Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 14:40 794 10

Палестинските здравни власти: Стрелба убива и ранява десетки в болница в Газа

  • израел-
  • палестина-
  • стрелба-
  • ранени-
  • убити-
  • болница-
  • газа-
  • ал шифа-
  • тунели-
  • хамас-
  • недоносени бебета

Миналата седмица израелските сили превзеха Ал Шифа, за да търсят мрежа от тунели, изградена според тях от Хамас

Палестинските здравни власти: Стрелба убива и ранява десетки в болница в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

В понеделник първата група недоносени бебета, евакуирани от най-голямата болница в Газа, бяха отведени за лечение в Египет, а палестинските здравни власти съобщиха, че в друга болница, обкръжена от израелски танкове, са били убити хора.

По данни на палестинския Червен полумесец и египетската телевизия "Ал Кахер" се очаква да преминат повече от две дузини бебета. Новородените са се намирали в болницата "Ал Шифа" в северната част на Газа, където няколко други новородени са починали на фона на срива в медицинските услуги, отчасти причинен от прекъсването на електрозахранването при свършване на горивото.

Миналата седмица израелските сили превзеха Ал Шифа, за да търсят мрежа от тунели, изградена според тях от Хамас. През уикенда стотици пациенти, медицински персонал и разселени хора бяха евакуирани от Ал Шифа, като лекарите заявиха, че са били изгонени от войници, а Израел заяви, че напускането е било доброволно.

Кадри на живо, излъчени от "Ал Кахера", показват как медицинският персонал внимателно изважда малки бебета от линейка и ги поставя в мобилни инкубатори, които след това са пренесени през паркинга към други линейки.

В неделя бебетата са били транспортирани в болница в Рафах, на южната граница на управляваната от Хамас Ивица Газа, за да бъде стабилизирано състоянието им преди да бъдат преместени в Египет.

В отделна болница, финансирана от Индонезия, Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че най-малко 12 палестинци са убити, а десетки са ранени при обстрел на комплекса, обграден от израелски танкове.

Израелските военни не коментираха веднага ситуацията в болницата, където според здравните служители 700 пациенти и персоналът са били обстрелвани от израелските сили.

Палестинската информационна агенция WAFA съобщи, че съоръжението в североизточния град Бейт Лахия в Газа е било поразено от артилерийски огън. Палестински здравни служители съобщиха, че се полагат трескави усилия за евакуиране на цивилни граждани от опасната зона.

Персоналът на болницата отрича да е имало въоръжени бойци на територията на болницата. Израел твърди, че силите му в Газа са насочени срещу "терористична инфраструктура" и обвинява Хамас, че води война зад човешки щитове, включително в болници. Ислямистката групировка отрича това.

"По-рано имахме информация, че танкове са обсадили индонезийската болница. За съжаление... комуникациите там са почти прекъснати", каза пред Ройтерс Нахед Абу Тааема, директор на болница "Насър" в южния град Хан Юнис в Газа.

"Много сме загрижени за съдбата на нашите колеги, за съдбата на ранените и пациентите, както и за (разселените) хора, които може би все още се укриват там. Никакви линейки не могат да стигнат до тях и се страхуваме, че ранените ще умрат", каза Абу Таема.

Министерството на външните работи на Индонезия заяви, че е загубило контакт с трима индонезийски доброволци в болницата, които са част от групата, създала лечебното заведение през 2016 г. с финансиране от Джакарта.

Подобно на всички други здравни заведения в северната част на Газа, индонезийската болница до голяма степен е преустановила дейността си, но все още приютява пациенти, персонал и разселени жители.

Израел е наредил пълна евакуация на северната част на страната, но хиляди цивилни остават, като много от тях търсят убежище в болници. Горивото и лекарствата са на изчерпване в целия анклав, намиращ се под шестседмичната обсада на Израел.

В южната част на страната, където са се подслонили стотици хиляди жители на Газа, избягали от северната част на анклава, според здравните власти на Газа най-малко 14 палестинци са били убити при два израелски удара по къщи в Рафах. Израел не коментира инцидента веднага.

ТЕЖКИ БОЕВЕ ОКОЛО ГОЛЯМ БЕЖАНСКИ ЛАГЕР

Свидетели съобщават и за тежки сражения между въоръжени лица на Хамас и израелските сили, които се опитват да навлязат в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, където живеят 100 000 души и който според Израел е важна крепост на бойците.

Според палестински медици многократните израелски бомбардировки на Джабалия - градско разширение на Газа, възникнало от лагер за палестински бежанци от израелско-арабската война през 1948 г. - са причинили смъртта на десетки цивилни.

Израелските военни разпространиха изявление с видеозапис на въздушни удари и преминаване на войници от къща на къща в Газа, в което се казва, че са убити трима командири на роти на Хамас и отряд палестински бойци, без да се посочват конкретни места.

Въпреки продължаващите сражения американски и израелски официални представители заявиха, че се доближава споразумение с посредничеството на Катар за освобождаване на част от заложниците, държани в палестинския анклав, и временно прекратяване на сраженията, за да се даде възможност за доставка на помощи за пострадалите цивилни.

Около 240 заложници бяха взети по време на смъртоносното трансгранично нахлуване в Израел от бойци на Хамас на 7 октомври, което накара Израел да нахлуе в пренаселената палестинска територия, за да унищожи ислямисткото движение след няколко безрезултатни войни от 2007 г. насам.

Според израелски данни при нападението на Хамас са убити около 1200 души, предимно цивилни, което е най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел.

Оттогава насам правителството на Хамас в Газа съобщи, че най-малко 13 000 палестинци са били убити, включително най-малко 5500 деца, в резултат на непрестанните израелски бомбардировки.

Според ООН две трети от 2,3 милиона души в Газа са останали без дом.

Израелските танкове и войски нахлуха в Газа в края на миналия месец и оттогава са завзели обширни райони на север, северозапад и изток около град Газа, твърдят израелските военни.

Но Хамас и местни свидетели твърдят, че бойците водят партизанска война в пренаселените, урбанизирани северни райони, включително части от град Газа и обширните бежански лагери Джабалия и Бийч.

Въоръженото крило на бойната групировка "Ислямски джихад", съюзник на "Хамас", заяви, че негови бойци са устроили засада на седем израелски военни автомобила по време на сблъсъци в северните райони на Бейт Ханун, Бейт Лахия и Ас-Сафтауи и западно от Джабалия. Ройтерс не можа да потвърди независимо тези боеве.

НАДЕЖДА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЗАЛОЖНИЦИ

Въпреки че сраженията в Газа продължават, посланикът на Израел в САЩ Михаел Херцог заяви в интервю за предаването "Тази седмица" по ABC, че Израел се надява, че Хамас ще освободи значителен брой заложници "през следващите дни".

В неделя министър-председателят на Катар шейх Мохамед ибн Абдулрахман ал Тани заяви на пресконференция в Доха, че основните пречки пред сключването на сделката вече са "много малки", като остават предимно "практически и логистични" въпроси.

Служител на Белия дом заяви, че "много сложните и деликатни" преговори напредват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    3 5 Отговор
    Никой не стреля по болницата, както и болницата не може да стреля! Стреля се по хора които те обстрелват!
  • 2 АБВ

    3 3 Отговор
    Много ви е добре нали искахте война с Израел ха ха ха
  • 3 Още от библейски времена

    5 3 Отговор
    На мушетата им е заложено да са престъпници !
    Не напразно са гонени навсякъде, където им е стъпвал кракът.

    Коментиран от #5

  • 4 О...

    1 4 Отговор
    О.....араби бол
  • 5 Лъжеш

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Още от библейски времена":

    Лъжеш, тук на Балканите където се е развило истинското Християнство - Православието не са гонени. Не сме ги гонили ние българите, не са ги гонили византийците , нито другите балкански народи. В Европа са ги гонели само старите еретици - католиците и произлезлите от тях протестанти (и то не навсякъде) и новите еретици - рускомирците
  • 6 Бен Гурион

    4 4 Отговор
    Хамас е организацията, която изби и отвлече 1400 души за един ден, скалпира ги, пали ги, връзва ги с бодлива тел, ряза глави, изнасилва, обезобразява и разстрелва.

    Има ли още хора, които възприемат терористите като легитимен източник на цивилизованост и информация?

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Въпросче

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бен Гурион":

    Конфликта не е ли от много по-рано , когато след ВСВ еврейски емигранти окупират Палестина ? Преди ударът на Хамас нямаше ли израелски ракетен обстрел срещу Газа .. и т.н. Срещу хиляда евреи , Израел не изби 10 000 палестинци , жени и деца .

    Коментиран от #8

  • 8 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Въпросче":

    Бягай да залягаш на Историята! Ама по назад от ВСВ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Норман Финкелщайн

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бен Гурион":

    Скалпира? Виж това е ново! Сигурна ли си? Да не се отдаде на други спомени?
    Израел ли, намекваш, че трябва да възприемаме като "легитимен източник на цивилизованост и информация"? Каквото и да значи това, което си искал да кажеш с "легитимен източник на цивилизованост"....!?