Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 17:55, обновена 24 Октомври, 2023 18:31 1 529 12

Роберт Фицо се завръща! Словашкият президент назначава утре новото правителство

  • роберт фицо-
  • словакия-
  • зузана чапутова

Партията "Посока - социалдемокрация" на Фицо, който три пъти досега е бил премиер на страната си, спечели парламентарните избори в Словакия на 30 септември

Роберт Фицо се завръща! Словашкият президент назначава утре новото правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашкият президент Зузана Чапутова ще назначи утре новото правителство на бившия министър-председател Роберт Фицо, потвърдиха от канцеларията ѝ в имейл до Ройтерс, пише БТА.

Партията "Посока – социалдемокрация" ("Смер" на словашки) на Фицо, който три пъти досега е бил премиер на страната си, спечели парламентарните избори в Словакия на 30 септември.

Съставянето на правителство от трипартийната коалиция на Фицо вече е възможно, тъй като Словашката национална партия (СНС) излъчи нов министър на околната среда след възраженията на президента Чапутова срещу първия кандидат за поста, номиниран от националистите.

Фицо ще сформира правителство със СНС и левоцентристката партия "Глас – социалдемокрация" ("Хлас" на словашки), като се надява да встъпи в длъжност навреме за срещата на върха на ЕС, започваща в четвъртък. Там на дневен ред ще бъдат Украйна и мигрантите, посочва Ройтерс.

По време на предизборната си кампания Фицо обяви намерения да спре военната помощ на Словакия за Украйна, да направи външната политика на страната независима от партньорите в ЕС и от САЩ, както и да укрепи защитата на държавните граници с оглед потока от мигранти, които искат да достигнат до Западна Европа.

Завръщането му като министър-председател – пост, който той напусна през 2018 г. под натиска на масови обществени протести срещу корупцията и във връзка с убийството на разследващ журналист – ще доведе до завой в някои направления на словашката политика, макар и един от коалиционните му партньори да обеща, че няма да има рязка промяна в съобразяването с ЕС и НАТО, отбелязва Ройтерс.

Чапутова отхвърли първата кандидатура на СНС за министър на околната среда Рудолф Хулиак, като се обоснова, че той отрича влиянието на климатичните промени и напада словесно екоактивисти. Новият кандидат-министър на националистите е Томаш Тараба, крайно десен политик, който стана депутат от листата на СНС след изборите на 30 септември.

"Ще направя всичко възможно правителството да е стабилно през следващите четири години", заяви председателят на СНС Андрей Данко на пресконференция. "Смятам, че Роберт Фицо може спокойно да замине за Брюксел в четвъртък", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хайде

    38 4 Отговор
    и Словакия затегна примката на вратлето на Зеления потник!

    Коментиран от #3

  • 3 ФИЦО

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде":

    „Западните медии открито говорят, че в украинската армия има фашисти. Вземете полк "Азов". Това явно е фашистки полк. Знаете ли какво казват в Словакия? Тези Бандера и други, които се бият там, са просто улични хулигани в покрайнините на обществото. Но улични хулигани с автомат и танк не съм виждал. Те служат в армията и вършат ужасни неща."
     - каза Фицо.
    Лидерът на голямата опозиционна партия "Смер" призна, че е шокиран, че в чужбина са постлани червени килими за тези фашисти. Тези, които призовават за нещо подобно през 2023 г., потъпкват наследството на Словашкото национално въстание, подчерта той.
  • 4 Гай Турий

    35 4 Отговор
    Фицо ще забие още един пирон в ковчега на киевската наркохунта.

    Коментиран от #5

  • 5 Преди изборите....

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гай Турий":

    Въоръжаването на Украйна не носи нищо друго освен убийство“, кандидат за премиер на Словакия
    „Киев няма да приеме нито един куршум отново от нас“, каза водещият кандидат за министър-председател на Словакия Роберт Фицо в интервю С наближаването на парламентарните избори цялото внимание на Запада е насочено към тизи кандидат, който през последните седмици уверено заема първите места в гласуването.
    Според Фицо „въоръжаването на Украйна не носи нищо друго освен убийство“. В подкрепа на риториката си бившият премиер отново отбеляза, че ако спечели изборите, веднага ще спре да доставя пари и оръжия на Киев и също така добави, че страната му „вече няма оръжия, които могат да бъдат пожертвани“.
    Фицо възнамерява да отмени „безсмислените“ икономически санкции срещу Москва - той ги обвинява за растящата инфлация и нарастващата криза на разходите за живот в Европа.
    Изразявайки истинските интереси на своя народ и разкривайки съмненията на Европа, политикът „е възнаграден за това с лидерство на изборите в страната“, пише изданието. Страховете на западните съюзници не са неоснователни: възгледите на Фицо се чуват все повече сред съюзниците на Украйна на фона на опасенията, че Западът няма да може да осигури достатъчна военна подкрепа, за да победи Русия.
    Освен това, ако партията на Фицо спечели, експертите очакват появата на нов антиукраински съюз.
    Словакия може да обедини сили с Унгария, водена от пропутинския премиер Виктор Орбан, за да „подкопае“ новите санкци

    Коментиран от #6

  • 6 Преди изборите....

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Преди изборите....":

    Словакия може да обедини сили с Унгария, водена от премиера Виктор Орбан, за да „подкопае“ новите санкции на ЕС, които изискват единодушната подкрепа на всичките 27 страни членки.
    Според проучване, проведено от НАТО, днес Словакия е страната с най-ниска подкрепа за действията на алианса: само 51% от населението на Словакия все още иска да остане член на блока, а около 60% са за незабавно прекратяване на помощта за Украйна.
    Западът следи отблизо днешните избори на фона на "нарастващата умора от война в Източна Европа". Победата на Фицо не само ясно ще подкопае помощта за Украйна, но и ще даде пример за други „колебливи“ страни от ЕС.
  • 7 Немо

    32 3 Отговор
    Едно време първа Унгария скочи срещу болшевизма ,а после я последва и Чехословакия ,сега историята пак се повтаря Унгария първа тръгна срещу жидо-джендърския атлантизъм ,а Словакия я последва.
    Знаем какво стана с болшевизма сега се сещайте какво ще стане и с еврЕоатлантизма .

    Коментиран от #10

  • 8 Фицо-цицо скоро пак ще бъде изритан

    2 28 Отговор
    Още едно продажно кремълско леке в Европа - малко са, но са гнусни и долни...

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Свиквай

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фицо-цицо скоро пак ще бъде изритан":

    дженди!Оли както е тръгнал ще раздели Германия на шест държави! Две от тях ще са джамахирии!!!
  • 10 Политик

    1 10 Отговор

    До коментар #7 от "Немо":

    Като не знаеш защо и кои скочиха, е редно да си мълчиш, или да попиташ!
  • 11 Браво само така

    7 0 Отговор
    Давайте смело......, вие и Обран трябва да поведете този гейзерски ЕС....не френски герантофили и немски плешивци...
  • 12 долни сте вие

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фицо-цицо скоро пак ще бъде изритан":

    джендурски краварски подложки... САМО ОРБАН,САМО ФИЦО
Новини по държави: