Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 07:43 1 504 13

Валерий Тодоров: Заради двете войни - Русия с Украйна и Израел с "Хамас" има риск от разделение изток - запад

  • валерий тодоров-
  • войни-
  • русия- украйна-
  • израел-хамас-
  • разделение-
  • изток-запад

Този конфликт е с много тревожен географски, политически, икономически и хуманитарен потенциал", посочи журналистът и обясни, че най-тревожната част от очакваната сухопътна операция на израелската армия в Газа е какво ще се случи със заложниците, които взе "Хамас"

Валерий Тодоров: Заради двете войни - Русия с Украйна и  Израел с "Хамас" има риск от разделение изток - запад - 1
Снимка: БГНЕС

Трудно е на всички страни, замесени в конфликта Израел - "Хамас", защото рискът за цивилното население е изключително висок.

Това каза пред БНР проф. Валерий Тодоров, журналист и международен анализатор.

"Този конфликт е с много тревожен географски, политически, икономически и хуманитарен потенциал", посочи той и обясни, че най-тревожната част от очакваната сухопътна операция на израелската армия в Газа е какво ще се случи със заложниците, които взе "Хамас". "За да се говори за примирие, помирение, за успокояване на обстановката, трябват гаранции. В момента никой не може да ги даде", подчерта той и изтъкна, че "ООН няма думата в този конфликт".

Според проф. Тодоров заради двете войни - на Русия с Украйна и на Израел с "Хамас" - съществува риск от разделение изток - запад:

"Източната ос са Русия, Китай, Иран и т.н., а западната е консолидация около САЩ и консолидираната реакция около Израел, която обаче е уязвима, доколкото военната операция ще доведе до сериозни жертви". По думите му разрешаването на този конфликт няма ясна перспектива:

"Ако се изгради независима палестинска държава, тя ще попадне под влиянието на екстремистки сили, защото "Фатах", които управляват Палестинската автономия, нямат достатъчно авторитет сред палестинците. Бойните действия ще доведат до следваща радикализация и на това поколение, което расте. Озлобление и от израелска страна. Нагнетява се напрежение, което носи сила и нездрави емоции, следващите жертви ще ожесточават позициите на двете страни".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман от експерти

    15 4 Отговор
    Отдавна се раздели света на Изток-Запад....и то точно заради Запада-наричащ себе си"златният милиард"....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гейополитика

    7 3 Отговор
    Сериозно? По гринуичкия меридиан цяла Европа е на Изток, а по меридиана за смяна на датата дори и Япония е на запад.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мефистофел

    10 1 Отговор
    Значи всички тук сме професори (с изключение на сСтоенчо), защото всички тук това казваме, още от самото начало на конфликта.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баце ЕООД

    3 1 Отговор
    Изток запад имахме вече.. Не си научиха уроците тия "експерти".. Русия няколко пъти говори за глобален юг, Турция вече каза на САЩ, че не са им съюзници, има 5 континента,плюс следващата вода и газ в Антарктика. Изток - запад единствено на баба ти хвърчилото

    Коментиран от #9

  • 9 нннн

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Баце ЕООД":

    Прав си! Разделението е Запад - Изток + Юг в съотношение 20% на 80%.
  • 10 Кой

    3 5 Отговор
    Хубаво, че този път сме от правилната страна.
  • 11 Хорхе

    2 1 Отговор
    Не знам за Изток - Запад, но има друго разделение, което мори Западняците и то е Обединението на Юга. Поне 2/3 от населението на Земята не е проАмериганско, и не се пронатОвци.
  • 12 ТОДОРЕ - ВЯТЪР те вее на бял кон !

    1 2 Отговор
    Русия НЕ ВОЮВА с Украина а с НАТО ! Ши В ан Zaek ! !
  • 13 КГБ

    3 1 Отговор
    Нещата са зловещи! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Заличени завинаги! Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.