Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 20:45 2 773 29

ЕС vs. Китай! Си Дзинпин търси стратегически съюз с Берлин

  • си дзинпин-
  • китай-
  • олаф шолц-
  • германия-
  • европейски съюз-
  • икономика

Си изглежда загрижен за това, че ЕС следва американската линия по отношение на Китай, докато той ще пътува до САЩ, за да се срещне с президента Джо Байдън на фона на изострящата се конкуренция между двете най-големи икономики в света

ЕС vs. Китай! Си Дзинпин търси стратегически съюз с Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на Китай Си Дзинпин призова Германия да сложи спирачки на задаващата се търговска война на Европейския съюз с Пекин.

В разговор с германския канцлер Олаф Шолц, Си нападна стратегиите за икономическа сигурност на ЕС и призова Германия да остане отворена за китайски инвестиции.

"[Надявам се], че Германия ще настоява Европейският съюз да отстоява принципите на пазара и справедливостта и да работи с Китай за гарантиране на лоялна пазарна конкуренция и честна търговия, както и на стабилни промишлени и стойностни вериги", е казал китайският президент на Шолц, според държавната информационна агенция Синхуа.

Европейската комисия започна проверка на държавните субсидии за произведените в Китай електрически превозни средства. Въпреки че Си не спомена за проверката, този ход накара високопоставен служител да поиска от ЕС да "прояви сдържаност при използването на търговски средства за защита". Освен това Брюксел е изправен и пред призиви да разгледа държавните субсидии за китайските сектори на вятърната енергия и медицинските изделия.

Очаква се до края на годината Си да се срещне с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ръководители на Европейската комисия и Европейския съвет. Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон ще посети Пекин и Хонконг следващата седмица.

Нарастващият фокус на Пекин върху идеологията, принудата спрямо съюзници на САЩ като Япония, Канада и Литва и напористата позиция спрямо Тайван принудиха правителствата на ЕС да се съсредоточат върху така нареченото "премахване на риска" в отношенията на блока с Китай. Само тази седмица министър-председателите на Нидерландия и Ирландия - които имат огромни търговски връзки с Китай - обикалят страни от Малайзия и Виетнам до Южна Корея, търсейки алтернативни пазари в Азия.

Си изглежда загрижен за това, че ЕС следва американската линия по отношение на Китай, докато той ще пътува до САЩ, за да се срещне с президента Джо Байдън на фона на изострящата се конкуренция между двете най-големи икономики в света.

"Отношенията между Китай и Европа са от ключово значение за стабилността на световния ред и просперитета на евразийския континент", заяви Си. "Китай разглежда Европа като всеобхватен стратегически партньор и важен полюс в многополюсния [свят]". Споменаването на многополюсния свят е общата атака на Пекин срещу това, което той вижда като световен ред, предпочитан от САЩ.

В кратко изявление от канцеларията на канцлера се казва, че Шолц е "обменил мнения за двустранните отношения и сътрудничеството в икономическия сектор" със Си.

Според Синхуа Шолц е изразил интерес към "задълбочаването на германско-китайските отношения" и към "най-големите успехи на германските компании в Китай", без да споменава конкретно позицията си по отношенията между ЕС и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американските тъпунгери

    18 11 Отговор
    Дадоха на Китай технологии, сега реват кой ми с.. в гащите!

    Коментиран от #3, #4, #7, #23

  • 2 Златко Георгиев

    23 17 Отговор
    Май нещо БРИКС е само на приказки. Друго е да търгуваш със силни икономики големи пазари.

    Коментиран от #8, #13, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кой е дал?

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Американските тъпунгери":

    Шшшшшшш ....снежанке....не се изказвай Неподготвено....нали си от СедмиятПол;)
  • 5 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    16 15 Отговор
    Време е ЕС и САЩ да смачкат Китай. Икономическият растеж на тази тоталитарна дупка е възможен единствено и само благодарение на демократичните страни. Без тях, балонът ще се спука с гръм и трясък. И никакъв БРИКС не може да предотврати това. Си е наясно със ситуацията, за разлика от нашите русофили.

    Коментиран от #6, #27

  • 6 дядо поп

    12 13 Отговор

    До коментар #5 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Да бе , да. Затова и САЩ и Западна Европа търсят всякакъв повод за срещи с Китай. Макар , че точно сега беше времето Китай да си вземат Тайван и САЩ и запада щяха да изпаднат в шах!
  • 7 Хахахаха

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Американските тъпунгери":

    Те ги дадоха, но могат да си ги вземат. Запада издигна Китай и може да го върне обратно ако реши. Запада опита да издигне и русия но пусин реши че рашагите са свикнали да ходят във външни тоалетни и реши да ги върне в Азия.
  • 8 Боклук

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Златко Георгиев":

    В БГ освен пазар на работна сила друго няма.Дори в магазините стоките са второ или трето качество поради ниската покупателна способност на населението.
  • 9 А къде е

    10 13 Отговор
    Великия БРИКС МРИКС ,едно е да работиш със богати друго е с бедни
  • 10 Мишел

    4 8 Отговор
    Стратеегическият съюз е сключен : Русия - Северна Корея - Китай. Китай търси тактически съюзи, на всички континенти.

    Коментиран от #12

  • 11 Жунжибау

    4 4 Отговор
    Не го търси- има го. Като си поръчаш германско возило ganz neu кога идва!? След половин година. Защо? Защото оризовите хищници показаха "среден пръст" на американския дилър Урсула- гинеколожката.

    Коментиран от #14

  • 12 Мишкоо

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мишел":

    северна корея е като ивицата газа-едно голямо НИЩО

    Коментиран от #21

  • 13 МММ да

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Златко Георгиев":

    А дали е така. Зимата Щолц лично ходи с им се моли на жълтурите да проявят милост и да му отпуснат кредит, и инвестират в Германия. Дори им предложи продажбата на голям част от Хамбургското пристанище, за да ги склони. И това според Бг мисирките е иконом. двигател на Европа.

    Коментиран от #15

  • 14 ШАХ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Жунжибау":

    Почти!
    Само където вече авто производителите чкат първо кинтите от банките и след това ти произвеждат автомобила(НЯМАТ КИНТИ швабите).
  • 15 Наркос

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "МММ да":

    Китай не спира да изкупува пристанища...93 пристанища в 56 страни, 31 от тях са в Европа. Колко мито плащат не е ясно щом пристанището е тяхно. Половината или цялото пристанище във Варна е тяхно, вложиха 135 милиона за реновации, но за сега не е в горните бройки, защото поне официално не е още тяхно.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 оня с коня

    6 3 Отговор
    Ама ЗАЩО Китай ще търси разни Стратегически съюзи с Германия и изобщо с Европа,след като има УНИКАЛЕН "Братски съюз" с Русия и членовете на БРИКС?А ЗАЩО "Мастър Си" ще ходи в САЩ и ще се ДУПИ на килимчето рлед Байдън,сслед като има до себеси като "кръвен Брат" Русия със цялата й "Икономическа " Мощ"?И тук възниква Логичният въпрос:ЗНАЧИ ЛИ ТОВА,че Китайняма нищо против да пазарува Руски Газ и Нефт НА БЕЗЦЕНИЦА,но НЕ желае да "другарува" с Неплатежоспособни държави ПЪШКАЩИ под Западно Ембарго?А фразата "Отношенията между Китай е Европа е от Ключово значение за Световния Ред И ПРОСПЕРИТЕТна Евразийския Континент" го казва НЕ Филанкишията,а самият Си- Шефа на Китай,което няма нищо общо с Изцепките на Путин за "Братска дружба и сътрудничество с Братски китай"!
  • 17 МММ да

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Наркос":

    Виждам какво става, но немското тоя накрая почна да им го предлага(беше им отказвано години наред), но след като като китайците бяха закупили един голям терен и започнаха да градят различни складове(изгоряха много кинти) няколко години след това започнаха да бягат заради данъчния терор.
    Свръх гладни шваби.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Другаря Си:

    1 0 Отговор
    Айде, отваряйте пазара на ЕС за китайските електромобили, че се чудим какво да ги правим тук. Ние пък ще преквалифицираме германските автоработници да карат китайски таксита.
  • 20 БРИКС е Китай

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Златко Георгиев":

    Останалите са нейните икономически колонии (пазари за индустиални стоки и източници на суровини). Тъй като Индия се противи, Китай иска да замени И с Е и да направи БРЕКС.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Наркос":

    Мито плащат фирмите които купуват или продават стоки, а не собствениците на пристанището.

    Коментиран от #25

  • 23 Ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Американските тъпунгери":

    Американците преместиха производството на чипове от Тайван в САЩ и забраниха износ за Китай.
  • 24 Китай

    0 2 Отговор
    Китай е в икономическа криза след многобройните и продължителни локдауни и Си се опитва да спасява положението. Вноса от Китай в ЕС и САЩ е значително намалял.
  • 25 Наркос

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха ха":

    Трудно ще проследиш колко точно стока вкарват, в Гърция преди 5-6 години ги хванаха. OLAF твърди, че често укриват огромни количества данъци. Ако не те мързи прочети доклада на Фабио Бото
  • 26 Наркос

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "МММ да":

    Данъчен терор е точното определение, живея в Германия през по-голямата част на годината и от както скочих на 60 хил годишно влязох в най-горния бракет. По-изгодно е с прогресивния данък т.е да седиш между 45 и 55 хил годишно. Има и една купчина други фактори и таксички. Примерно rundfunkbeitrag задължителен данък за телевизия, дори да нямаш телевизор, ако работиш на две места и тн, няма да стигне полето да изброя всички такси и осигуровки.
  • 27 Абсолютно вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Колкото повече време ги толерират, толкова по-трудно ще стане за “черната дупка” Китай!
  • 28 ЕС с мерки срещу Китай и Русия

    0 0 Отговор
    Китайските инвестиции в ЕС трябва да бъдат ограншчени. Китай е твърде лоялен към Русия, а това е заплаха за икономиката на ЕС.
  • 29 ганю

    0 0 Отговор
    немското си е немско
    много умно социал демокрация
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания