Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2023 14:51 1 437 48

В Украйна се строят подземни училища

  • подземни училища-
  • украйна-
  • въздушни атаки-
  • харков-
  • русия-
  • война-
  • конфликт

Украйна е изправена пред постоянни руски въздушни заплахи, затова служители на Харков взеха решение да строят укрепени подземни училища

В Украйна се строят подземни училища - 1
Снимка: Shutterstock

Изправени пред постоянната заплаха от руски въздушни удари, служители в източната украинска област Харков започнаха да строят силно укрепени подземни училища, които ще позволят на децата безопасно да се върнат към присъствено обучение, докато инвазията на Москва продължава, цитирана от Ройтерс.

Училищата в региона с около 2,5 милиона души, само на 20 мили (32 км) от руската граница, бяха принудени да се обучават онлайн след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Харков често е мишена на руски ракети, дронове и артилерия, като губернаторът съобщи в четвъртък, че селища в три различни района са били поразени през последните 24 часа.

Две училища, всяко от които побира до 500 души, в момента са в процес на изграждане и ще могат да издържат на директни удари, каза главният регионален архитект Антон Коротковских.

"Тези структури ще бъдат оборудвани с всичко необходимо за учебния процес", каза той в интервю за Ройтерс.

Повече са планирани до края на следващата година, каза Коротковских, добавяйки, че 817 учебни заведения в района на Харков са били повредени или разрушени по време на руската инвазия.

В една неотдавнашна сутрин работниците заваряваха слоеве от стоманена армировъчна тел и изливаха цимент, понякога под звуците на сирените за въздушно нападение, които редовно звънят.

Пространствата ще бъдат оборудвани с напълно функционални вентилационни, водопроводни и отоплителни системи, каза Серхий Петрулянис, чиято строителна фирма строи едно от училищата.

"Тоест, хората ще могат да останат тук повече от един ден", каза той.

Сега украинците се подготвят за още една зима на вероятни руски въздушни удари, насочени към критична инфраструктура, които миналата година предизвикаха масови спирания на тока в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салямалейкум

    5 11 Отговор
    ДРУГАРИ!!!

    АЙДЕ ПОЧВАЙТЕ ДА КВИЧИТЕ

    Коментиран от #45

  • 2 М.Ат.

    20 2 Отговор
    Украинският морски пехотинец каза, че е използвал Telegram, за да се предаде
    Украински картечар, изоставен от командването на левия бряг на Днепър в района на Херсон, разказа как е успял да се предаде , използвайки канал в Telegram, посочен от руските военни.
    Картечарят Николай Ягорницки казеа, че след кацане на левия бряг е видял какъв е „истински ад“. Те започнаха да „бомбардират всичко“, което приземи въоръжените сили на Украйна, засипвайки ги с бомби и артилерия. Всички бягат и го изоставят.
    Въпреки това, за щастие, боецът намерил листовки, разпръснати от руските военни.
    "Имаше разпръснати листовки, които казваха как да се предам правилно. Взех (една), влязох в акаунта си, написах FreeSoldier и момчетата дойдоха и ми помогнаха да се предам правилно, така че да не ме наранят ... За да съм жив и здрав“, каза Ягорницки.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатана Z

    8 3 Отговор
    Глупости.Укрите отдавна са откраднали парите и преведени на сигурно място в Руски банки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да да да

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "М.Ат.":

    Ха ха ха. "Казаха ми как да се предам правилно"
    Ха ха ха. Вярно ли го написа това. Ужас колко простотия има на този свят боже.

    Коментиран от #9

  • 7 Последния Софиянец

    27 2 Отговор
    Подиграваха се на децата в Донбас че живеят в мазета а сега?

    Коментиран от #11

  • 8 Мммммм

    2 22 Отговор
    Те щото са руско говорящи, пусин мисли за тях. Надявам се и нашите русо ро би един ден да учат под земята докато пусин ги "освобождава"!

    Коментиран от #13, #27

  • 9 Боже, боже каква тъпня си

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "да да да":

    Правилното предаване е написано в листовките, безказсрменик п.Ч.ок. Верно много си проссс. Няма такава на света . И умните деца знаят това.
  • 10 Да, бе

    13 0 Отговор
    И армията им е там почти цялата... Ама не учи, а спи. За винаги.
  • 11 Хахахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Иди да видиш, какви са училищата в Белгород! Като бомбоубежища са.
  • 12 парасюк

    8 1 Отговор
    Какви училища?? Те отдавна са в пълна безграмотност!
  • 13 Хахаха

    27 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мммммм":

    Порошенко го желаеше на руснаците, пък то какво стана, бате.

    Коментиран от #16

  • 14 СКОРО ВРЕМЕ

    2 15 Отговор
    Ще се наложи да се строят и ПОДЗЕМНИ БОЛНИЦИ ,МАГАЗИНИ .Е те руснаците НЕ СТРЕЛЯТ ПО ЦИВИЛНА ИНФРАСТРУКТУРА. Да така действа МОГУЧАЯ, ВТАРАЯ В МИРЕ. Това е руското ОСВОБОЖДЕНИЕ!!!!!

    Коментиран от #46

  • 15 Хихихи..

    16 1 Отговор
    Укрите са Хамас N-2.Земята отгоре,свръхвеликият Чернозем 80% на янките.Те ще мушат като плъхове под нея.Освен Русия,няма кой друг да ги извади от блатото..

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Хахахаха

    2 12 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Кво стана? Иди да видиш в Белгород! Учат в бомбоубежища. Не в Донбас а в русия.

    Коментиран от #21

  • 17 Истинска ирония на съдбата.

    20 2 Отговор
    Порошенко размахваше пръст и крещеше как в Донбас нямало да ходят на училище и щели да седят в мазетата, докато децата в Украйна щели да учат. А сега нещата нещо се обръщат, струва ми се.
  • 18 Хахахаха

    1 14 Отговор

    До коментар #15 от "Хихихи..":

    Рашагите никога не са излизали от блатото, а вече няма и кой да ги измъква!
  • 19 Половин украинец

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хихихи..":

    И в Киев тоже.
  • 20 РУСОФИЛ

    3 10 Отговор
    Дано пуТиН дойде и АСВАБАДИ ,България както АСВАБЖДАВА Украина. Да усетим ТРЪПКАТА ,и нашите деца да учат в ПОДЗЕМНИ УЧИЛИЩА.

    Коментиран от #28, #35

  • 21 Половин украинец

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    И в Киев тоже. В бункер и в метро
  • 22 Хахахаха

    3 14 Отговор
    Русофили, дайте да изкараме истината сега. Какво е направил пусин, за 23 години? Колко е средната заплата в момента в русия? Какъв е стандарта на живот в русия, ама не в Москва и Санкт Петербург, а по малките градове и селата? Как е живота там?

    Коментиран от #23, #25, #33

  • 23 Половин украинец

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    По харашо от Украина.
  • 24 4р5т6ъ7у8ихуи

    12 0 Отговор
    Кой беше (май Порошенко) дето повтаряше "Нашите деца ще ходят на училище и ще си играят, а техните (в ЛНР и ДНР) ще се крият под земята"... Нещо палачинката се обърна, а...

    Коментиран от #26

  • 25 ИСТИНАТА

    3 10 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    СРЕДНА ПЕНСИЯ 13 000 РУБЛИ 250 ,300 БГ ЛВ. ЗАПЛАТИ ОТ ПОРЯДЪКА НА 25 000 ,30 000 РУБЛИ 600 ,700 БГ ЛВ. А НЯКЪДЕ В ПРОВИНЦИЯТА Е И ОЩЕ ПО ЗЛЕ. ИЗКЛЮЧВАМЕ МОСКВА ,САНКТ ПЕТЕРБУРГ.
    .ТОВА Е ПРЕДИ ВОЙНА ГОВОРИЛ СЪМ С ЧОВЕК КОЙТО Е БИЛ ТАМ 10 ГОДИНИ В ЕКАТИРИНБУРГ И Е ЖЕНЕН ЗА РУСКИНЯ.

