Last news in Fakti

27 Декември, 2023 14:10 964 0

Бивш премиер на Пакистан ще бъде издигнат отново за поста след изгнание

  • наваз шариф-
  • пакистан-
  • премиер-
  • изгнание

Наваз Шариф напусна Пакистан, за да не лежи в затвора за корупция

Бивш премиер на Пакистан ще бъде издигнат отново за поста след изгнание - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кандидатурата на бившия премиер на Пакистан Наваз Шариф ще бъде издигната отново за поста, предаде Асошиейтед прес, като се позова на партията му Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз) – ПМЛ-Н.

73-годишният Шариф, който на три пъти е бил министър-председател, се завърна в страната си през октомври след четиригодишно изгнание в Лондон, пише БТА. Той се замина за британската столица, за да не лежи в затвора по обвинения в корупция.

В крайна сметка присъдата му беше отменена след обжалване и Шариф напълно законно може да се кандидатира както за депутат на парламентарните избори в Пакистан на 8 февруари, така и след това за премиер, който ще бъде избран от парламента.

"Няма никакво съмнение. Наваз Шариф е нашият кандидат за министър-председател", заяви един от лидерите на ПМЛ-Н Хана Ранаула, който понастоящем е министър на вътрешните работи на Пакистан.

Шариф подаде оставка като премиер през 2017 г. заради обвиненията в корупция. През юли 2018 г. бе осъден на десет години затвор заради покупката на луксозен апартамент в Лондон, припомня АП. През декември 2018 г. получи присъда от още седем години, след като не можа да даде обяснение как семейството му се е сдобило със заводи за стомана през 1999 г.

Основният конкурент на Шариф – Имран Хан, който също е бивш премиер, в момента излежава присъда за корупция, но също заяви участие на партията си в изборите. Хан бе свален от поста на министър-председател с вот на недоверие през април 2022 г., но остава водеща фигура на своята партия "Движение за справедливост".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА