Last news in Fakti

24 Декември, 2023 07:57 1 107 2

Тайпе: Осем китайски самолета пресякоха средната линия на Тайванския пролив

  • китай-
  • тайван

Островната държава се оплаква от китайската военна активност през последните четири години

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е засякло осем китайски изтребителя да пресичат средната линия на Тайванския проток, както и един китайски балон, за последните 24 часа, предаде portnews.com.

Тайван, който Китай счита за своя територия, многократно се оплаква от китайска военна активност около острова през последните четири години.

Китай засилва мисиите си близо до Тайван с наближаването на президентските и парламентарните избори на острова на 13 януари.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи в неделя, че китайските изтребители J-10, J-11 и J-16 са пресекли средната линия в точки на север и в центъра на пролива.

Средната линия някога е служила като неофициална бариера между двете страни, но китайски самолети сега редовно прелитат над нея.

Тайван изпрати свои сили за наблюдение, каза министерството.

Министерството също така съобщи за китайски балон в пролива, който според Тайван е най-вероятно за наблюдение на времето.

Балонът е бил забелязан след пресичане на средната линия късно в събота сутринта на 180 километра северозападно от северния тайвански пристанищен град Кийлунг на надморска височина от приблизително 6100 метра.

Той се е насочил на изток и е изчезнал около час по-късно, съобщиха от министерството.

Възможностите на Китай да използва балони за шпионаж се превърна в глобален проблем през февруари, когато Съединените щати свалиха, както казаха, китайски балон за наблюдение.

Китай заяви тогава, че балонът е бил "цивилен, който случайно се е отклонил".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    10 2 Отговор
    А защо няма китайски военни учения в китайските автономни територии като Тибет, Макао и Хонк Конг ?! Поднебесната е страната с най голяма свобода по отношение на управление. Китайците в Тайван много ще съжаляват, ако продължат да се водят по бисквитките на сатанистите …
  • 2 Факт

    7 2 Отговор
    Тайван е китайски, това е положението.