19 Ноември, 2023 05:08 1 426 14

Пропалестински демонстранти излязоха на протести в цяла Европа ВИДЕО

  • протести-
  • война-
  • газа-
  • палестина-
  • израел-
  • европа

Хиляди протестиращи призоваха за спиране на огъня

Пропалестински демонстранти излязоха на протести в цяла Европа ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Хиляди протестиращи се събраха във Франция и Великобритания, призовавайки в събота за прекратяване на огъня в Газа, докато стотици други излязоха отново в различни градове в Европа, предаде voanews.com.

Протести се провеждат в цяла Европа след безпрецедентните атаки на Хамас на 7 октомври срещу Израел, които отприщиха последната война в Газа.

Няколко хиляди души маршируваха през центъра на Париж под проливен дъжд зад транспарант с надпис: „Спрете клането в Газа и Западния бряг, незабавно прекратете огъня“.

„Франция трябва незабавно да призове за прекратяване на огъня, така че оръжията да замлъкнат“, каза генералният секретар на профсъюза CGT Софи Бине, един от няколкото синдикални лидери, които говориха на митинга.

По данни на профсъюза 60 000 души са се събрали в столицата, още 40 000 са се събрали в десетки други градове в страната.

Министерството на вътрешните работи обаче съобщи, че 7 000 души са участвали в марша в Париж и 45 000 в цялата страна за трета поредна събота.

В Марсилия АФП видя няколкостотин души да почитат с минута мълчание палестинските жертви на войната, докато в Тулуза повече от 1 200 души са участвали в шествието, според полицията.

Около 4 000 души са излезли на демонстрация в Женева, запалвайки свещи, поставени като карта на Газа пред европейската централа на ООН.

Един голям транспарант гласеше "Спрете геноцида в Газа", а мнозина викаха "Свободна Палестина!" на английски.

В Амстердам се проведоха два митинга, единият настояваше за прекратяване на огъня за Газа, а другият настояваше за освобождаването на държаните от Хамас заложници, въпреки че полицията каза, че протестите са били спокойни и няма арести.

Няколко хиляди маршируваха в Лисабон, като много от тях също викаха на английски "Палестина ще бъде свободна".

Няколкостотин души преминаха през Варшава, като протестът завърши с митинг пред посолството на Израел в Полша.

В Истанбул, който стана свидетел на масови протести, свикани от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, настоявайки за прекратяване на кампанията на Израел, около 100 души запалиха факли и издигнаха антивоенни транспаранти под проливен дъжд пред израелското консулство.

Протестът беше свикан от групи на футболни привърженици, които често играят важна роля в турските протести.

Целият израелски дипломатически персонал напусна Турция миналия месец като предпазна мярка за сигурност.

Във Великобритания броят на протестиращите беше по-малък, след като повече от 300 000 души организираха пропалестинско шествие в Лондон миналата събота.

Едната проява беше насочена към офиса, където лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Кийр Стармър провежда срещи, като протестиращите развяваха палестински знамена и скандираха „прекратете огъня сега“.

Някои държаха плакати с надписи „Спрете войната в Газа“ и „Стармър – кръв по ръцете ви“ на фона на засилено полицейско присъствие в района Камдън в северен Лондон.

Стармър, бивш адвокат по правата на човека, чиято партия се очаква да спечели изборите, очаквани догодина, отказа да призове за постоянно прекратяване на огъня, предизвиквайки поредица от оставки във висшия му екип.

Вместо това той призова за хуманитарна пауза на бомбардировките на Израел, за да се позволи помощ за 2,4 милиона души в Газа.

Митингът беше един от многото по-малки протести, организирани в цялата страна от коалицията „Спрете войната“.

Лондонската полиция съобщи в събота, че вече е извършила 386 ареста след атаките на 7 октомври.

Демонстративната подкрепа за Хамас е престъпление във Великобритания, тъй като организацията се смята за терористична група.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами...

    23 9 Отговор
    Тези,, тъмните"какво търсят в Европа?

    Коментиран от #4, #6

  • 2 АУУУУУ

    14 20 Отговор
    ПАЛЕСТИНСКИТЕ КУЧЕТА СИ ЛАЯТ ........ИЗРАЕЛСКИЯТ КЕРВАН СИ ВЪРВИ.......ЗА 1 МЕСЕЦ. ВСИЧКИТЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ УВОЛНЕНИ ПАЛЕСТИНЦИ ОТ РАБОТНИТЕ ИМ ВЕСТА В ИЗРАЕЛ БЯХА ЗАМЕНЕНИ ОТ ФИЛИПИНСКИ РАБОТНИЦИ........ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА ДА ИМА .........ИМА ВИДЕО КАК ПАЛЕСТИНКА Е ДЕПОРТИРАНА ОТ ИЗРАЕЛ ЗА ПОСТ ПОДКРЕПЯЩ
    УБИЙСТВАТА НА 7МИ ОКТОМВРИ....... ХАМАС НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ПОЛЕСТИНЦИТЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ГОДИНИ НАРЕД ЗА ТОВА ✌️✌️✌️🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱
  • 3 Ч и б а

    15 12 Отговор
    Храни арабин да те лае.
  • 4 Това ще са бъдещото население на Европа.

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ами...":

    Джендърите ги е страх от Русия, но точно мюсюлманите, които с охота приемат, ще им видят сметката. Край на християнска Европа, няма връщане, джендъризма я унищожи!

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Тихо там

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "Това ще са бъдещото население на Европа.":

    Колкото на Израел видяха сметката и за няма един месец ги сметиха до Египет 🤫
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин създаде и узакони Израел

    6 10 Отговор
    Лондон е в подкрепа на протестите на палестинците, където живеят стотици хиляди палестинци, защото Палестина е бивш английски протекторат и английското правителство всякак се е противопоставяло и съпротивлявало на плановете на Сталин след 2СВ да се наруши целостта на Палестина и да се създаде Израел...!!!
    НО Руския евреин Давид Бен Гурион след военно терористични операции с подготовка от СССР и с подкрепата на Сталин На 14 май 1948г обявява независимостта на израелската държава и на 18 май 1948г, и Съветският съюз първи признава еврейската държава/ последван неохотно от САЩ/ и СТАЛИН е този който забива завинаги клин и разцепва целостта на Палестина, като осъжда палестинския народ защитаван от Великобритания на вечни войни под предлог че реализира вековната мечта на еврейския народ /съставен от 80% руско- украински евреи/ за възстановяването на собствената му държава,като Сталин се е надявал в замяна да получи в Близкия изток плацдарм за нови завоевания над арабските страни от един предан съюзник срещу капиталистическа Великобритания и Израел да е страна ориентирана към СССР, за да разпространява между арабските народи в Египет и Близкия изток, комунистическата идеология за бъдещата глобална победа на комунизма в света...!!!
  • 8 Сила

    14 5 Отговор
    Нали се радваха и играха кючеци по повод кланетата, изнасилвания та и гаврите с деца и жени, нали се кикотеха на снимките на обезглавени и изгорени живи бебета....... ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ СЕГА ТЕЗИ ЧОВЕКОЛЮБИВИ ЛЮДЕ, ЖИВЕЕЩИ И ПОЛЗВАЩИ БЛАГАТА НА ОМРАЗНИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ???????!!!!!!!!?????????

    Коментиран от #9

  • 9 Преди това клане, колко

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    народ избиха евреите, че и земите им окупираха, как няма да се бият палестинците? Ревете за Украйна, че били избивани, а какво правеха украинците на живеещите руснаци там, 15 години ги избиваха, а сега реват,защо?

    Коментиран от #14

  • 10 Смех !

    9 1 Отговор
    Те тия били цяла Европа 😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Тия палестинци какво правят в Европа? Да отидат в арабските държави. Ислямски клетки не не ни трябват в ЕС.
  • 14 Сила

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Преди това клане, колко":

    Преди 50 години палестинците в Газа са били 500 000, сега са над 2 милиона и 600 000.......Е, колко са избили