Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Ноември, 2023 21:55 4 173 46

Свръхсекретно! Русия строи подводен тунел до полуостров Крим

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • керченски пролив-
  • черно море

Експерти по големи международни транспортни проекти казват, че изграждането на тунел под Керченския пролив е технически възможно и че Китай разполага с необходимия опит и оборудване

Свръхсекретно! Русия строи подводен тунел до полуостров Крим  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руски и китайски бизнесмени с връзки с правителството тайно са обсъдили през октомври планове за изграждане на подводен тунел, който да свърже Русия с анексирания от Украйна Крим и са създали "консорциум“ с тази цел, пише The Washington Post, позовавайки се на прихванати имейли, предоставени на изданието от неназовани украински служители.

Изданието твърди, че е проверило автентичността на съобщенията, като се позовава на документи за регистрация на компания, които показват, че руско-китайски консорциум с участието на лицата, споменати в имейлите, наскоро е създаден в Крим.

"Преговорите, които включваха срещи в края на октомври, бяха предизвикани от нарастващата загриженост на Русия относно безопасността на 18-километровия мост през Керченския проток“.

Имейли, разпространени сред служители на консорциума през последните седмици, споменават срещи с китайски делегати в Крим. Един от тях, датиран на 4 октомври, описва Китайската железопътна строителна корпорация (CRCC) като "готова да осигури строителство на железопътни и пътни съоръжения с всякаква сложност в района на Крим“.

CRCC, държавна компания, която е изградила много от най-големите пътни и железопътни мрежи в Китай и е установила значителни връзки с Русия през последните години чрез проекти, като разширяването на московското метро, завършен през 2021 г. Компанията не отговори на искания за коментар.

Ръководителят на руско-китайския консорциум, базиран в Севастопол, отказа да отговори на репортерския въпрос на изданието за проекта за тунела.

Владимир Калюжни, руски бизнесмен, който е посочен като главен изпълнителен директор на консорциума, отхвърли въпроса и след това каза, че няма да предоставя никаква информация на "враждебни медии" и внезапно прекрати разговора.

Отговорът му противоречи на начина, по който предложението е описано във вътрешни имейли. В съобщение, изпратено миналия месец до руски служител, който е един от основните представители на Крим в Москва, Калюжни заявява, че има "писмо от нашите китайски партньори относно готовността на една от най-големите компании в Китай, CRCC, да участва като генерал изпълнител на строителството на Керченския тунел в пролива".

Имейлът е адресиран до Георгий Мурадов, който е посочен като постоянен представител на Република Крим при руския президент Владимир Путин. Мурадов не отговори на молбите за коментар.

Шестима от деветте учредителни директори на консорциума не са посочени в регистрационните досиета. Имейлите също така показват опита на Китай да запази секретност.

В едно от писмата се подчертава, че CRCC ще участва само при "стриктно спазване на пълна поверителност“ и че името на компанията ще бъде заменено с "друго, несвързано юридическо лице“ във всички договори. Друг имейл споменава китайска банка, която желае да "конвертира доларовите си средства в рубли за прехвърляне към Крим за финансиране на проекти (консорциума).“

Имейлите също цитират дискусии на консорциума с изпълнителен директор на CRCC, идентифициран като Сю Хуасян, име, което съвпада с името на китайски гражданин, посочен като вицепрезидент и заместник генерален мениджър на международния отдел на компанията.

"Като се имат предвид рисковете от санкции и саботаж, американски служители и експерти изразиха учудване, че CRCC рискува да се намеси по този въпрос“, пише изданието.

Експерти по големи международни транспортни проекти казват, че изграждането на тунел под Керченския пролив е технически възможно и че Китай разполага с необходимия опит и оборудване. Те обаче казват, че това ще бъде огромно начинание, сравнимо по мащаб с тунела между Дания и Германия, който се строи от осем години, ще струва повече от 8,7 милиарда долара и ще бъде най-дългият тунел в Европа, когато бъде завършен в края на десетилетието.

Експертите казват, че е малко вероятно Керченският тунел да бъде завършен навреме, за да подпомогне военните усилия на Русия, но Москва може да го разглежда като дългосрочна инвестиция, която трябва да осигури безопасна комуникация с територия, която може да бъде оспорвана още десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    39 8 Отговор
    ЗНАЕХ си че тук , ще науча нещо секретно...

    Коментиран от #10, #32, #39

  • 2 Бесен-_ Язовец

    52 18 Отговор
    Даже са два тунелите единия води до Вашингтон от там ще изкочи Руската армия и ще попиле говедата

    Коментиран от #20, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Касапин

    36 12 Отговор
    НЕ Е ПОДВОДЕН А Е АНТИГРАВИТАЦИОНЕН С ПРВХВЪРЛЯНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

    УКРОФЕНОВЕТЕ СЪВСЕМ СЕ ЗДУХАХА
    КВО ЛИ ШЕ СТАНЕ СЛЕД ПАДАНЕТО НА АВДЕЕВКА
    ГОЛЯМ СЕИР НИ ЧАКА
  • 5 джони инглиш

    42 10 Отговор
    Зеленият плъх пак се прави на свръхсекретен разузнавач. То ако беше свръхсекретно в този помиярски сайт ли щяхте да го побликувате. Хайде педя зеленски да си ляга, че пак почна да дава отбой. Утре зеленият потник да превзема Крим. И в понеделник Мира ботокса да ни осведомява по нова тв.
  • 6 Помак

    12 14 Отговор
    Които се изправи срешту - Русия +Сърбия+ България + Македония + Киевска Рус ( Руска украина около 40 млн души) ...ште има само проблеми и ште му се случват само не добри нешта !
  • 7 КуКу

    25 0 Отговор
    Да да, с инженери от Газа 😁😁😁

    Коментиран от #23

  • 8 Ццц

    21 6 Отговор
    Дрогата е наясно с този тунел. Подал е документи за аниматор след края на войната. Източници от Британското разузнаване, пожелали да останат анонимни и остават, обече казват, че за поста вече са наети два пудела и трети не им трябва. За това дрогата ще къса билетчетата на входа.
  • 9 Бездарие на фокус

    28 9 Отговор
    Обсъдили и вече РУСИЯ СТРОИ. По-бездарно нещо от русофобията няма. То тя не е и русофобия, а америколизачество, а утре Тръмп вземе, че прегърне Путин има да махате руски знаменца като изоглавени и пак ще е по заповед на Кенет Мертен!

    Коментиран от #13

  • 10 БРИКС в действие..

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Россия и китай-союз навеки..едната пълна със диаманти,а другата със таланти..трябва да си помагат-та да пенясат бандерчетата,тиквунчетата и краварчетата..
  • 11 ВЯРНО Е

    12 6 Отговор
    ЩЕ ГО КОПАЯТ ТАРИКАТИТЕ ОТ АВДЕЕВКА БАХМУТ И МАРИОПУЛ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ама разбира се..

    12 11 Отговор

    До коментар #9 от "Бездарие на фокус":

    Мъск и вова ще помагнат на доналд да свали деменцията..мосад и щази го казаха точно и ясно..а зелен бандер става пътник..
  • 14 Руски ламтеж за чужди земи

    14 18 Отговор
    Каквито тунели подводни да построи безбожника Путин и неговата милиционерска орда то те са обречени на провал и разруха . На чужда земя каквото и да се изгради ще го загубиш и ще бъде разрушено .

    Коментиран от #26, #41

  • 15 Я се стегнете малко

    15 5 Отговор
    Такъв тунел има смисъл само след приключване на войната и постигане гаранции за сигурност на Русия, надлежно подписани от запада. Нито руснаците, нито китайците са балами както западните журналисти.

    Но пък факта, че проекта вече се подготвя, дава сигнал, че края на войната е близо.

    Коментиран от #18

  • 16 ха ха хааа

    13 1 Отговор
    Колко па да е "свръхсекретно" ... 🤭😁
  • 17 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    7 7 Отговор
    🤩Ердоган е приятел на Путин. Може да е изпратил машините след тунелите на Босфора. 🤑
  • 18 Близо , близо

    11 7 Отговор

    До коментар #15 от "Я се стегнете малко":

    Колко да е близо ?! Скоро ше станат 200 пъти по 3 дня ... 🤭
  • 19 мдаааа

    8 3 Отговор
    По-скоро , искат да приберат Крайцера !!!
  • 20 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    Гнусен плъх
  • 21 И ушанките като Хамас...

    10 11 Отговор
    С тунели !
    А не виждат, че са дали взели !
    Май няма да останат цели !
  • 22 Артилерист

    16 12 Отговор
    Русия воюва с 40-50 държави, начело със САЩ и не вярвам точно сега да се е загрижила за подводни тунели. На този етап, според мен, цялото внимание на руското ръководство е насочено да изтика укронацистките послушници на американците възможно по-далеч от границите на Русия, с тенденция за създаване на безопасна буферна зона и принуждаване на американците, пардон, на укровермахта да преговаря по техните, на Русия, условия...

    Коментиран от #28

  • 23 .....

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "КуКу":

    Е това ми хареса големи ви ще стане ако го допълнят в заглавието на статията
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гориил

    8 9 Отговор
    Няма в мире по пропаднало, продажно и подло от пияния ватник и гладната копейка!
  • 28 Марко

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Не е така, няма въобще да се забавят, защото тунелът ще го копнат за няколко секунди посредством хиперзвукова ракета. Единственият проблем ще е как да запазят в тайна тази нова технология, барабар с тунела. Като боцнат дупката ще оставят украинците спокойно да стрелят по кримския мост и да се радват . А през това време руските танкове - право в Киев. Щото този тунел ще е от Русия , та до Киев, версията за Крим е заблуждаваща, колкото да измамят наивните украинци.
    Не споделяй това инфо, моля те, то е много секретно! Най-добре го забрави веднага, след като го прочетеш!

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 да питам

    6 6 Отговор
    Абе , те една тръба не могат да положат на дъното на морето , тунели "строят" ... "свръхсекретнои "
  • 31 Р.К.И.

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Марко":

    Екваторът бил много горещ. За да преминават през него корабите, има изграден подводен тунел. Преди Екватора влизаш в тунела и след него излизаш. /Писателят Б.Травен се шегува с наивниците/. Ей такъв тунел ще изградят безаналоговите. Те връзки за обувки не могат да оплетат, ама то в тунела е сухо, ще ходят боси.

    Коментиран от #38

  • 32 Опааа, грешка !

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    С В Р Ъ Х С Е К Е Р Е Т Н О !!!🤫🤫🤫
  • 33 Айде сега!

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен-_ Язовец":

    За тези цел има "Посейдон"!

    Коментиран от #42

  • 34 Р.К.И.

    8 3 Отговор
    За времето необходимо да се прокопае такъв тунел, държавите РФ и КНР ще престанат да съществуват в днешния си вид.
  • 35 Употребени

    6 7 Отговор
    Пак нелепи лакърдии по краварски...
  • 36 Путя

    5 5 Отговор
    да си направи тунел директно до пъкъла.
  • 37 Не е истина

    6 7 Отговор
    След летящия танк Т-999 това е следващата налудничава фантасмагория на руските фашисти.

    Коментиран от #40

  • 38 Мия Чинии

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Р.К.И.":

    Те даже връзките на обувките на Руссо туристо ги вързваме ние гастбайтерите.
  • 39 Мацка Магистралка

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Кака мацка сега е в Франкфурт на Майн.
  • 40 Лопаткин

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Не е истина":

    Летящите Лопати унищожиха Леопардите...
  • 41 Урсула

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Руски ламтеж за чужди земи":

    ЕС ламти за земи и народи...
  • 42 Чебурашка

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Айде сега!":

    Има ,да на мултики го гледах ,ПАсайдони Булави хипер мипер сказки

    Коментиран от #43

  • 43 Р.К.И.

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "Чебурашка":

    Знаеш ли защо вече няма рисунки? Финландците им спряха белилото за хартия и те сега нямат на какво да рисуват. Половината гори на Европа на тяхна територия, но не могат хартия да си произведат!
  • 44 Ясно

    4 4 Отговор
    Ще направят ама друг път. Те една пералня не могат да направят като хората ами крадат от украинските домове.

    Коментиран от #45

  • 45 ЕКСПЕРИМЕНТ

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ясно":

    КАК РЕАГИРА ИДИ..ОТ НА ИДИОТ. КА НОВИНА
    АМИ ИДИОТ..СКИ
  • 46 Йосиф Висарионович

    1 1 Отговор
    Не ни трябват машини.
    Колкото банери живеят ще копат!
    Като свършат-други непослушшници ще ги сменят!
    Триста и шестдесет млн кравари седят и дебелеят.
    Ще се научат на руски фитнес!
Новини по държави: