Last news in Fakti

8 Януари, 2024 10:22 897 9

Хиляди японци са принудени да напуснат дома си, живеят в стрес и изтощение след земетресението

  • япония-
  • земетресение-
  • стрес-
  • изтощение

Властите предупредиха за опасност от свлачища на целия полуостров Ното в префектура Ишикава

Хиляди японци са принудени да напуснат дома си, живеят в стрес и изтощение след земетресението - 1
Снимка: БГНЕС

Седмица след мощното земетресение, което причини смъртта на най-малко 161 души, хиляди хора, останали без дом, живеят в умора и несигурност по западното крайбрежие на Япония, предаде Асошиейтед Прес.

В спасителните дейности след земетресението с магнитуд 7,6 на Нова година се включиха хиляди войници, пожарникари и полицаи, които и в понеделник претърсваха срутените сгради с надеждата да намерят оцелели.

Властите предупредиха за опасност от свлачища на целия полуостров Ното в префектура Ишикава, където бяха съсредоточени трусовете. Рисковете се влошиха от снеговалежите, които се усилиха през уикенда и ще продължат.

За жителите на Ишикава работата едва започва, посочва АП.

Шуджи Йошиура, рибар, заяви, че все още не може да изкара лодките си в морето, тъй като морското дъно е повдигнато от земетресението.

Във Ваджима е имало търговска улица, а морските дарове и традиционните занаяти са привличали туристи. Голяма част от града е унищожена от пожарите, избухнали след земетресението от 1 януари, констатира агенцията.

Близо 30 000 души, настанени в училища, аудитории и други евакуационни центрове, се притесняват от инфекции, тъй като се появяват случаи на КОВИД-19 и други заболявания.

В подслоните хората все още спят на студения под, но след като първоначалната помощ осигуряваше само парче хляб и чаша вода за всеки човек на ден, увеличаването на помощта позволява на някои обекти да започнат да сервират топла храна, приготвена в огромни тенджери.

Хората са възхитени от временните съоръжения за къпане, създадени от войниците, седейки в горещата вода, която им е липсвала в продължение на дни.

Въпреки това изтощението и стресът изтощават лишените от дом. Мнозина са в траур. Земетресението се случи на Нова година, когато в Япония семействата се събират. Някои от оцелелите казват, че сега са съвсем сами.

Също така настанените в училища не са сигурни какво може да се случи, когато учебните заведения отворят след седмицата на новогодишната ваканция.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    4 3 Отговор
    Да започват да учат руски. Да не си губят времето.

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    4 1 Отговор
    Проклятието на гнусния евреин Еленски.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 японците са добри хора .

    2 1 Отговор
    Системата за ранно предупреждение не ги е спасила . Да се добереш първи до укритието за 20-30 секунди е много малко вероятно . 160-170 , а те са застаряваща нация . сигурно не всички са японци . живеят в семейства по 2-3 човека . може да им пратим хуманитерна помощ . одеала и памперси, чехли , палатки . Трагедия .
  • 6 Иван Иванов

    2 0 Отговор
    Съболезнования на близките,съд за фирмите строили високи сгради с рушвет, Земетресенията показват,че роботите и компютрите не са важни ,а само човешката хуманност и солидарност,за съжаление много японски милиардери държат сънародниците на хляб и вода
  • 7 честен ционист

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Английкски ще трябва само за тези, които ще се редят за места по колесниците.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Има нещо вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    "............В подслоните хората все още спят на студения под, но след като първоначалната помощ осигуряваше само парче хляб и чаша вода за всеки човек на ден, увеличаването на помощта позволява на някои обекти да започнат да сервират топла храна, приготвена в огромни тенджери.

    Хората са възхитени от временните съоръжения за къпане, създадени от войниците, седейки в горещата вода, която им е липсвала в продължение на дни..........." Явно в Япония нещата не са толкова прекрасни щом положението е такова за пострадалите от труса............Такова земетресение, точно на Нова Година ми се струва като знак свише обаче джапанките май не могат да се усетят и тяхната министърка оня ден обещаваше нова помощ за фашагите в украйна и че щели да им дават още оръжия и пари............БОГ вижда всичко и раздава всекиму според заслугите, навремето японците клаха наред в източна Азия и дори след двете атомни бомби явно още не са си изплатили кармичния дълг, а сега продължават да създават проблеми!
Новини по държави: