Last news in Fakti

5 Декември, 2023 17:25 1 387 50

Руските жени искат мъжете им да се върнат от украинския фронт

  • русия-
  • жени-
  • мъже-
  • фронт-
  • украйна-
  • война-
  • руски жени-
  • движение-
  • кремъл-
  • владимир путин

Справянето с движението е деликатен въпрос за Кремъл

Руските жени искат мъжете им да се върнат от украинския фронт - 1
Снимкa: Shutterstock

Мария Андреева, чийто съпруг се бие в Украйна повече от година, води битка в Москва - да го прибере у дома, предаде Ройтерс.

Тя не е сама.

Разрастващо се движение на руски жени настоява за връщане от фронта на техните съпрузи, синове и братя, които бяха мобилизирани след указ на президента Владимир Путин през септември миналата година.

Първоначално движението обеща лоялност към това, което Кремъл нарича "специална военна операция" (SVO), но това, което те смятат за повърхностен отговор, който са получили, втвърдява някои от техните мнения.

Откакто съпругът на Андреева беше мобилизиран миналата година и се отправи към Украйна, той се върна само за две кратки почивки, за да види жена си и малката си дъщеря. Съпругата му казва, че това е недостатъчно за войник, който се бие в конфликт.

"Искаме нашите хора да бъдат демобилизирани, за да могат да се върнат у дома, защото смятаме, че повече от година са направили всичко, което биха могли - или дори повече", каза 34-годишната Андреева в интервю за Ройтерс в Москва.

"За мен това е не само борба да гарантирам, че дъщеря ми има баща, но и борба за брака ми."

Справянето с движението е деликатен въпрос за Кремъл.

Москва, която изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г., в предишни войни толерираше по-голям брой жертви, отколкото би било политически приемливо в западните страни.

Но нарастващото движение на руските жени подчертава сложността и вроденото неравенство на задържането на толкова много мъже във война толкова дълго, докато много повече от бойната възраст остават у дома.

Групи от майки на руски войници агитираха за по-добри условия за синовете си, служещи във въоръжените сили, докато Съветският съюз се разпадаше, а по-късно и за завръщането им от войните в руската област Чечения.

Твърде рано е да се оцени размерът или въздействието на движението на руските жени в общество, което според властите е обединено зад военните усилия. Жените в Украйна също поискаха мъжете им да бъдат допуснати обратно от фронта.

Запитана за опасностите от говоренето във военновременна Русия, Андреева каза: "Искам да разберете: вече не е страшно, защото просто вече не е възможно да се примирим с всичко това. Просто е прекалено."

Ройтерс не е търсила и не е получавала никаква военна или друга потенциално чувствителна информация от Андреева. Тя помоли съпругът ѝ да не бъде идентифициран.

Когато Путин нареди частична мобилизация на 300 000 резервисти през септември 2022 г., стотици хиляди млади мъже се втурнаха да напускат Русия. Милиони не напуснаха, а някои от тях бяха повикани да се бият.

Оттогава Русия е вербувала стотици хиляди войници на договор в провинциите с примамката на високите заплати. Досега Русия е набрала 452 000 войници по договор тази година, подчертавайки численото предимство, което Русия има над Украйна, според Дмитрий Медведев, бившият президент, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Петициите за връщане на мъжете им не доведоха до почти никакъв отговор, а руското министерство на отбраната почти не се ангажира с жените, каза Андреева.

Министерството не е отговорило на запитването на Ройтерс за коментар.

Липсата на отговор е убедила някои от жените да спрат да се държат като "добри момичета" над исканията им и е променила възприятията им за конфликта, каза Андреева.

"Нашата позиция в началото беше: Да, разбираме защо е необходимо, подкрепяме го, заемахме доста лоялна позиция", каза тя. Но сега позицията - включително и моята - се променя, защото виждаме как се отнасят с нас и как се отнасят към съпрузите ни."

Протестите, планирани от жените, не осигуриха одобрението на властите да продължат. Жените са обвинявани, че са подкрепяни от базирани в Запада дисиденти и опозиционни партии - обиди без фондации, каза Андреева.

Техният Telegram канал "Way Home" има 23 000 членове.

Две жени засипаха миналия месец депутата Виталий Милонов с безцеремонни въпроси за завръщането на мъжете им, пронизвайки опитите му да отхвърли въпросите им с фрази за собствения си патриотизъм.

"Тук всички сме руснаци", прекъсна го един във видеоклип, публикуван онлайн. "Кога ще бъдат променени мобилизираните?"

"Разбира се, че ще има (смяна). Ние ще бъдем победители и всички..." каза Милонов.

"О, ние сме чували всичко това и преди", намеси се жената.

За Андреева и други съпруги, майки и сестри неравенството на тежестта на войната е важно оплакване. Докато пищните ресторанти в Москва ще сервират хубаво вино и трюфели през новогодишния празничен период, някои мъже замръзват в окопите на фронта.

"Имаме 1 процент от населението, което поема цялата тежест на SVO на фронта, докато останалите 99% се подготвят за Нова година и се забавляват", каза Андреева.

"Да се забавляваме не е това, което е в сергията за нашите момчета или нашите семейства."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мдаа

    15 5 Отговор
    Не подценявайте женската сила...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    15 20 Отговор
    Украина приключи ! Украинките са добре дошли навсякъде !

    Коментиран от #20, #27

  • 7 Глюпости

    14 5 Отговор
    Това е "фейк" ... Искат бели москвичи ..
  • 8 Жалка история

    24 15 Отговор
    След "Киев за 3 дни". Най-новия комедиен бисер от руската пропаганда е "Балтика за 15 мин". Очевидно Путин е решил да убие колкото се може повече руснаци. В Кремъл са досущ като малки деца. Тръшкат се и се мусят, че си искат сферата на влияние обратно и просто отказват да разберат, че вече никой няма да играе по-свирката им. Е, ще го научат по трудния начин тогава.

    Коментиран от #15, #17, #39

  • 9 И украинските искат

    14 12 Отговор
    Съпруги на украински войници към Володимир Зеленски: Върни мъжете ни у дома
    В Киев, Лвов, Одеса, Виница, Суми, Кривой Рог, Тернопол, Запорожие и други градове на Украйна се проведоха митинги с искане за демобилизация на войници, служили на фронта повече от 18 месеца. Активисти, предимно жени, излязоха по улиците с плакати и лозунги: „Не можете да спечелите война само на раменете ни“ и „Военните също имат семейства“.
    Близките на украинските военнослужещи дойдоха с плакати, на които изписаха призиви за бързо демобилизиране и посочиха броя на дните, прекарани в служба. Според протестиращите войниците не са били на ротация от февруари миналата година и са физически и психически изтощени, подобни митинги има и в други градове.

    Това съобщи в петък, 27 октомври, украинското издание Telegraph.
  • 10 Не е вярно

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Че и украинските жени искат мъжете им да се върнат от фронта по простата причина че украинските жени се пръснаха по Европа и си намериха други мъже
  • 11 То не било

    11 6 Отговор
    Руските жени а Украинските жени ама няма значение.....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И в Украйна е така

    10 6 Отговор
    За триседмични бойни действия в зоната на специалната операция общите загуби в два батальона от 95-а отделна десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили от Житомир възлизат на над 800 души. Това съобщи телеграм каналът Dillfrash.
    Наскоро два батальона бяха изтеглени в района за възстановяване на боеспособността и военнослужещите успяха да се свържат със съпругите си, но много жени разбраха, че вече са вдовици, За три седмици боеве двата батальона губят 800 души.
    „Това вбеси не само вдовиците, но и съпругите на оцелелите бойци до такава степен, че те излязоха на митинг в центъра на Житомир с искане командирът на бригадата полковник Олег Апостол да бъде отстранен от длъжност, както и демобилизация на целия военен персонал. Прави впечатление, че това е вече третият антиапостолски митинг, организиран от съпруги и вдовици. Явно командването на въоръжените сили на Украйна има нужда командирът на бригадата да унищожи цялото си формирование, за да бъде забелязан най-после неговият непрофесионализъм.
  • 14 Ъхъъъъ

    11 7 Отговор
    А Украинките нямат мъже вече.....
  • 15 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "Жалка история":

    Трудното ти съществуване съществуване под американско командване е вече факт ! Ти явно си отявлен джендър и ти харесва !

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАНко

    7 5 Отговор
    ТОВА ЖАЛКО ПИСАНИЕ Е ЗАРАДИ ГОЛЕМИТЕ ПРОТЕСТИ В КИЕВ И ДРУГИ ГРАДОВЕ СРЕЩУ МОБИЛИЗАЦИЯ И 500 000 УБИТИ УКРАИНЦИ НА ФРОНТА !!!
  • 19 Експерт

    14 7 Отговор
    Фашистите в Кремъл се страхуват най-много от това, че нацяло ще рухне мита за "силата" на смешната им армия и нейната "непобедимост" а отлично се знае още от времето на Сталин, че руснаците са абсолютни неудачници и некадърници във военното дело... Така или иначе това ще се случи... Крайцерът Москва показа къде мястото на РФ.

    Коментиран от #29

  • 20 оня с коня

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    "Укройна приключи","Сглобката приключи","ЕС и НАТО приключиха"...КОИ СТЕ ВИЙ дето определяте кое е приключило и кое пък трябва да продължи и що за Дебилщина ви е имплантирана "По рождение",след като Реалният Живот ви е приключил категорично и безвъзвратно?

    Коментиран от #22, #30, #40

  • 21 Жалка история

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Дъра-бъра, два чадъра. Стига ни баламосва с тия джендъри. ЛГБТ-то са едноцифрен процент от населението. Тия руски опорки някъде другаде.

    Коментиран от #28

  • 22 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Успокой се , поеми дълбоко въздух , преброй до десет и се опитай да напишеш нещичко !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Груз

    4 2 Отговор
    В чували се връщат на вагони товарени
  • 26 Адолф

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Няма начин":

    По-скоро станаха на тор.Все още не добре угнил, но с течение на времето и помощта на червеите и това ще стане.
  • 27 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    За три дни ха ха ха
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Генерал зима

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Експерт":

    И генерал разстояние в руското военно дело тактиката е една, да заринем врага с нашите трупове, другото в без значение
  • 30 коня на оня

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Укрите ако не се предадат ще бъдат избити.
  • 31 пешо

    2 2 Отговор
    украинските не искат ли , вече има протести срещу зеления
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Айде сега

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Жалък":

    Те и западните генерали ли бяха тръгнали към Киев с най дългата военна колона от руски танкове в човешката история да денафицират Киев, а? Айде малко по сериозно ако обичате
  • 34 тагаренко е пич

    5 0 Отговор
    а май е и пи, чка !
  • 35 Свободен

    8 3 Отговор
    Да ги набият тия жени и да ги вкарат в наказателни колонии!
    Нека се знае колко твърд и непреклонен е Великият Диктатор Путин!
    Седнали да плачат, че брака им бил пред провал, а не ги интересува, че Европа прибра лозето с винарна в Тоскана на Медведев?!
    Сега какво ще остави на сина си Иля Медведев, който смело защитава дома си у дома?!
    Глезли - не ги интересува олигарсите колко пари имат блокирани, а седнали за някакви мобилизирани прошляци да плачат!
    Зад бодливата тел!
    Където му е мястото на всеки руснак!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 тмагаренко е га,мно

    4 0 Отговор
    и киро и той
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Харон

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Жалка история":

    Жалкаря си само ти,скоро свършва финансирането и Галя от посоля вече няма да дава центове,та обратно около контейнерите и под мостовете.
  • 40 оня с х.я

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Май коня ти има повече потенциал от теб.
  • 41 Истината:

    3 2 Отговор
    Британските дипломати ще принудят Зеленски да преговаря с Москва, пише Daily Express.
    Недоволството от действията на президента расте и в Украйна - кметът на Киев Виталий Кличко предупреди, че върховният главнокомандващ все пак ще плати за грешките си.
  • 42 фен на сидеров

    3 2 Отговор
    ще се приберат за Великден, обвеяни с победна слава !
  • 43 Агитпроп

    0 1 Отговор
    Не е така. Точно жените не искат да се връщат от фронта. Докато са там носят пари. По 20-30 хиляди на месец. Това е колкото са 20-30 хиляди и в България. Яки пари. Нямаш сметка да не воюват. Затова се натискат че се налага да връщат комисиите доброволци.
  • 44 Павел пенев

    1 3 Отговор
    А украинките искат мъжете им да не се върнат от фронта и спокойно да практикуват най стария занаят в Европа.
  • 45 Да не би

    0 1 Отговор
    да става въпрос, за Украинските жени?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Роза

    3 0 Отговор
    Ами много ясно!Нима българските жени биха се радвали,ако мъжете им умираха на фронта по волята на изперкали политици?!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 няма страшно

    0 1 Отговор
    Скоро ще им вкарат мъже от китай.
  • 50 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    Интересно, ако направят една хайка в Москва и проверят всички мъже на наборна въраст, какво ще констатират.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания