Last news in Fakti

3 Декември, 2023 14:01 847 0

Тайван призовава за съвместна борба с новите форми на транснационална престъпност чрез сътрудничество в реално време

  • тайван-
  • китай-
  • престъпност-
  • заплаха-
  • трафик-
  • трафик на хора-
  • интерпол-
  • усилия-
  • борба с престъпността-
  • сигурност

Китай възпрепятства включването на Тайван в Интерпол

Комисар Чу Ю-лоей от Бюрото за криминални разследвания на Тайван апелира страната да бъде включена в Интерпол. Той подчертава, че опитите на Китай да дискредитира Тайван и да го държи настрана от международната общност в действителност създават предпоставки за неуспех в борбата с транснационалната престъпност и вредят на света.

Той заяви:

"След избухването на пандемията, причинена от COVID-19, много хора загубиха работата си поради локдауните и отчаяно търсят финансова подкрепа. По тази причина, ако се появи изкушаваща възможност за работа, естествено ще бъде трудно да ѝ се устои. Суровата реалност за пътуващите в чужбина по работа обаче е, че те рискуват да станат жертва на трафик на хора, нова форма на транснационална престъпност, която преследва хората по целия свят.

В последните случаи на тези нови видове транснационална престъпност често се среща следното: „Късно през нощта, точно когато си мислех за моята любима, която работи в чужбина, получих SMS от нея. Тя сподели колко прекрасна и лесна е работата ѝ и се надява, че мога да се присъединя към нея. По нейни думи заедно можем да работим за по-добро бъдеще.“ Звучи ли ви познато?

Измамата е престъпление с дълга история. Възниква успоредно с появата на човешкия език и развитието на човешката цивилизация. В съвремието, с напредването на информационните и комуникационните технологии, това вековно престъпление придобива нови измерения и представлява неизчислима заплаха за глобалната сигурност. Както каза генералният секретар на Интерпол Юрген Сток, необходимостта от солидно международно полицейско сътрудничество е по-важна от всякога, за да се справим с новите форми на транснационална престъпност като трафика на хора и измамите.

Престъпните организации в момента оперират под силно организирани корпоративни модели, базирани на разделение на труда, обмен на информация, партньорско обучение и тайни споразумения и съучастие. За да се борят с транснационалната престъпност, служителите на правоприлагащите органи от цял свят трябва да се обединят. Светът не трябва да изключва Тайван, тъй като това улеснява престъпната дейност. Вместо това, в съответствие с основната цел на ИНТЕРПОЛ – да гарантира и насърчава възможно най-широката взаимна помощ между всички органи на криминалната полиция – полицейските власти на Тайван поемат инициативата да се ангажират със своите колеги по света за борба с престъпността. Тяхната цел е да запълнят празнината в глобалната мрежа за сигурност и да работят за по-безопасен свят.

Демонстрирайки изключителни резултати в областта на обществената сигурност, Тайван трябва да бъде включен в усилията за борба с транснационалната престъпност

Като 21-ва по големина икономика в света и 17-и по големина износител, Тайван служи като основна връзка между Североизточна и Югоизточна Азия и като център за потока от хора, стоки и капитали. Според годишното проучване на Expat Insider за 2023 г. Тайван е петата най-добра страна за експати, благодарение на красивата си природна среда, приятелски настроени хора и напреднала икономика и система на здравеопазване. Общото качество на живот в Тайван също се класира на второ място в световен мащаб, изпреварвайки страни като Съединените щати, Австралия и Тайланд. По подобен начин докладът на ООН за световното щастие за 2023 г., който измерва щастието в 137 страни, класира Тайван на четвърто място в Азия. Освен това, според класациите за безопасност и престъпност за 2023 г. на Numbeo, от 142 страни, Тайван е на трето място по безопасност и има третото най-ниско ниво на престъпност от всички оценени страни – по-добро от всички други азиатски държави.

Признавайки последователните усилия на Тайван, в продължение на 14 последователни години Държавният департамент на САЩ класира Тайван като държава от ниво 1 за борба с трафика на хора сред над 180 страни и региони по света. Правителството на САЩ също така заяви, че независимо от въздействието на пандемията, Тайван продължава да работи ръка за ръка с частния сектор за борба с трафика на хора и преодоляване на различни предизвикателства.

Въпреки това Тайван не лежи на лаврите си. Като се имат предвид ескалиращите рискове, причинени от нови видове транснационална престъпност, Тайван продължава да преодолява собствения си изключителен опит в областта на обществената сигурност. Като участваме в Интерпол и работим в сътрудничество с глобалните полицейски органи, всички ние можем заедно да се борим с транснационалната престъпност.

Без Тайван Интерпол е непълен и несигурен

Международните организации служат като важни платформи за глобално управление. Участието в тези организации позволява на Тайван да се свърже със света, осигурявайки начин да използва своята мека сила и да допринася на глобалната общност. По политически причини обаче Тайван не можеше да участва в Интерпол повече от 39 години. Но в същото време, докато транснационалната престъпност процъфтява в тази ера на глобализация, тайванските паспорти, които имат безвизов достъп до 145 държави и територии, се превърнаха в основна мишена за транснационалните престъпници. Това е заплаха, която не трябва да се подценява.

Капацитетът на Тайван да извършва гранични проверки за сигурност и да се бори с транснационални престъпления като тероризъм и трафик на хора е силно възпрепятстван от липсата на достъп до криминално разузнаване в реално време, споделено чрез системата I-24/7 на Интерпол и неговата база данни за откраднати и изгубени документи за пътуване. Дългогодишното изключване на Тайван от Интерпол означава, че обменът на жизненоважни разузнавателни данни често е остарял и неправилен, а невъзможността на Тайван да участва в свързани срещи, дейности и обучения на Интерпол създава значителни пропуски в глобалната мрежа за сигурност и антитероризъм.

Опитът на Тайван ценен и Тайван е готов да се ангажира активно с ИНТЕРПОЛ

През 2022 г. полицейските власти на Тайван разкриха шокиращ нов тип трафик на хора, който се случва в Камбоджа и Мианмар. Работейки по силно организирани корпоративни модели, криминалните лица са използвали онлайн платформи, за да набират хора от цял свят, обещавайки възможности за работа в чужбина като стръв. В действителност жертвите са държани в плен, принуждавани са да работят в центрове за измами и са подлагани на такова нечовешко отношение като електрически удари, побой, дрогиране и сексуално насилие, за да бъдат принудени да подпомагат многото незаконни дейности, включително транснационални измами , пране на криптовалути и трафик на наркотици и хора.

Докладите на тайванските полицейски власти до Интерпол бяха безрезултатни. Вместо това Тайван трябваше да разчита на полицейски сили в приятелски страни, за да предава разузнавателна информация и да сътрудничи в разследванията. Тайван също така мобилизира национален междуправителствен екип за борба с измамите, за да извърши превантивни, възпиращи, спасителни и разследващи операции и да спре повече хора от страната да бъдат принуждавани да извършват незаконни дейности. Към юли 2023 г. 478 жертви са били успешно спасени.

Информацията, споделена от Тайван, привлече международното внимание и приятелските полицейски сили в Европа, Съединените щати, Югоизточна Азия и международната общност вече е наясно с този нов тип престъпления, чиито жертви са от различни нации. Само чрез обединяване на международни ресурси и провеждане на съвместни разследвания законите могат да бъдат наложени и този глобален проблем със сигурността може да бъде разрешен.

Подкрепата за значимото участие на Тайван в Интерпол остава от съществено значение за глобалната сигурност

Когато Китай кандидатства за присъединяване към Интерпол през 1984 г., той приложи условия, които противоречат на духа на Конституцията на Интерпол. Китай пое правата на членство и статута на Тайван и постоянно цитира така наречените „политически въпроси“, за да гарантира, че ИНТЕРПОЛ изключва Тайван от съществено участие в организацията, създавайки пробив в предотвратяването на престъпността и споделянето на разузнавателна информация. Това още повече затрудни усилията на Тайван да се бори с транснационалната престъпност и да направи света по-добро място.

Ние не желаем да приемем твърдението на Волтер, че „историята не е нищо повече от картина на престъпления и нещастия“. Моля всички да подкрепят участието на Тайван в годишното Общо събрание на Интерпол като наблюдател. Това би позволило на полицейските власти на Тайван да участват в различни дейности, срещи и обучения, да взаимодействат с други държави и да се справят с недостатъците в транснационалния обмен на разузнавателна информация за престъпления. Това не е политически въпрос. Глобалната сигурност засяга всички нас. Нека Тайван и Интерпол работят заедно."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА