Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 06:05 1 108 8

Джо Байдън и Лопес Обрадор обсъдиха фентанила и миграцията между САЩ и Мексико ВИДЕО

  • лопес обрадор-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • мексико-
  • фентанил-
  • миграция

Мексиканският президент призова американския си колега да прекрати санкциите срещу Куба

Джо Байдън и Лопес Обрадор обсъдиха фентанила и миграцията между САЩ и Мексико ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Президентът Джо Байдън и президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор декларираха в петък да работят рамо до рамо, за да се противопоставят на незаконния трафик на фентанил в САЩ и да управляват нарастващия брой мигранти, пътуващи на север към границата между двете нации, предаде abc7news.com.

„Според мен нищо не е извън обсега ни, ако Мексико и Съединените щати стоят заедно и работят заедно“, каза Байдън.

Отношенията на Байдън с Лопес Обрадор понякога са напрегнати, отчасти поради желанието на Байдън да критикува Мексико по теми като производството на фентанил и убийството на журналисти. Лопес Обрадор пропусна срещата на върха в Лос Анджелис миналата година, където лидерите се занимаваха с въпроса за миграцията, защото САЩ не поканиха Куба, Никарагуа и Венецуела. Той също така първоначално каза, че ще пропусне тазгодишната конференция на APEC, но промени решението си.

Двамата мъже се усмихваха и правеха комплименти пред пресата в петък, като Байдън каза на Лопес Обрадор: „Не бих могъл да имам по-добър партньор от теб“, а мексиканският лидер нарече Байдън „добър човек“ и „изключителен президент“.

Байдън и Обрадор бяха в Сан Франциско за годишната конференция за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, където президентът на САЩ проведе поредица от срещи лице в лице с други лидери, включително президента на Китай Си Дзинпин и лидерите на Япония и Южна Корея.

Двамата лидери обсъдиха и смъртоносния трафик на фентанил, особено след като Байдън осигури споразумение със Си за ограничаване на незаконния опиоид. Мексико и Китай са основните източници на синтетичен фентанил, трафикиран в САЩ. Почти всички химикали, необходими за направата му, идват от Китай, а след това лекарствата се произвеждат масово в Мексико и се трафикират чрез картели в САЩ.

„Искам да ви разкажа за страхотния ми разговор със Си Дзинпин по този въпрос“, каза Байдън на Лопес Обрадор.
Въпросите с фентанила и имиграцията са свързани. Контрабандното вкарване на хора през границата е част от картелни операции, които включват и трафик на наркотици в САЩ.

„Ние работим рамо до рамо за борба с организираната престъпност“, каза Байдън.

Мощният опиоид е най-смъртоносният наркотик в САЩ днес. Повече от 100 000 смъртни случая годишно са свързани със свръхдоза наркотици от 2020 г. насам и около две трети от тях са свързани с фентанил. Годишният брой на смъртните случаи е повече от 10 пъти в сравнение с нивото през 1988 г., в разгара на бума от крек.

„Наясно сме с щетите, които нанася на младежта в Съединените щати“, каза Лопес Обрадор.

А миграционните предизвикателства, пред които са изправени САЩ, стават все по-неразрешими. Демократичните лидери на щатско и местно ниво молят за федерална помощ, за да помогнат в грижите за семействата на мигранти, живеещи в мизерни приюти и спящи в полицейски участъци. Републиканците силно критикуват граничната политика на Байдън като твърде слаба. И Конгресът не е приел имиграционна реформа от десетилетия.

Байдън поиска 14 милиарда долара от Конгреса за гранична сигурност, но временният законопроект за разходите, който току-що подписа, не съдържаше финансиране за границата, както и помощ за Украйна или Израел.

Броят на мигрантите на границата расте. Арестите за незаконно преминаване по линията САЩ-Мексико са се увеличили с 21% до 218 763 през септември и Байдън многократно е казвал, че Конгресът трябва да предприеме действия за коригиране на остарелите имиграционни закони. Но междувременно администрацията му разработи политики, които имат за цел да възпрат мигрантите от извършване на опасно и често смъртоносно пътуване, като същевременно отварят нови пътища за законна имиграция.

Подкрепата на Мексико е от решаващо значение за всеки натиск от страна на САЩ за ограничаване на южната граница, особено заради мигранти от далечни нации като Хаити, които предприемат преход пеша през Мексико и не биват лесно изпращани обратно в родните си страни.

Лопес Обрадор каза, че политиките на администрацията за борба с незаконните пресичания са „хуманен начин за справяне с феномена на миграцията“.

По-рано тази година Мексико се съгласи да продължи да приема мигранти от Венецуела, Хаити, Куба и Никарагуа, които са върнати на границата, а до 100 000 души от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, които имат семейства в САЩ, ще имат право да живеят и работа там.

Според данни за търсещите убежище в Мексико хората от Хаити остават на върха с 18 860 досега тази година, което е повече от общия брой за цялата 2022 г.

Междувременно САЩ приемат 30 000 души на месец от четирите страни в продължение на две години и им предлагат възможност да работят, стига да идват законно, да имат отговарящи на условията спонсори и да преминат проверка на миналото.

Гватемала и Колумбия ще отворят регионални центрове, където хората могат да отидат, за да подадат молби за убежище с надеждата да ги спрат да пътуват пеша. Но Мексико досега отказва да позволи на САЩ да създадат такъв.

Лопес Обрадор използва срещата с Байдън в петък и за да разгледа случая за Куба и призова президента на САЩ да възобнови диалога с островната държава и да прекрати санкциите на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелеееее

    11 1 Отговор
    Представете си колко е зле с наркотиците в САЩ,щом на най-високо ниво се обсъжда този проблем-тотално деградирали хора-живеещи само за едната доза...
  • 2 ха ха

    11 1 Отговор
    И как е фентанилът?... дето го обсъдиха... Качествен ли е? Иначе, убеден съм, че незаконният трафик на фентанил и хора процъфтява под зоркия поглед на Бай Дън.
  • 3 разбира се,че мексиканецът

    6 1 Отговор
    Ще се захили,наричайки джото изключителен президент.Та кой би издържал да не се усмихне на този в и ц.А нещо ,джото не е ли споменал да върне на Мексико Тексас.Мексико губи Тексас след мексикано-американската война 1850 година.
  • 4 да де

    4 1 Отговор
    накрая делнаха по една линия да покажат безопасното количество
  • 5 Законо

    2 1 Отговор
    Първо марихуаната, второ фентанила.
    "Лошото е, че Мексико с това ще измести Украйна по внос на веществото. "
  • 6 Степче

    0 1 Отговор
    Не пипайте фентанила! Ако някой се чуди за какво иде реч - За слонове! Хероин - > фентанил - > КАРФЕНТАНИЛ
  • 7 затова ви пускаме много нови младежи

    1 1 Отговор
    „Наясно сме с щетите, които нанася на младежта в Съединените щати“, каза Лопес Обрадор.
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    И тея ще ми ги давате за пример и демоКРАДция !!

    не ,Благодарим !!!