Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 05:32 1 597 9

Десетки хиляди в Европа призоваха за постоянно прекратяване на огъня в Газа ВИДЕО

  • газа-
  • война-
  • протести-
  • израел-
  • палестина-
  • лондон

Най-малко петима души бяха арестувани в Лондон по подозрение за подбуждане на расова омраза

Десетки хиляди в Европа призоваха за постоянно прекратяване на огъня в Газа ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди излязоха по централните улици на Лондон в събота за пропалестинско шествие, призоваващо за постоянно прекратяване на огъня в Газа, предаде VOA.

Най-малко петима души бяха арестувани по подозрение за подбуждане на расова омраза, съобщи полицията.

Националният марш за Палестина беше последният от няколкото огромни протеста, организирани в британската столица и много европейски градове всеки уикенд от началото на войната Израел-Хамас миналия месец.

Протестите в събота дойдоха на втория ден от четиридневното прекратяване на огъня, което позволи критична хуманитарна помощ в ивицата Газа и даде на цивилните първа почивка след седем седмици на война.

Столичната полиция съобщи, че полицаи са арестували мъж по подозрение за подбуждане на расова омраза „в началото на протеста“. Мъжът е бил забелязан да носи плакат с нацистки символи върху него, съобщи полицията.

По-късно в събота полицията съобщи, че е арестувала още четирима души, които са разпространявали „литература, изобразяваща като свастика звездата на Давид“.

Офицери раздадоха листовки на шествието, като се опитваха да изяснят какво ще се счита за криминално престъпление, след като силите бяха изправени пред натиск от страна на висши държавни служители да бъдат по-твърди по отношение на предполагаемите прояви на антисемитизъм по време на протестите.

„Всеки, който е расист или подбужда омраза срещу която и да е група, трябва да очаква да бъде арестуван. Както и всеки, който подкрепя Хамас или друга забранена организация“, каза заместник-помощник-комисарят на полицията Аде Аделекан. „Няма да толерираме никого, който приветства или насърчава терористични актове – като убийство или отвличане на невинни хора – или който разпространява език на омразата.

Силите казаха, че 1500 полицаи са били разположени да охраняват шествието.

Ислямистката групировка Хизб ут Тахрир също протестира в събота пред египетското посолство в Лондон. Полицията каза, че две жени, които са били забелязани да държат обидни плакати, са били арестувани за нарушение на обществения ред на расова основа.

В Париж шествие, организирано за Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, привлече както пропалестински и произраелски активисти, така и други групи.

Някои протестиращи, развявайки палестински знамена и плакати с надписи „Свободна Палестина“, вървяха в знак на солидарност с „жените от Газа и Палестина, които биват убивани“.

Група еврейски жени също се присъединиха към шествието, за да осъдят престъпленията, извършени от Хамас, включително изнасилвания и убийства, скандирайки: „Ние сме жени, ние сме горди, ние сме еврейки и сме ядосани“.

Междувременно няколко пропалестински протеста бяха организирани през уикенда в големите градове на Франция, включително Страсбург, Лион и Марсилия.

Във Виена мнозина маршируваха сред първия сняг в града, развявайки палестински знамена на митинг "Мир за Палестина". Организаторите призоваха австрийското правителство да подкрепи прекратяването на огъня в Газа, освобождаването на всички израелски заложници и палестински затворници и вдигането на блокадата на Газа.

Организаторите предупредиха потенциалните участници преди демонстрацията в събота, че всякакви антисемитски или крайнодесни действия ще бъдат „прекратени незабавно“ и нарушителите ще бъдат помолени да напуснат събитието.

Десетки хиляди хора се очаква да участват и в марш, организиран от благотворителната организация Campaign Against Antisemitism в неделя, за да покажат солидарност с еврейската общност в Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един от нас

    9 0 Отговор
    Защо не пишете, че в София в много квартали няма ток!!!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 ЕВРОНЮЗ

    20 4 Отговор
    Това е положението дами и господа. Ако носите плакат който изобразява фактите ще бъдете арестувани.. Ако съвсем целенасочено убивате всичко живо що мърда пред вас що получите заплата и ми е трудно да си представя какво изпитва това нещо, което през деня си е изпразнило оръжието в гърдите на едно дете и вечерта е седнало да яде хляб на масата.
  • 3 Калпазанин

    11 1 Отговор
    Пишете правилно, не са хиляди а. Милиони. Вие купените от ционистите колкото и да се опитвате да криете не можете да скриете истината
  • 4 Аз само да попитам....

    4 0 Отговор
    А защо има негри в бг.реклами ???
  • 5 дядо поп

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един от нас":

    То , да е само в София!
  • 6 А в Газа освен ток

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един от нас":

    Няма и вода, храна лекарства. Повечето нямат и дом. Много останаха без деца и родители.
  • 7 Еврогейските съюз

    4 1 Отговор
    Интересно забраняват хамас а не признават израел като терористична държава която изби хиляди деца...
  • 8 САТАНИСТИТЕ СА ШОКИРАНИ

    4 1 Отговор
    ОКАЗВА СЕ ,ЧЕ САМО 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА ИСКА 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА...В ПОТРЕС СА И НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: