Last news in Fakti

12 Декември, 2023 21:15 2 225 34

Четири причини, че Тръмп може да спечели изборите през 2024 година

  • причини-
  • доналд тръмп-
  • избори-
  • сащ-
  • 2024-
  • спечели

Тръмп води на съперниците си за президентската номинация на Републиканската партия с близо 50 процентни пункта

Четири причини, че Тръмп може да спечели изборите през 2024 година - 1
Снимка: Shutterstock

Той беше подложен на импийчмънт два пъти, опита се да осуети мирното предаване на властта, след като загуби президентските избори през 2020 г., изправен е пред множество обвинения по множество наказателни дела, а критиците му предупреждават, че той крои планове да управлява като автократ. И все пак Доналд Тръмп все още може да се върне в Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Тръмп води на съперниците си за президентската номинация на Републиканската партия с близо 50 процентни пункта в националните проучвания на общественото мнение, забележително завръщане за един мандат президент, който преди три години изглеждаше победен и унижен.

Ето четири причини, поради които Тръмп може да спечели изборите през ноември 2024 г. срещу действащия демократ Джо Байдън:

НЕДОВОЛНИ ИЗБИРАТЕЛИ

Белият дом на Байдън твърди, че икономиката е в добра форма, като безработицата е спаднала до почти историческо дъно от 3,9% от 6,3%, когато Тръмп напусна поста си, а инфлацията се охлажда от пика над 9% през юни 2022 г. до 3,2% към октомври.

Голяма част от обществеността, включително много цветнокожи избиратели и млади избиратели, вярват в обратното. Те посочват, че заплатите не са в крак с разходите за основни стоки и услуги като хранителни стоки, коли, къщи, грижи за деца и възрастни.

Когато Байдън говори за икономиката, американците мислят за достъпност, а не за икономически показатели. Проучванията на общественото мнение показват, че избирателите с голяма разлика гледат на републиканците като на по-добри стопани на икономиката, въпреки че Тръмп е предложил само неясни предложения.

ГОВОРЕЙКИ ЗА СТРАХА

Избирателите са неспокойни по причини, които се простират далеч отвъд икономиката. Тръмп говори за притесненията, реални или не, които много бели американци имат в страна, която става все по-разнообразна и по-културно прогресивна.

Има и широко разпространено усещане за загуба на почва, че крайъгълните камъни на американския живот - собственост на жилища, прилична заплата, която е в крак с инфлацията, образование в колеж - стават все по-недостъпни за мнозина. Проучванията показват, че избирателите са притеснени от престъпността и са изнервени от потока от мигранти, пресичащи нелегално границата между САЩ и Мексико.

Тръмп е умел в канализирането и опаковането на тези страхове, докато все още се представя като човек, който идва извън политическата система на САЩ. Той е едновременно подпалвач и пожарникар, който обявява, че страната е в хаос и след това се предлага като спасител.

ДЕЙСТВИЯТА НА ТРЪМП НЕ ДИСКВАЛИФИЦИРАТ МНОГО ИЗБИРАТЕЛИ

Докато критиците в собствената му партия, Демократическата партия и медиите го смятат за негоден за поста, милиони избиратели не са съгласни.

Вместо това много от поддръжниците му се убедиха, че Тръмп е жертва на политически лов на вещици. Най-малко половината от републиканците, анкетирани от Reuters/Ipsos по-рано тази година, заявиха, че няма да имат проблем да гласуват за Тръмп, дори ако той бъде осъден за престъпление.

Тръмп може също така да посочи четирите си години на поста и да твърди, че машината на управление до голяма степен е функционирала, макар и понякога хаотично, въпреки опасенията, че не може да управлява и че най-лошите твърдения за него - като заговора му с Русия - никога не са били доказани.

БАЙДЪН ПОЛУЧАВА ЦЯЛАТА ВИНА, БЕЗ КРЕДИТ

Тръмп може да се възползва и от Белия дом, който досега не е успял да убеди голяма част от обществеността, че политиките на Байдън за създаване на работни места - чрез големи държавни инвестиции в инфраструктура, чиста енергия и производство на чипове - са променили живота им.

Байдън също е обременен с две чуждестранни войни, които разделиха американците. Неинтервенционисткото послание на Тръмп "Америка на първо място" може да резонира с избирателите, които се страхуват от по-нататъшно участие на САЩ в Украйна или Израел, докато Байдън поддържа по-традиционна, интервенционистка американска външна политика.

Нищо от това, разбира се, не означава, че Тръмп със сигурност ще спечели изборите.

Той остава дълбоко непопулярен в много части на страната и сред много демографски групи и ако бъде избран за кандидат на партията си, това може да предизвика висока избирателна активност в полза на демократите, за да му се противопоставят.

Неговата подстрекателска реторика, включително заплахите да отмъсти на политическите врагове, които той заклеймява като "паразити", също може да бъде отбивка за по-умерените републиканци и независимите избиратели, от които ще се нуждае, за да победи Байдън.

Демократите също така успешно проведоха кампания като защитници на правото на аборт, за да победят републиканците в цялата страна в поредица от избори и отново ще направят този въпрос централен за кампанията си през 2024 г.

Но в този момент, 11 месеца след изборния ден, Тръмп има по-голям шанс да се върне в Белия дом, отколкото във всеки един момент, откакто напусна поста си.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    7 32 Отговор
    Няма да стане!

    Коментиран от #4, #17

  • 2 Майна

    10 6 Отговор
    Ела зло, че без теб по- зло..
    Все ционисти..
    Този безрезервно подкрепя Израел..
    Както и Робърт Кенеди младши-..
    Хм...
  • 3 Хахаха

    30 2 Отговор
    За да му е гадно на Магарев , и групата идиоти на Галя !!!

    Коментиран от #16

  • 4 Тоя па

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Айде":

    Тебе някой ще те пита , незначителнико !
  • 5 Ако

    33 3 Отговор
    Тръмп спечели ПП-ДБ,ГЕРБ,ДПС отиват на боклука !
  • 6 Нено

    23 6 Отговор
    Според последно изследване на "Уолстрийт Джърнъл“, ако изборите са днес, Тръмп бие Байдън с 47 на 43%.

    Коментиран от #13

  • 7 бай Руслан

    6 9 Отговор
    Преди години , когато Блийза съществуваше във върхова форма , руснята плюеше бай Дончо яко ... Сега , май се побратимяват .. Вече го аресват
  • 8 Альша Тагаревич

    30 1 Отговор
    Трамп печели Украина губи зглопката дезертира .
  • 9 АКО ТОЯ

    4 23 Отговор
    ПСИХО СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ НАПРАВО УНИЩОЖЕТЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БОЙКО РАЗБОЙНИКА СИ ВЪРНА БЪЛГАРИЯ

    9 0 Отговор
    И ТРЪМП ДЕТО ПРАВИ БИЗНЕС С ИНОЗЕМЦИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ДА ПЛАТИ ДА НЕ ПОГРЕБАТ ХОРАТА КАТО В ПАЛЕСТИНА - ХАХАХАХА ВСИЧКИ ХОРА СМЕ ПРОДАДЕНИ И СКОРО ЩЕ НИ ТЕПАТ АКО НЕ ГИ ПОЧНЕМ С КАМЪКЪ - ПЪРВОТО ОРЪЖИЕ СЪЗДАДЕНО НА ЗЕМЯТА И КОЛКОТО ПО ГОЛЯМ КАМЪК ПО БЪРЗО ЩЕ ПОБЕДИМ НАПРАВО ЩЕ МАЧКАМЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ С КАМЪНИ И РОБОТИТЕ ДА СМАЧКАМЕ - БОЯТ НАСТАНА

    Коментиран от #15

  • 12 Абе

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Или- Анчо ти само от млатене в гъъ33аа разбираш,не напразно те ангажирах на Тир паркинга до Ихтиман.
  • 13 Тити

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Нено":

    Стига си лъгал ,вече няма кой да гласува за Бай Пън чучулото,освен някои платени цветни метали.
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    11 4 Отговор
    ТрънМпи нема да му позволят да спечели.

    Не могат да постъпят с него както постъпха с Кенеди,но ще правят всякакви "ала-бала" за да НЕ спечели.

    Иначе бърка статуквото на диипстейта и френдовете от д-а.вос.
  • 15 ИНОЗЕМЕЦ ИЗМИСЛИХ ама то имало ИНОЗЕМЦИ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "БОЙКО РАЗБОЙНИКА СИ ВЪРНА БЪЛГАРИЯ":

    ВИКИПЕДИЯ - чужеземец, чужестранец, иностранец - ВЕЛИК МИСЛИТЕЛ СЪМ И КАТО ПОМИСЛЯ ИНОЗЕМЦИТЕ не КОМАНДВАТ ли СВЕТЪТ и НЕ СА ЛИ РОГАТИ И с ОПАШКИ , САМО ПИТАМ МОЖЕ ЛИ ДА СЪМ ИЗМИСЛИЛ ГОЛЯМА ИСТИНА С МАЛКО МОЗЪК В ПРОСТАТА СИ КАРТУНА
  • 16 Демократ

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Ти па кво имаш против Мадам- Галя Събева ,ако знаеш какви вкусотии оставя в кофите след вечерите при шеф Ангелов,пръстите да си оближеш,ела пробвай и ти копейко.
  • 17 Джо Дайбън

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Айде":

    Теб пък кой те питъл бе изтръ пналякк?
  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    3 7 Отговор
    Няма в мире по пропаднало, продажно и пошло от съдрания ватник и гладния му бегераб!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дернев

    16 1 Отговор
    Връщането на Тръмп в Белия дом, ще е най-сериозното и силно доказателство за действаща демокрация в Щатите. Но, дай боже, да не завърши като Р. Кенеди, нещо което е напълно вероятно за САЩ. Иначе победата му, може и трябва да ускори и задълбочи интеграцията в Европа към изграждането на Европа за европейците.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отец Дионисий

    3 7 Отговор
    Кога ще бутат альошата, имат ли инфо съдраните копейки!

    Коментиран от #27

  • 26 ХА ХА

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Може може":

    Теб те дъл баят якоо загорели роммии срещо 20тачка,което си е направо далавера.
  • 27 Абе

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Отец Дионисий":

    Натопор чени маннаффи ,щели да буутат Илиян Илиин ,трролл ,-модд ер атто р в гъъ33аа якоо.

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Уса

    14 0 Отговор
    Тръмп ще спечели с огромно мнозинство над 80% от американците го подкрепят
  • 31 Абе ,

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    Бутат или на Бутат ?! Уточнявайте ги тия неща де ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 чичо Дон-президент

    9 0 Отговор
    Тръмп ще спечели изборите. Първо: той е много здрав-физически и психически. Второ: издържа на всякакви атаки-съдебни, медийни, политически противници, лични нападки от разни жени и др.Трето: води твърда, постоянна политика, не се огъва, умее да извлича полза за себе си и за страната. Четвърто: само той може да се разбере с руснаците и войната ще свърши.Пето: има много привърженици и то верни. Зад него е срадната класа, средните щати, хората, които работят и не разчитат на помощи.

    Коментиран от #34

  • 34 Тоз път електронна

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "чичо Дон-президент":

    Абе прав си , ама знаеш ли колко са паразитните съставки в САЩ - нигритоси,латиноси,сексуални девианти...Мюслитата , да не повярваш били отивали към 4 милиона. Ако почнем да ги смятаме хрантутниците май отиват към 100 милиона. Френската революция е направена от тълпата парижки лумпени хранени и паразитиращи върху държавата. Американските лумпени, насочвани от левчарците кат нищо може да докарат голотината - тоз път може и електронна