    Коментиран от #34

  • 26 Ето

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "4р5т6ъ7у8ихуи":

    Пьотр Порошенко
    Ние ще имаме работа - те няма. Ще имаме пенсии - те няма. Ще имаме подкрепа за деца и пенсионери – те няма. Нашите деца ще ходят на училища и детски градини - техните деца ще седят в мазета." (Пьотр Порошенко)
  • 27 Любо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мммммм":

    Какво ти плаща сайта...
  • 28 едрфтгъхуи

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "РУСОФИЛ":

    Ти се моли много усилено и пламенно на Господ дедо ти Вова да не идва тук щото ще последва страшна изненада за вас- либерастките подлоги... Шъ тъ уткрехна:

    От доста време се подготвя и допълва списък с ПРЕДАТЕЛИ като теб и дружките ти (спокойно- и ти си вътре) за които ще бъде организиран "Народен съд"... Дотук е сигурно, че минимум 7000+ ПРЕДАТЕЛЯ ще бъдат провесени от ламбите да съхнат- ти като дребна мишка ще чукаш камъни у някоя каменоломна... Спокойно, няма да ти развалим семейството- и те ще са с теб на камъните...

    Коментиран от #32

  • 29 Иго

    7 0 Отговор
    Тези украински фашисти са строили подземни тунели от 2014 год. В момента се укриват в тях и атакуват населените места на Донбас ,с американските Хаймерси и на Благой Гебрев с мунициите платени от нашият бюджет! Заводът е построен по времето на бай Тошо ,но както всичко построено при соца се заграби или унищожи по времето на мургавия Иван Костов, срина лева ,ликвидира сел.стопанството,промишленост и най вече военната по нареждане на НАТО и САЩ !!! Унищожиха държавата ,а сглобката ,ще ни затрие като народ !!? Жалко за бъдещите поколения !!!

    Коментиран от #31

  • 30 хак им е на укрите

    8 0 Отговор
    Миналата седмица на срещата на ООН в Ню Йорк, където участва и Зеленски, жената на Зеленски е похарчила 1,1 милиона долара за бижута в магазин на Cartier и е направила скандал с една от продавачките в магазина, заради което момичето е било уволнено и докато си е събирало багажа, е успяло да снима касовите бележки на Олена Зеленска за 1,1 милиона долара, похарчени в магазина, след което тези снимки на касовите бележки са пуснати в социалните мрежи.
    А вие стойте на студено и гладни и пращайте още милиони на Наркозеления.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БПФ

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Хахаха, нещacтен прoсяк, средните заплати по региони в Русия могат лесно да се намерят в Интернет. 10-15% под нашите. А защо не погледнеш ЦЕНИТЕ в Русия? На бензин, газ, ток, храни? Средно 2.5 ПЪТИ под нашите !!!
    Най-евтини са енергоносителите в Сибир, токът е 4 стотинки, а заплатите са най-високи !!! И не съм видял в някой руски град да има бездомни хора, живеещи в кашони и то с хиляди, както в САЩ. Ние можем само да мечтаем за техния стандарт. По ППС Русия изпревари Германия, а нас изобщо ми няма в първите 30.
  • 34 в3е4р5т6ъ7ухуи

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИСТИНАТА":

    Заповядай на гости, аз съм руски гражданин и си живея в Питер- ще ти платя и самолета от Турция до Питер... Ще ти уредя един Ленд Круизер (бензина от мен), преводач (ако ти е нужен) и €10 000 джобни за храна и хотели да си обикаляш където щеш и колкото щеш из Русия и да проучваш цени, заплати, стандарт на живот...
    За 1 месец разходки ще ти стигнат парите- като се върнеш после ще докладваш със снимков материал кое, къде колко струва и кой, къде и колко получава... Ще докладваш и колко струват ЖКХ услугите (ток, вода, газ, парно) и ще сравняваме...

    Ако се окаже, че у вашата миризлива дупка живеете по-добре и си позволявате повече неща (тоест стандарта ви на живот е по-висок) получаваш €50 000 бонус...
    Когато се окаже, че в Русия стандарта на живот е по-висок от вашия се задължаваш 3 месеца да ми работиш безплатно (храна и подслон ще ти осигуря)- ще се грижиш и ще ми поддържаш дачата в Карелия...

    Кога ти е удобно да отидеш за виза, та да задвижа нещата?

    Коментиран от #37

  • 35 А бее

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "РУСОФИЛ":

    Я питай Поросенко къде щяха да учат децата от Донбас
    !!!
  • 36 Пешо

    0 2 Отговор
    Руснаците пък ще строят подводни училища .
  • 37 БРАВО ДЕ ДА БИШЕ ИСТИНА

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "в3е4р5т6ъ7ухуи":

    Но за СЪЖАЛЕНИЕ ИСТИНАТА Е ДОСТА ПО РАЗЛИЧНА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ РУСНАК. НО ЗВУЧИ ДОСТА ПРИМОМЛИВО. Е може да е вярно ако си от приближените на Путин ,даже може и по добре да е.В интернет има клипове колкото си искаш за живота в руските провинции ,там се вижда реалността. Там могат само да си МЕЧТАЯТ ЗА ,България макар че сме НАЙ БЕДНИТЕ В ЕВРОПА.

    Коментиран от #39

  • 38 Механик

    4 0 Отговор
    "Нашите деца ще ходят на училище, ще играят по улиците и ще се радват на сънцето. А техните деца ще се крият по мазетата."
    Помните ли кой бе казал това?
    Е, сега джапанката се обръща.
  • 39 всдрфтгъхуи

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "БРАВО ДЕ ДА БИШЕ ИСТИНА":

    Офертата е валидна- на чие име да изпратя приглашението до Руското посолство в София и да задействаме визата?

    Даже подобрявам офертата- вземи и жена си, и тя малко свят да види... А аз ще вдигна от 10 на 15 бона джобните и на 75 бона крайният бонус... Но и за двамата ще ми работите 3 месеца безплатно...

    Коментиран от #41

  • 40 Иван

    2 0 Отговор
    Мечтата на Порош!
  • 41 СУПЕР

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "всдрфтгъхуи":

    ОБАЧЕ ПРЕДПОЧИТАМ ЛОШИЯ ЗАГНИЛ ЗАПАД ОТ КОЛКОТО БЛАТНИЯ КЕН...Ф. БЕГАЙ ТИ ТАМ С РОДАТА.....РАЯ НА ЗЕМЯТА.

    Коментиран от #43

  • 42 Спасението

    2 1 Отговор
    Няма да е под земята а по високото !!! Извън системата !!!
  • 43 ертфгъхуи

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "СУПЕР":

    Простичък въпрос:

    Отде си сигурен, че Русия е "блатен кенеф"? Ходил си поне веднъж и си видял? Живял си там поне 1г. и знаеш как е? 100% не си стъпвал извън границите на вашата миризлива дупка...

    Аз за разлика от теб и 99% от дружките ти либерастки подлоги повече от 15г. съм живял, работил и развивал бизнеса си из "великият запад"... Знаеш ли що е то "ПОСТОЯННА бизнес виза" и как се получава такова нящу от посолството на фащ? Знаеш ли що е туй да си сменяш паспорта през максимум 3г. щото вече няма празни страници в него за визи, печати и т.н.? Знаеш ли как те гледа днес краварския митничар като му подадеш руският си паспорт с ПОСТОЯННА виза? И представа си нямаш от света щото не си напускал дупката в която си вързан...

    И не, Русия не е "рая на земята"... Но покрива 85% от изискванията ми за такъв...

    Коментиран от #44

  • 44 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "ертфгъхуи":

    Драги ми руснако, фактите говорят достатъчно! Руснаците бягат на запад, а от запад никой не бяга в русия! Достатъчно ли ти е това доказателство, за стандарта на живот? А също питай и къде живеят децата на руския елит! Не е в русия.
  • 45 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Салямалейкум":

    Космат, рогат опашат.
  • 46 ОПААААА

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "СКОРО ВРЕМЕ":

    АМИ ЧЕТИ ПОРОШЕНКО
    ЗА КВОТО СЕ БОРИХТЕ НА ТОВА СЕ РАЗПОРИХТЕ
    НАЛИ ИСКАХТЕ ДА НАВРЕТЕ ДЕЦАТА НА ДОМБАС ПОД ЗЕМЯТА
    АМИ СЕГА ЩО РЕВЕТЕ АЙДЕ МАРШ В ДУПКИТЕ
    НЯМА ПО ДОЛНА МЪРША ОТ БАНДЕРАТА

    Коментиран от #47

  • 47 цитат

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "ОПААААА":

    „Нашите деца ще продължат да ходят на училище и детска градина, докато техните ще продължат да живеят в мазетата"
  • 48 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Спомних си речта на Порошенко
Новини по държави: