Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 10:05 1 110 2

"Хамас" освободи още двама заложници, след като британската дъщеря отлетя за Израел

  • хамас-
  • израел-
  • заложници-
  • египет-
  • газа-
  • конфликт-
  • война

Жените са предадени на служители на Червения кръст на египетската граница, но се смята, че повече от 200 все още са затворници в обсадената Газа.

"Хамас" освободи още двама заложници, след като британската дъщеря отлетя за Израел - 1
Снимка: Shutterstock

"Хамас" освободи още двама заложници, след като британската дъщеря на една от жените отлетя за Израел и заяви, че е неописуемо облекчена.

85-годишният Йочевед Лифшиц и 79-годишният Нурит Купър са откарани до границата Рафах в Египет и качени в линейки.

"Хамас" заяви, че ги е освободила по хуманитарни и "лоши здравословни причини", но съпрузите им все още са държани в плен.

Групата разпространи снимки на маскирани въоръжени мъже, които дават на жените храна и напитки и ги отвеждат до мястото на предаване, където работниците на Червения кръст ги посрещат.

Повече от 200 души бяха отвлечени по време на атаката на Хамас, но само четирима бяха освободени. Другите двама са майка и дъщеря от САЩ, които бяха освободени миналата седмица.

Шароне Лифшиц, която живее в Лондон, потвърди, че майка ѝ е била освободена в понеделник вечерта и отлита, за да се срещне с нея.

"Въпреки че не мога да изразя с думи облекчението, че тя вече е в безопасност, ще остана фокусирана върху освобождаването на баща ми и всички онези, около 200 невинни хора, които остават заложници в Газа", каза тя.

Двете жени и техните съпрузи - на 83 и 84 години - бяха отвлечени от домовете си в Нир Оз, близо до границата с Газа, когато Хамас започна клането.

Г-жа Лифшиц каза пред радио "Таймс", че родителите ѝ са имали здравословни проблеми и че баща ѝ, Одед, е имал високо кръвно налягане в нощта преди нападението.

Внукът на Йочевед Лифшиц каза, че баба му и дядо му са прекарали години, в които са помагали на болни жители на Газа.

"През целия си живот те са активисти за правата на човека, активисти за мир", каза Даниел Лифшиц.

"За повече от десетилетие те взеха... болни палестинци от Ивицата Газа, не от Западния бряг, а от Ивицата Газа всяка седмица от границата с Ерез до болниците в Израел, за да получат лечение за болестта си, рак, и не само.

Тъй като много заложници все още са държани в плен, САЩ са поискали от Израел да отложи сухопътната си инвазия, за да могат да бъдат освободени повече.

Високопоставен лидер на "Хамас" заяви пред Sky News, че всички цивилни сред заложниците ще бъдат освободени, ако Израел намали интензивността на бомбардировките в Газа.

"Искаме да спрем случайните бомбардировки, пълното унищожение, геноцида, така че войниците на Ал Касам да могат да ги вземат от местата им и да ги предадат на Червения кръст или на който и да е", каза Халед Мешаал.

"Нуждаем се от подходящи условия, за да позволим те да бъдат освободени".

Израелски танкове и хиляди войници чакат от дни заповедта за нападение - ход, който вероятно значително ще увеличи жертвите и от двете страни.

Министърът на отбраната Йоав Галант каза на войските в понеделник, че "ще дойде" и да продължат да се подготвят.

Той каза, че атаката ще бъде по суша, въздух и море, но не даде времева рамка.

Повече от 5000 палестинци вече са убити и 15 000 са ранени при израелски въздушни удари, според здравното министерство на Газа.

В понеделник стана ясно, че повече от 400 души са загинали само за последните 24 часа.

Болниците са в точката на пречупване и жизненоважни доставки като анестезия се изчерпват. Има опасения, че генераторите на електричество могат да свършат и да спрат животоспасяващото оборудване като кувьози за бебета.

Израел настоява, че полага големи грижи да не нарани цивилни и че единствената му цел е да унищожи "Хамас", която управлява ивицата Газа.

Израел призова хората да се преместят от северната част на Газа, но стотици хиляди остават.

Въздушните бомбардировки и блокадата също доведоха до опасно ниско ниво на храна и вода в гъсто населената територия от 2,3 милиона души.

В понеделник трети конвой с помощи от 20 камиона успя да влезе от Египет. От хуманитарните агенции предупредиха, че това е малка част от необходимото.

Въпреки влошаващата се хуманитарна ситуация, президентът Байдън заяви, че приказките за споразумение за прекратяване на огъня срещу заложници са преждевременни.

"Трябва да освободим тези заложници и след това да можем да разговаряме", каза той пред репортери в понеделник.

Очаква се обаче Съветът за сигурност на ООН да гласува днес резолюция, призоваваща за "хуманитарни паузи", за да се допусне помощ в Газа.

През последните дни имаше редица дипломатически посещения в Израел, тъй като нарастват опасенията, че войната може да се разпространи.

Последният, който ще посети и ще се срещне с премиера Нетаняху във вторник, ще бъде президентът на Франция Макрон, след посещението на холандския лидер в понеделник. Макрон понастоящем е в Тел Авив.

Терористичната атака на 7 октомври, описвана от някои като израелската атака на 11 септември, доведе до смъртта на повече от 1400 души в домовете им, по улиците и на музикален фестивал.

Вчера пред журналисти бяха пуснати графични бодикамери, телефон и видеонаблюдение, като един от тях показа как екстремист от "Хамас" хвърля ръчна граната по мъж, опитващ се да избяга с двамата си малки синове.

Бащата е убит, докато момчетата са ранени и кървят, един от тях пита: "Татко е мъртъв... Защо съм жив?... Искам майка си."

Друг показва как Хамас нахлува в общности, премества се в различни къщи, убива жители и дори домашни любимци - докато клип от камерата изглежда показва бойци, които стрелят и убиват цивилни на пътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    0 0 Отговор
    "Въпреки влошаващата се хуманитарна ситуация, президентът Байдън заяви, че приказките за споразумение за прекратяване на огъня срещу заложници са преждевременни.

    "Трябва да освободим тези заложници и след това да можем да разговаряме", каза той пред репортери в понеделник"

    Кое от двете е вярно!?Разбрахте ли нещо?

    Коментиран от #2

  • 2 ти пък сега

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    С гуугъл-преводач толкоз.