Last news in Fakti

7 Декември, 2023 15:34 1 937 34

Имало е много войни, но нищо подобно: Ежедневни кръвопролития и глад

  • войни-
  • кръвопролития-
  • глад-
  • история-
  • оон-
  • смърт-
  • газа-
  • израел-
  • северна газа-
  • южна газа-
  • бомбардировки-
  • криза-
  • гняв-
  • трагедия

Историята на Ибрахим

Имало е много войни, но нищо подобно: Ежедневни кръвопролития и глад - 1
Снимка: БГНЕС

Хората са толкова гладни, че нахлуват в складовете на ООН, за да вземат каквото намерят. Децата са ужасени от шума на въздушните удари. Семейства, които използват морска вода за измиване. Мъжете изсичат дървета в гробищата, за да ги използват като гориво за печене на хляб, предаде Ройтерс.

А сутрин, в дните, когато телефоните работят, се обажда на роднини и приятели, за да провери дали са оцелели още една нощ в двумесечната война в Газа между Израел и Хамас.

Ибрахим, 50-годишен писател, който каза, че не иска да привлича вниманието към себе си, като дава пълното си име, каза, че ежедневните кръвопролития, ужасяващите болнични сцени и трудностите на разселените хора, спящи на открито или в палатки, са само най-видимите елементи на хуманитарно бедствие, усетено от всички в Газа.

"Неведнъж разселените хора се ядосваха и понякога щурмуваха складовете на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на Обединените Нации за помощи на палестинските бежанци и организация на работата БАПОР), защото гладът е не по-малко смъртоносен от обстрела", каза той в телефонно интервю за Ройтерс.

"Тази трагедия не е видима за света. Сцените на мъртви тела, части от тела, кръв и бомбардировки са видими, но тази криза предизвиква гняв сред жителите на Газа", каза той.

Той говори ден след като върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк определи условията в Газа като "апокалиптични".

Баща на пет деца, Ибрахим е сред стотиците хиляди хора, които са избягали от домовете си в северната част на Газа, за да се подслонят със семейства в южната част, сега също сцена на интензивни боеве между Израел и Хамас.

"Израелският натиск не е само натиск на бомбардировките", каза той.

Откакто едноседмичното примирие приключи на 1 декември, потокът от камиони с помощи от Египет в Газа е намалял до струйка, която може да достигне само южния край на ивицата.

Хуманитарната служба на ООН OCHA заяви в четвъртък, че в продължение на четири последователни дни Рафах на границата с Египет е единствената провинция в Газа, където се извършва ограничено разпределение на помощта.

Това означава празни рафтове в магазините, астрономически цени за малкото налични стоки и връщане към бартера.

"Горим дървени въглища и печем на тях, за да нахраним децата си. Храната е много ограничена", каза Ибрахим.

"Основните стоки липсват. Няма мляко за кърмачета. Купуваме каквото се предлага на пазара", каза той и добави, че чувал с брашно е скочил от около 40 шекела (10,8 долара) преди войната до 500 шекела сега.

Той каза, че някои консерви са се появили в магазините по време на примирието, след като са били транспортирани, но сега са свършили.

"Някои хора разменят. Те продават консервите, за да купят други стоки като ориз или леща, ако ги намерят.

Той каза, че през нощта шумът от бомбардировките, които той описва като вулкан, изригващ над къщата, държи всички будни. Сутрешните задължения включвали да се обаждат на хората, за да видят дали са живи, и да режат дърва от дърветата.

"Нашите гробища в Газа, например, винаги имат дървета. Хората в квартала влязоха и започнаха да виждат дърветата, да ги изсичат, да използват дървата за отопление и готвене".

Също така част от рутината за оцеляване на семейството: донасяне на вода от морето около веднъж седмично, за да могат да се измият.

Ибрахим каза, че всеки, който е познавал Газа преди войната, няма да я разпознае, тъй като изглежда така, сякаш е била ударена от огромно земетресение.

Той каза, че е преживял първата Интифада, или палестинското въстание, което започна в Газа през 1987 г., и второто, което започна през 2000 г., както и поредица от войни между Израел и Хамас, но нито една от тях не е била нещо подобно.

"Хората останаха по домовете си. Хората имаха някакъв недостиг на вода или други неща, но нищо подобно сега.

"Сега има разселване, убийства, глад и обсада. Хората виждат децата си погребани мъртви под развалините. Ние понасяме всичко това наведнъж."


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израел са Нацисти

    23 15 Отговор
    Точка ! Извършват геноцид. Точка !

    Коментиран от #7

  • 2 Ционизма е престъпна идеология

    18 12 Отговор
    Точка ! През 1975 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която определя ционизма като „форма на расизъм и расова дискриминация”......Точка ! ....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ветеринарен психолог

    12 3 Отговор
    Антихриста става все -по лют. Но за децата си Исус е обещал- Когато нагазите през дълбоки води ,няма да се удавите! Когато минавате през огън ,пламъкът му няма да ви обгори. Нито ще ви удари някой пек. Хляб ще ви се даде. Вода няма да ви липсва. Защото АЗ съм с вас! Аз ви повиках по име. И ще дам народи за вас 10 000 по 10 000.
  • 5 Джантъ

    15 10 Отговор
    Демократичните терористи от И3сраел заслужават тоталня изолация от света, б0й.коти санкции и т.н. да бъдат наказани гадовете алчни. Видяхте ли как Нетаняху сложи камък в северна Газа и каза, че ще се строят нови израелски селища там...лакоми и кръвожадни до безобразие Когато започнаха бомбандировките след края на примирието имаше репортажи от най-близкия израелски град до Газа, как след всеки един взрив се чуват овации от жилищните блокове. Тая държава не трябва да съществува. Когато евреите са част от друга държава се държат що-годе, но когато властта е в техните ръце стават кръвожадни животни. Надявам се да ги сполети ужасна съдба.
  • 6 Дима

    12 7 Отговор
    Гладни ли са арабелите? Да кльопат сладкишите, които си раздаваха на 7 октомври. Каквото повикало, такова се обадило!

    Коментиран от #11, #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Заплюйте терориста Израел

    5 8 Отговор
    Точка !
  • 9 ...

    11 4 Отговор
    ако и вие биете терористите, а не им давате убежище - то това няма да се случва. ама ви е угодно да ги пазите и явно споделяте възгледите им. а който споделя терористични нагласи и дава убежище на терористи - бива наказан.
  • 10 друго си беше

    12 7 Отговор
    като празнувахте на 7ми убийствата на християни че чак обявихте национален празник. сега... ох боли.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Мдаа

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Дима":

    Това беше постановка на евреите, също като нападението над кулите близнаци в Ню Йорк! В този ден нито един еврейн не е бил на работа в кулите близнаци! Самите евреи не вярват на Нетаняху и мислят, че не е случайно това нападение на Хамас и в този момент на границата няма никаква военна техника!
  • 12 Хохо Бохо

    3 4 Отговор
    Гвияна има спешна нужда от демокрация и защота от вероломният враг Венецуела

    Коментиран от #26

  • 13 име

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "друго си беше":

    Това не са християни, а юдеи! И те ни ненавиждат, не виждаш ли че напълниха цяла Европа с араби и неграа, дори Алън Мъск им го каза преди две седмици!
  • 14 Сомалийския пират

    11 4 Отговор
    На 7-ми скачахте от радост върху труповете на убитите и изнасилени израелски жени и деца,скачайте и сега де.
  • 15 Я не се прави на интересен пумпъл

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "друго си беше":

    Колко от избитите от нациста Израел жени, деца и старци са терористи ? Можеш ли да кажеш а? Ако някой ром примерно ти изнасили дъщерята, трябва ли държавата да изпрати армията в ромското гето и да ги избие всички роми ? Я не Дей да защитаваш нацизма и подобни практики че дори влизаш в състав на престъпление.....
  • 16 ДАНС и Прокуратурата

    4 7 Отговор
    Да почнат най накрая да си вършат работата и да арестуват атлантици-нацисти-ционисти подкрепящи войни и геноцид !.....Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години"....Когато видя
    Прокуратурата да арестувани атлантици-нацисти-ционисти подкрепящи войни и геноцид !.... Тогава ще повярвам че НЕ сме атлантическо нацистка диктатура а правова държава ! ...... Защо закона не се спазва ? А прокуратурата, а ДАНС ? Защо ? Защо арести няма ?
  • 17 на зла круша - зъл прът

    13 4 Отговор
    Палестинците избраха съвсем демократично партия Хамас да ги управлява /18 г./ , т.е. - те са били съгласни с постулатите на Хамаз , които включват пълно унищожение на държавата Израел , избиване или прогонване на всички евреи , разрушаване на всички еврейски и християнски светини и паметници / вкл. Божи гроб и Стената на плача/ и издигане на знамето на Дин /истинския/ ислям над всички тях . Сега същите призовават за помощ световното обществено мнение , но забравят за кого са гласували и кого са подкрепяли и към какво са се стремяли . Тук , в този конкретен случай , важи българската поговорка - НА ЗЛА КРУША - ЗЪЛ ПРЪТ !
  • 18 Отдавна

    4 10 Отговор
    Посланика на Израел в София трябваше да бъде изгонен ! Мотиви бол....
  • 19 "невинни хамасчета"

    8 4 Отговор
    Странно ,а?! Докато убивахме ,насилвахме ,колехме и изгаряхме хора ни беше добре и го правехме с кеф ,сега защо ни убиват ,колят и изгарят?! Не е честно! Или ...?!
  • 20 Шалом не е еврейска а ционистка

    6 5 Отговор
    Нацистка Организация без реална членска маса в България и трябва също да бъде закрита !....Още повече че реално е антибългарска !!!!! ======Лорер каза, че изявленията на Ганев отговарят на определението за "антисемитизъм"....... „Обвиняването на еврейските граждани в по-голяма лоялност към Израел или предполагаемите еврейски приоритети по света, отколкото на интересите на собствените им нации е антисемитизъм”.... !!!!!!!!!!......Същата тази абсолютна кретения беше повторена и от Александър Оскар, президент на Организацията на евреите в България Шалом.... Прочетете два пъти какво съм написал и помислете добре ......
  • 21 Всички платени тролове на света

    4 5 Отговор
    Няма да стигнат политиката на нациста Израел да защитят . Не се морете хора, няма смисъл
  • 22 Не забравяйте

    1 5 Отговор
    че реалния брой на загинали и ранени е още много рано да се назове. Ще мине време и най-вероятно Израел горчиво ще съжалява за това, което върши в момента.

    Коментиран от #29

  • 23 Поне 70% от убитите на 7-ми

    5 5 Отговор
    Са убити точно от израелски хеликоптери и това вече масово е известно дори в самият Израел ....цитирам : ====== Според полицейски източник в Израел разследването на инцидента разкри също, че боен хеликоптер на IDF, който пристигна на мястото на инцидента от базата Рамат Дейвид, е стрелял по терористите и очевидно е улучил неопределен брой от празнуващите, които са били там !!!!!!!
  • 24 Хамас може да са терористи

    4 7 Отговор
    Но големият терорист е престъпната държава Израел ! Света го знае още от 1967 г. ООН многократно го е заявявала също !...„Няма друга демократична или НЕдемократична държава в света, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“,........ Закона за еврейската национална държава не съдържа ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел....... ООН !
  • 25 На Всички разумни хора им е ясно

    3 7 Отговор
    Че Израел е държава терорист, извършваща геноцид и етническо прочистване .. Съда в ХАГА ги чака.....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 не знаем какво е повикало

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дима":

    след време ще се разбере, но моето мнение е ,че израел сам си режисира нападението на 7 .10., заедно с няколко платени терористи от хамас, и обикновени палестинци.
  • 28 Ухилените израелски военни ветерани

    1 4 Отговор
    признават, че са изн@силвали и убивали палестинци.
    Широко забравен - или може би по-добър термин би бил игнориран - епизод в историята на основаването на Израел е Накба, когато хиляди палестинци са били насилствено прогонени от домовете си. Кратък клип от документален филм за Накба обикаля социалните медии, в който израелски ветерани от битките описват ужасяващите военни престъпления, които са извършили и за които никога не са понесли никакви последствия.
    Комикът Джими и Кърт Мецгер разговаря с водещия на The Dive Джаксън Хинкъл за зашеметяващите и ужасяващи признания, идващи от възрастни мъже, много от които се усмихват, докато разказват за зверствата, които са извършили.

  • 29 така е

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Не забравяйте":

    Гражданите на израел ще съжаляват, че ги е управлявал натаняху...След време като ги осъдят да заплатят всички злини сторени на палестинците , ще им се завие свят...

    Коментиран от #33

  • 30 Глупости

    4 4 Отговор
    Какъв глад бе по 200 камиона на ден влизат с хуманитарна помощ. Тия терористи се ненаядоха.
  • 31 Ха ха ха

    2 2 Отговор
    Да вдигат бялото знаме и това е.
  • 32 Симо

    4 3 Отговор
    Един ден това което се случва в Газа ще бъде най-срамната страница от човешката история, засенчваща всички зверства които познаваме до сега. И тази срамна страница ще бъде на сметката на "демократичния запад", "радетелите" за правата на човека, демагозите на века и най-обикновени измамници, лъжци, мошеници, убийци,......
  • 33 Симо

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "така е":

    Да ги осъдят да заплатят!!............. Ако само с това се разминат, ще е тържество на човечността на всички останали. По скоро ще има втори, трети холокост и прогонване от всякъде. Това че ги гонят от две хиляди години, не е никак случайно.
  • 34 око за око

    0 0 Отговор
    нога за нога!