Last news in Fakti

4 Декември, 2023 05:17 1 797 12

Разрушител на САЩ е свалил три дрона в отговор на атаките срещу кораби в Червено море

  • дронове-
  • кораби-
  • червено море-
  • сащ

Съединените щати ще обмислят последващи действия в пълна координация с международните съюзници

Три търговски кораба бяха атакувани четири пъти за 24 часа в Червено море, а разрушител на ВМС на САЩ отговори, като свали три дрона, съобщи Централното командване на Пентагона, цитирано от РИА.

По-рано телевизионният канал Al Jazeera, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната на САЩ, съобщи, че американският разрушител USS ​​Carney е бил атакуван с помощта на дронове и ракети, изстреляни от Йемен.

„В неделя имаше четири атаки срещу три различни търговски кораба в международните води на южната част на Червено море“, се казва в доклада.

Твърди се, че разрушителят на ВМС на САЩ USS Carney е реагирал на алармите. Той регистрира ракетна атака от територия, контролирана от йеменските хуси, като ракетата премина в непосредствена близост до товарния кораб Unity Explorer, каза командването.

Тогава разрушителят свали дрон, изстрелян от Йемен. Летателният апарат се е насочил към военния кораб, но Пентагонът не уточнява дали USS Carney е бил целта му.

Разрушителят свали друг дрон, докато отговаряше на сигнал от същия товарен кораб, който съобщи за ракетен удар и незначителни щети. Друг кораб, номер 9, също съобщи, че е бил ударен от ракета, изстреляна от Йемен, но няма жертви или щети.

По-късно трети кораб, Sophie II, изпрати сигнал за помощ, съобщавайки за попадение на ракета. След това разрушителят свали друг дрон.

Американският кораб и неговият екипаж, както уверява Централното командване, не са пострадали в резултат на инцидентите.
Пентагонът твърди, че хусите от Йемен стоят зад атаките, но се уточнява, че те са „изцяло организирани от Иран“. „Съединените щати ще обмислят подходящ отговор в пълна координация с международните съюзници“, каза командването, наричайки атаките „пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност“.

Ден преди това хусите обявиха, че ще подновят атаките срещу Израел след края на примирието в ивицата Газа.
По време на военната операция на ИД движението Ансар Аллах обяви няколко пъти, че изстрелва ракети по израелския град Ейлат. Хусите също така предупредиха за намерението си да атакуват всички кораби, свързани с еврейската държава, като призоваха другите страни да не се доближават до тях в морето и да изтеглят екипажите си от тях.

В петък в 7:00 часа българско време изтече хуманитарното примирие между Тел Авив и Хамас. От ИД съобщиха, че палестинското движение е нарушило оперативната пауза и е открило огън по територията на еврейската държава. Израелската авиация започна да нанася удари по вражески цели.

Движението от своя страна смята Тел Авив за отговорен за подновяването на боевете. Те твърдят, че преговорите за удължаване на примирието са продължили цяла нощ, но другата страна е отказала да разгледа предложенията.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Блатник

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "честен русофил":

    Коцето: България не трябва да стои като страна участник, а като страна посредник? Какви щяха да са ни икономическите ползи, ако ние бяхме останали неутрални в този конфликт и ако ние бяхме една от тези страни, които не бяха наложили санкции срещу Русия?
    Нинова: Не трябва да предоставяме оръжие на Украйна, защото това е начин да продължи войната!?! 🍌🍌🍌
  • 9 Само със

    7 4 Отговор
    Съюзници които обират парсата
  • 10 Истината е че дрон удари кремля

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "Та така":

    Пред очите на Панцери ,Манцери,С-400 и другите хипер анимации
  • 11 уzzские

    7 9 Отговор
    как там кре!сер мацква😄
  • 12 ...

    5 0 Отговор
    Гадни американци. Кой им дава право да трошат чужда техника? Да не са си в Америка?
    Безсрамници. Тия дронове струват пари.