Last news in Fakti

1 Декември, 2023 05:47 940 2

Израелската армия е готова да поднови боевете в Газа

  • даниел хагари-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • антъни блинкен

Това декларира говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари

Израелската армия е готова да поднови боевете в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) контраадмирал Даниел Хагари каза в четвъртък, че военните са готови да подновят битките в ивицата Газа, ако споразумението за прекратяване на огъня с Хамас не бъде подновено с още един ден, предаде nation.com.pk.

„В този час напредваме и очакваме освобождаването на допълнителни заложници, които трябва да се върнат като част от договорената сделка“, казва Хагари. Той казва, че през нощта IDF „настояла“ за изпълнение на настоящата сделка с Хамас, в която групата Хамас е настроена да освободи жените и децата, които държи за заложници.

„Ще направим така и утре.“ Посредниците, Катар и Египет, също са длъжни да изпълнят сделката, за да може прекратяването на огъня да продължи“, казва той. „Армията е готова да възобнови боевете. Готови сме да атакуваме по всяко време, тази нощ също“, казва Хагари.

Според изтекли забележки от срещата на военния кабинет в четвъртък, на която присъства държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, американският дипломат е казал на Израел, че не може да действа в южната част на Газа по начина, по който е направил в северната част - предполагаема препратка към тежката въздушна бомбардировка и смазващата наземна операция — и посочи, че Израел има седмици, а не месеци, за да завърши обявената си мисия за унищожаване на Хамас.

Администрацията на САЩ многократно е подкрепяла целта на Израел да елиминира Хамас след избиването на 1200 израелци от терористичната група на 7 октомври, но е посочила, че е все по-обезпокоена от цивилните жертви и широкоразпространените разрушения в управляваната от Хамас ивица. Съобщените забележки на Блинкен са цитирани само в превод на иврит от новините на Канал 12 и са преведени обратно на английски тук:

Блинкен: Не можете да действате в южната част на Газа по начина, по който го направихте на север. Там има два милиона палестинци. Трябва да евакуирате по-малко хора от домовете им, да бъдете по-точни в атаките, да не удряте съоръжения на ООН и да гарантирате, че има достатъчно защитени зони за цивилни. Да не атакуват там, където има мирно население. Каква е вашата система на работа?

Въоръжени мъже убиха трима души и раниха още няколко в Ерусалим в четвъртък, съобщи израелската полиция, при нападение малко след удължаване на примирието във войната Израел-Хамас. Полицията каза, че и двамата нападатели са били от анексирания Източен Ерусалим и са били застреляни на място, близо до автобусна спирка в западната част на Йерусалим, където няма контролно-пропускателни пунктове, охраняващи входа на града.

„Двама пристигнаха в кола, единият от тях въоръжен с М-16, а другият с пистолет“, и откриха огън, каза шефът на полицията в Йерусалим Дорон Торгеман пред репортери на мястото на инцидента. Двамата въоръжени мъже бяха застреляни „след атака от двама войници на IDF (израелската армия), които не бяха на служба, и друг цивилен, който стреля по тях“, се казва в изявление на полицията.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Израел

    3 3 Отговор
    ще изчезне