Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 15:17 1 373 29

Израел vs Хамас: Няма аритметика, която да оправдае жертвите

  • газа-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • израел-
  • жертви-
  • палестина-
  • палестинци-
  • бенямин нетаняху

Израел е изправен пред най-тежката задача в цялата си история

Израел vs Хамас: Няма аритметика, която да оправдае жертвите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Часове след погрома, преди още да стане известен мащабът на онова, което оставиха след себе си екзекуторите от Хамас, в нощта на атаката, докато светът беше втрещен от бруталното клане на жени, мъже и деца от израелските селища до ивицата Газа, повече от 30 студентски групи от елитния университет Харвард публикуваха отворено писмо, с което заявиха, че Израел е „изцяло отговорен“ за насилието, което в крайна сметка уби повече от 1400 души.

Потресаващи картини, които не пробудиха съчувствие

По това време в мрежата се качваха видеоклиповете с онези потресаващи картини, които самите терористи разпространиха със садистично удоволствие от стореното. После светът чу разкази на оцелели.

Харвард мълчеше. И не само Харвард, а и елитните университети от Бръшляновата лига, в чиято академичност би трябвало да е заложен политически неутралитет. Тези престижни центрове на науката, призвани да обучават бъдещите световни елити, тези демократични институции, които последователно надигат глас в подкрепа на всички жертви на този свят, не намериха думи за съчувствие към евреите, които са били хладнокръвно разстрелвани, изгаряни живи, измъчвани, изнасилвани и масово отвличани.

Оглушително мълчание

Какво се случва, ако тези, които разполагат с целия лексикален талант на аналитичното говорене, мълчат? Какво се случва, когато закъснява или отсъства публичната санкция? След оглушителното мълчание последва оглушителният крясък. Редица европейски и американски градове регистрират рязък скок на антисемитски актове. На 1 ноември е запалена еврейската част на централното гробища на Виена, което е осъмнало със свастики по оградата.

А щурмът на летището в руската република Дагестан от тълпа, която бе готова да линчува пътниците, показа потенциала на истерията на фанатизираните екстремисти, която може да се превърне в приливна вълна на омразата заливаща всяка територия наоколо.

Как стана така, че бъдещият елит на света (ако приемем това символно обобщение) не е в състояние да изведе пред скоби жертвите на несправедливостта, да анализира политическия контекст на престъплението срещу тях? Нали точно те са призвани да създават предпоставки за диалог, който да намалява ескалацията на омразата.

Израел няма как да не падне в клопката на Хамас

Почти четири седмици минаха от началото на терористичната атака на Хамас. Ужасяващите картини на страданието на палестинското население са мъчителната реалност, която светът поглъща всеки ден със сутрешните новини. Неотдавна един от политическите анализатори на процесите в Близкия изток предупреди, че Израел няма как да не падне в клопката на Хамас. Терористите ще се скрият зад телата на палестинците и ще направят всичко възможно броят на цивилните жертви от местното население да шокира света. И да го настрои срещу Израел. Всичко това се случва пред очите ни.

С всеки изминал ден Израел губи все повече обществена подкрепа. В динамиката на апокалипсиса, който сутрин и вечер наблюдаваме, вече бледнеят кадрите от нощта на 7 октомври. Заложниците на Хамас са потънали не само някъде в тунелите под Газа, а изпадат и от окуляра на световния наблюдател… Световният наблюдател вижда разрушени селища, разрушени животи, разрушени семейства…

Днес от двете страни на оградата се разменят само ракети. Не се разменят думи, които да укротят кървавата статистика на смъртните. Днес това е невъзможно, защото раните кървят, а мъртвите не са погребани. Такива думи обаче могат и трябва да дойдат от просветения елит на този парализиран свят. От тези, за които се предполага, че трупат знания и мъдрост, човешки опит и емпатия в престижните центрове на науката. От демократични институции, които са далече от огъня, но могат да направят връзка между реалността и специфичния социален и исторически опит, трупан епоха след епоха върху този терен.

Обучение в лексиката на диалога

Палестинските деца са израснали в бульон от омраза, насаждана от ислямистките фундаменталисти. С тях ще трябва да се преговаря за мир един ден. И този ден, надявам се, ще дойде. Когато мъдреците в ислямския свят започнат да ги обучават в лексиката на диалога. Когато започнат да градят мостове, по които да тръгне тази бавна процесия от оцелели изгнаници.

Фундаменталисти обграждат и кабинета на израелския премиер Нетаняху. Месеци наред израелското общество се опитваше да ги махне оттам. Това е друга битка и тази битка предстои. Но преди това трябва да спрат да вият сирените. Американската администрация сега за първи път допусна да се мисли за “хуманитарна пауза”, за временно спиране на нахлуването в ивицата Газа, за да се помогне на палестинското население. Да се спасят хилядите невинни заложници на терористите.

И докато се водят преговори как да стане това, световноизвестният израелски историк писателят Ювал Ноа Харари има по-добро предложение: Израел да обсъди възможността да приеме на своя територия палестинските жени и деца, да покани Червения кръст или друга международна организация да построи временен лагер за цивилните от Газа, които да живеят на израелска територия до края на войната. Това би бил много добър знак за целия свят, който лесно губи ориентирите си върху моралния компас на съвремието.

Личната отговорност на Нетаняху

Ориентирите си отдавна е загубил и премиерът на Държавата Израел. Неслучайно 80 на сто от израелците обвиняват него и неговото коалиционно правителство за катастрофата. Бенямин Нетаняху първо отказа да поеме личната си отговорност за огромния провал, причинен от нефункционирането на ред държавни системи, а след това лицемерно се извини. Не, не е това лидерът, с когото утре палестинците ще седнат на преговори. Защото неговото лидерство бе белязано от всичко друго освен от желание за възстановяване на мирния процес и създаване на условия за достоен живот на палестинците. Ще мине обаче много време преди да дойде това “утре”.

Днес Държавата Израел е изправена пред най-тежката задача в своята история. Тя трябва да унищожи Хамас - това е абсолютното условие, без което е невъзможно да се мисли за мир в района - и в същото време да пази палестинците. Защото не съществува аритметика на жертвите, която може да оправдава смъртта. В това състезание всички са губещи.

Автор: Еми Барух


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    4 5 Отговор
    Все най-умните,все най-гениалните и накрая все се срещат под ония душове като идат на обществената баня..

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Макробиолог

    18 0 Отговор
    Евреите и най вече палестинците са жертви на мръсните игрички на глобалистическия елит.Историята не започва на 7ми октомври.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 М да

    3 5 Отговор
    Натаняху , че има вина има, ама дали той е Главният виновник. Не се ли одързостиха толкова много терористите от ХАМАС , като гледаха как левичарите разделят израелското общество. Не бяха ли точно техните привърженици тези които твърдяха , че ще откажат да изпълнят задълженията си като резервисти от ЦАХАЛ, в това число и летци. И пак питам : Дали това не насърчи терористите? Верно с дивашките си изстъпления те сплотихаизраелсото общество и се оказа , че са си направили грешно сметкага

    Коментиран от #15

  • 6 О...

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Е то бива да си глуп.ав и да бръщолевиш не свързано, ама чак толкова не бива
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тъпанар..

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Освен деазепам други апчета знайш ли?
  • 9 Злати Минкова

    6 1 Отговор
    "Терористите ще се скрият зад телата на палестинците и ще направят всичко възможно броят на цивилните жертви от местното население да шокира света. И да го настрои срещу Израел."
    "Днес Държавата Израел е изправена пред най-тежката задача в своята история. Тя трябва да унищожи Хамас."

    Излиза, че ДВ подкрепя и оправдава смъртта на невинни жертви - жени, деца, бащи. Тази медия трябва да бъде забранена с някакъв закон или не знам. Трябват да се вземат някакви радикални мерки, ДВ е заплаха за националната ни сигурност.
  • 10 Бледият Ездач

    3 6 Отговор
    Евреите нямат избор! Палестинците не искат да имат собствена държава! Те, искат да унищожат Израел! Не симпатизирам на евреите , но напълно ги разбирам! Или, те успяват, или престават да съществуват! Ако, Ние бяхме на тяхно място какво бихме избрали?! Мюсюлманският Свят може да смачка Израел за часове! Флотът на САЩ именно затова не се намесва. От там ще е началото на Апокалипсиса!

    Коментиран от #11

  • 11 ТУРЧИНА АЛИ

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бледият Ездач":

    Янките са олигофрени най добрите американци са МЪРТВИТЕ
  • 12 Ъхъъъ

    4 1 Отговор
    погрома, екзекуторите от Хамас, бруталното клане...... и ред определения и дефиниции които нямат връзка нито с историята нито с реалностите.....
  • 13 Калпазанин

    12 3 Отговор
    Алооооо, спрете с психологията ционисти. Би трябвало да започнете със, когато евреите пристигнаха в Палестина бяха прибрани и на хранени, след това орхапаха не само ръката която ги приюти ами им взеха всичко дори ги оставиха без държава. Лицемери

    Коментиран от #28

  • 14 Дааааа,

    5 0 Отговор
    Ужасяващите картини на страданието на палестинското население са мъчителната реалност, която светът поглъща всеки ден със сутрешните новини.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Автора: Еми Барух

    9 1 Отговор
    Да не умува за Харвард а да направи исторически анализ на израелският тероризъм, апартейд и геноцид ! Харвард категорично заявиха, че Израел е „изцяло отговорен“ за насилието !!!
  • 18 Автора: Еми Барух !!!!!

    3 1 Отговор
    ......Развива се истинско масово движение в отговор на военните престъпления, извършени срещу палестинския народ от престъпната държава Израел. Спонтанни протести избухнаха в петък на Западния бряг, Турция, Йордания, Тунис и други страни. В Ню Йорк стотици членове на Jewish Voice for Peace парализираха Grand Central Station. Тези протести следват тези, които събраха милиони хора през изминалата седмица, като този уикенд се проведоха демонстрации по целия свят. Корпоративните медии цензурират масови протести срещу израелския геноцид в Газа ........ По интересното и за което умишлено се премълчава е позицията на Американските еврейски организации.... "" СЪТРЕСЕНИЯТА В ЕВРЕЙСКАТА ОБЩНОСТ НАРАСТВАТ, КАТО ЦИОНИЗМЪТ ВСЕ ВСЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗГЛЕЖДА ДА Е ГРЕШЕН ПЪТ !!!! """ =====" ОТСТЪПВАНЕТО НА ИЗРАЕЛ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА УСКОРЯВА ОТСТЪПЛЕНИЕТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ ОТ ЦИОНИЗМА
    ========= НАСИЛИЕТО НА ЗАСЕЛНИЦИТЕ СЕ НАРИЧА ПРОТИВОРЕЧИЕ С „ЮДЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ“  ======= и т.н. ..... и т.н. ......
  • 19 Мхм

    7 0 Отговор
    Има ли реална статистика по документи каквато със сигурност е водена по онова време.Какъв е процента на убитите евреи и други неевреи в концлагерите 1940-45
  • 20 Автора: Еми Барух !!!!!

    6 0 Отговор
    Пълен абсурд: ""Израел обяви "Амнести интернешънъл" за антисемитска организация""......Мен друг въпрос ме човърка обаче ! ....... В България
    Амнести Интернешънъл - България .... защо още не е излязла с официална позиция относно случващото се в Газа ? А? ...... Защо гласност няма на докладите и позициите на организацията ? Защо клона в България НЕ си върши работата или ако е цензурирана да излезе говорител и ясно да го заяви...... 
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трудно ли е да се каже в прав текст

    5 2 Отговор
    Че Израел е Държава-Нацист реализиращ Апартейд и Геноцид ? Много ли е трудно а?
  • 23 Бонд

    2 0 Отговор
    А вие на какво учите вашите деца - да убиват и проливат кръвта на гоя ?!?!
  • 24 Какво , защо

    2 0 Отговор
    Когато те нападнат се защитаваш
    Разни глупаци сеправят напсихолози да изкарат някоя копейка
  • 25 А помните ли ?

    2 1 Отговор
    Т.нар. Народен съд, макар и нелегитимен, изобилства от съдии и членове на съда все... спасени евреи.
    Например обществен обвинител е Манчо Мошев, съдии са Исак Франсез, Пепо Коен, баща на експосланичката ни в Швейцария Леа Коен, Еми Барух, Йосиф Кутев, Исак Данов, проф. Нисим Меворах, д-р Израел Леви, д-р Шаул Романо, д-р Йосиф Фаденхехт, роднина на Йосиф Сърчаджиев, д-р Шейнин, д-р Вентура...Членове на съда са д-р Яко Арис, д-р Александър Клайн, д-р Нисим Леви...
    Бащата на вицепремиерката на Симеон Сакскубурготски Лидия Шулева, също е бил в този списък. Давид Елизар, партизанин от бригадата “Чавдар”, също е бил достатъчно овластен и влиятелен......Защо спасените с власт и влияние в т. нар. Народен съд евреи гък не казват в защита на спасителите си?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Моите уважения,

    2 0 Отговор
    но на практика Израел легитимира ХАМАС, като им обяви война. И повечето анализатори твърдят, че е невъзможно да унищожат ХАМАС, защото не е просто организация, а идеология. Действията на ХАМАС може да са ужасяващи, но не по-малко ужасяващи са в момента тези на израелската армия, която вече уби над 9000 цивилни палестинци. Според мен ционистичната политика на Нетаняху няма да донесе нищо хубаво на Израел. Страни от Южна Америка прекъсват дипломатическите отношения с Израел, по цял свят се надига вълна на възмущение срещу екстремните решения на армията, която не се съобразява с болници, църкви, джамии и т. н. Вече са убити и над 60 служители на ООН, повече отколкото във всеки друг конфликт досега.
  • 28 Колега

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    В момента вървят клипчета в тубата, където рускоговорящи евреи разясняват колко е хубаво в България, как тук трябва да говорят САМО руски, как да си купят имот и кротко , без да демонстрират заможности, как да се държат с местните и да започнат живота си. Подозирам, че скоро ще имаме наплив от евреи заселници.
  • 29 Дон Клош

    2 1 Отговор
    Видя се, че евреите се 0срах А тотално и няма да има сила на света която да потули зверствата които вършат в Газа. За това започна да се отразява и в нашите медии. На запад има протести от стотици хиляди хора по улиците на големите градове и това е от началото на войната, ама на нас няма кой да ни го каже това от телевизора. Естествено , че никой не оправдава атаката на Хамас, но ако тя не беше се случила света нямаше да види истинското лице на ционистите. Свирепо, непропорционално, сляпо отмъщение стоварено върху цивилно население затворено в гето. Като са толкова мощни защо не вкараха спец частите и да започнат да се водят боеве между армия и Хамас по улиците? Щеше да има много жертви от армията на Израел, но щеше да е сигурно, че жертвите ще са главно от Хамас, а не невинни жени и деца. Сега света е толкова настръхнал срещу евреите, че утре ако Хизбула и/или Иран ги подпукат не се знае кой на чия страна ще е.