Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 09:35 1 859 10

Допълнителна мисия за проверка в България е поискана официално от Нидерландия

  • българия-
  • нидерландия-
  • шенген-
  • шенгенско пространство-
  • вето-
  • европейска комисия

Искането е свързано с наложеното вето за присъединяване към Шенгенското пространство

 Допълнителна мисия за проверка в България е поискана официално от Нидерландия - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландия официално поиска от Европейската комисия да изпрати допълнителна мисия за проверка в България, предаде БНР.

Това искане е свързано с наложеното от страната вето за присъединяване към Шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия.

Искането за мисията беше обявено преди повече от месец от нидерландския министър на имиграцията Ерик ван дер Бург, след което временният министър-председател Марк Рюте даде да се разбере, че очаква обективен доклад за върховенството на закона, а не "захаросан доклад".

Комисията отново подчерта, че България и Румъния изпълняват условията за пълноправно присъединяване към Шенгенското споразумение и че напълно подкрепя това.

"Комисията ще продължи да улеснява диалога между съответните държави-членки, включително чрез организиране на мисия за установяване на фактите, за да може да се вземе решение възможно най-скоро".

В сряда в Нидерландия ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Според проучванията на общественото мнение фаворит е партията "Нов социален договор", водена от Питер Омцигт. Дясноцентристката партия, която е член на Европейската народна партия, се противопоставя на разширяването на ЕС.

Софи Инцфелд, член на Renew Europe, заяви пред Horizon, че "за Омцигт приоритет е вътрешната политика и има малко благоприятни решения по отношение на Шенген". Депутатът от ЕНП Йерун Ленарт казва, че не е ясно каква ще бъде позицията на групата на Християндемократическия призив, която според проучванията на общественото мнение е много близка до групата на Новия социален договор.

Нидерландските членове на тази политическа група са променили позицията си и сега подкрепят присъединяването на България. Решението обаче зависи от това какво ще решат холандските политически партии.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГТЕ

    13 2 Отговор
    Преди близо година обясних от страниците на „Труд news“, че казусът с Шенген се дължи основно на евентуалната конкуренция, която ще се появи на холандците и техния флагман Ротердам. В кратце тезата е следната - при влизане на България и Румъния в Шенген стоките от Китай и Индия ще влизат най-лесно и бързо през пристанище Пирея в Атина. Ако сме в Шенген, тогава от Пирея стоките ще пътуват безпрепятствено до цяла Централна, а защо не и Западна Европа на камиони. Да не говорим, че с достъпът ни до Дунав и с малко повече държавническо усилие бихме могли да натоварим стоките по реката и оттам на много ниска себестойност да ги закараме навсякъде от Будапеща до Амстердам.
    Но, ето че мина година и Нидерландия продължава да ни спира за Шенген. Приглася u Австрия, чиято столица Виена интензивно доставя и изнася стоки до Световния океан, използвайки каналите между Дунав, Майн и Рейн, за да стигне до АРАГ (както се означава пристанищата зона на Амстердам, Ротердам, Антверп и Гент). От тези четири порта Ротердам е перлата в короната. Едно от най-натоварените пристанища на планетата. Пристанище, което поставя Нидерландия на световната икономическа карта. Ако него го няма, то страната ще бъде едно средностатистическо икономическо джудже.
    Това е причината България да не е в Шенген. Не слушайте говорещите глави, които ви обясняват врели-некипели за мигрантски вълни и прочие глупотевини. Само който не е бил в Нидерландия, може да реши, че там имат проблем с българската гр

    Коментиран от #6

  • 2 Чудя им се на холанците

    3 10 Отговор
    Как изобщо верват на ганю и онея там влахите...бг и романия требва незабавно да бъдат изритани от европа и обявени за дивашки племена
  • 3 Баба Кина

    6 3 Отговор
    Отдавна, преди 10 години трябваше да сме го решли този казус. Но когато не знаеш нито един език, а си на върха на държавата, как да договориш и поставиш въпроса на дневн ред с положително развитие!? Правиш безмислени балкански инициативи, а не можеш да си говориш със братовчедите от запад оградните планини!? Седиш разкрачен и въртиш "крана" с Ердоган и Путин, отявлени критици на политиките на ЕС!? Е, как да ни пуснат само на доверия и обещания!? И естествено получаваме потупване по рамото, напътсъвия и да не губим кураж....
  • 4 Възмутен

    9 2 Отговор
    България и Румъния са заложници и жертви на вътрешните политически борби в Нидерландия и Австрия, а не че не са изпълнили изискванията за присъединяване в Шенген!

    Коментиран от #5

  • 5 а бе никакъв..

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Възмутен":

    Шенген..за таа тиквунска сган.

    Коментиран от #9

  • 6 Аспарух

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГТЕ":

    Абсолютно си прав.Бих добавил и пристанището в Солун.
    Трябва да се промени гласуването в ЕС и справедливо е решенията да са с квалифицирано мнозинство, а не с вето на една страна.
  • 7 абе

    3 2 Отговор
    тия холандци защо не си оправят първо тяхната държавица че е кочина видял с очите си с години аз посещавам заради бизнеса си , те са приели всичката измет от развиващият се свят и вече се чудят какво да ги сторят ,проституцията и наркотиците са нещо нормално по улиците им в тази държава -блато /ниската земя/ номер едно са в нарко -бизнеса и незаконната търговия с диаманти и други благородни камънаци /според световната статистика у нас това не се коментира като и от факти/ да си оправят първо тяхното дворче и тогава да си говорим за шенген .после тоя шенген е само в главите на нашите политици те държат големият бизнес в българия да се оправят. на народа ни не му дреме не знам защо са тия родилни мъки имитация на някаква политическа дейност и показ на такава немощ. като не ни искат да идват фашагите от тирол и ниска земя и да ни пазят нашата граница е първа в ЕС и е и тяхна колкото и наша а не само да създават проблеми и политиците ни да си чешат езиците ежедневно
  • 8 Тъп Глупънсбърк

    2 1 Отговор
    Мисията невъзможна!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кална вена

    2 0 Отговор
    ми ти къв си бе, я си свали чорапа и помириши, та ..... у еврапееца насранн
Новини по държави: