Last news in Fakti

22 Декември, 2013 21:56 1 337 0

Ходорковски: Борбата за граждански права продължава

  • ходорковски-
  • михаил ходорковски
Ходорковски: Борбата за граждански права продължава - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освобождаването на политическите затворници в Русия и защита на гражданските права ще са основните приоритети в дейността на бившия руски олигарх Михаил Ходорковски. Те бяха обявени при първата пресконференция в Берлин, където той пристигна е петък, след като беше помилван от президента Владимир Путин.

Проявата на Ходорковски се състоя в частен музей на емблематичния „Чекпойнт Чарли” до бившата Берлинска стена.

Ходорковски отбеляза, че въпреки уверенията на Кремъл, че за него е безопасно да се върне в Русия, няма гаранции, че ако го направи, ще му позволят отново да замине за чужбина.

Бившият олигарх настоя също Върховният съд да отмени многомилиардния иск по първото дело за ЮКОС срещу него и Платон Лебедев, потвърждавайки решението на Европейския съд за правата на човека, преди да мисли за връщане в Русия.

Освободеният от затвора Михаил Ходорковски не може да се върне в Русия заради иск срещу него и Платон Лебедев за 550 млн. долара. Искът е предявен в рамките на първото дело срещу бившия шеф на петролната компания ЮКОС и все още не е свален.

Посочи също, че няма да има финансовата възможност да подпомага финансово руската опозиция. Той потвърди, че няма да се занимава с политика. Самият Ходорковски беше задържан преди повече от десет години, когато пътуваше за форум на Московската школа за политически изследвания.

Бившият магнат добави, че засега не знае къде ще живее със семейството си. Този въпрос той щял да обсъди с жена си.

Преговорите за освобождаването му продължили две години и половина.  Това разкри директорът на германо-руския форум Александър Рар. На всяка среща между Германия и Русия на високо равнище се чувало едно и също: Ходорковски, Ходорковски, Ходорковски.

Бившият затворник не пожела да коментира ситуацията в Украйна, преди да се е запознал подробно с нея, но предложи Виктор Янукович да вземе пример от руския държавен глава и да освободи поне един политически затворник – като начало Юлия Тимошенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: