Last news in Fakti

5 Декември, 2023 05:26 1 702 5

Великобритания обявява по-строги визови изисквания, за да намали миграцията

  • великобритания-
  • миграция-
  • визи-
  • джеймс клевърли-
  • риши сунак

Опозицията критикува мерките като "хаотични" и "безконтролни"

Великобритания обявява по-строги визови изисквания, за да намали миграцията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Риши Сунак повиши изискването за заплати за хората, кандидатстващи за живот в Обединеното кралство, като една от поредицата мерки, предназначени да покажат на гласоподавателите, че неговата управляваща Консервативна партия има план да изпълни обещанието си за намаляване на легалната миграция преди общите избори, очаквани догодина, предаде livemint.com.

Бъдещите мигранти ще трябва да спечелят £38 700 ($48 900), за да се класират за работни визи, в сравнение с £26 000, съгласно плановете, изложени от вътрешния министър Джеймс Клевърли в Камарата на общините в понеделник. Той каза, че правителството иска да намали нетната годишна имиграция с 300 000 „през следващите години“, без да определя точен график. Други мерки, които обяви, включват спиране на чуждестранните болногледачи да водят зависими от семейството лица и прекратяване на 20% отстъпка от заплатите, която фирмите могат да платят на работници в списъка на недостигащите професии.

„Британският народ винаги ще постъпи правилно с нуждаещите се“, каза Клевърли. „Но хората искат и намаляване на общия брой на имиграцията, не само със спиране на лодките и затваряне на незаконните маршрути, но и чрез добре управлявано намаляване на законната миграция."

Сунак беше изправен пред силен натиск от страна на депутатите на торите да излезе с план за справяне с нарастващата имиграция, след като миналата седмица Службата за национална статистика съобщи, че около 672 000 души повече са се преместили в Обединеното кралство, отколкото са го напуснали през годината. Партийните стратези виждат имиграцията - и неуспеха на правителството да намали общия брой - като ключов изборен въпрос.

Министрите прекараха месеци в разговори за спиране на търсещите убежище лица, пристигащи с малки лодки през Ламанша, едно от петте обещания, по които Сунак поиска от гласоподавателите да го оценяват. Но цифрите подчертават колко се е променила законната миграция след решението за напускане на Европейския съюз през 2016 г. За депутатите на торите нарастващият брой представлява неспазено обещание за Брекзит.

Откакто Обединеното кралство напусна ЕС, партията на торите вече не може да приписва високия брой на миграцията на свободното движение на хора в рамките на блока. Вместо това по-голямата част от мигрантите пристигат по правителствени програми, включително бежански визи за украинци и афганистанци, работни визи като тези, издавани на здравни и социални работници или други в списъка с недостигащи професии, и студенти.

Легалната миграция през годината се дължи изцяло на граждани на държави извън ЕС, като 768 000 повече пристигат, отколкото заминават. Това е с повече от 179 000 само преди отпреди четири години.

„Решението е да се наемат британски работници за британски работни места. Не е толкова сложно", каза Джон Хейс, съюзник на бившия министър на вътрешните работи Суела Брейвърман и защитник на по-строги имиграционни мерки, пред BBC преди изявлението на Клевърли. Той приветства съобщенията за новите мерки. „Виждаме смисъл, правим правилното за британския народ", каза той.

Но Сунак също е вероятно да се сблъска със сериозна реакция от страна на бизнеса и рискува да изостри икономическите затруднения, причинени от недостига на персонал и инфлацията. Новите изисквания за заплатите ще окажат натиск върху затруднените местни съвети, които обикновено изразходват по-голямата част от бюджета си за услуги и индустрия, която разчита на труда на мигрантите поради относително ниските нива на заплащане.

Опозиционната Лейбъристка партия отговори, че много от мерките, обявени от Клевърли, обръщат политиките, въведени от консерваторите, включително отстъпката в заплатите за недостигащи професии.

В това изявление няма „нищо относно изискванията за обучение и плановете за работната сила“, каза Ивет Купър, говорител на вътрешните работи на лейбъристите, пред Клевърли в парламента. „Те нямат контрол, нямат подходящ план. Това е хаотичен подход.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сетила се Мара...

    3 1 Отговор
    ...да се -...побара!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ден

    8 0 Отговор
    Ами сунак навлека е чист британец смях !
  • 4 Да се наемали

    7 0 Отговор
    Британски работници! Ха-ха! Британците са вече само тунеядци на социални помощи и директори! Работници отдавна няма! Махнат ли чужденците умират от глад - системна особеност! И у нас стана същото.
  • 5 Мерките издават

    0 0 Отговор
    страха и невъзможността елитите им да управляват увеличаващо се население.
    Провокират и размишления на тема съюзник от Нато. Някой, който те гони от страната и те кара да му се молиш за виза всъщност съюзник ли е?
    Погледнато философски тези мерки правят живота по-брутален или както го беше казал Хобс.
Новини по държави: