старци избихте и имаш наглостта да говориш че сте ги защитавали ? Пу да и и боклука ти. Пу и на държавата ви.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Като си спомня как тукашните 4-хилядници изчисляваха тротиловия еквивалент на взрива, конто изравнил болницата със земята, направо че напушва смях! То се оказа, че паркинга бил изравнен! Ама когато започнеш с лъжите преди да си по,учил лиШчето с опорките така се получава!
  • 36 Дани

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Като чета коментарите,излиза, че Израел влезна и и изкла танцуващи младежи,влезе в домовете на хората изкла бебетата и отвлече стотици младежи.Българите сме били много умни,обаче когато погледна страната ни май е обратното,такова злорадстване не бях очаквал,да си приберат палестинчетата в тях щом били толкова добрички и подтикнати.....