Last news in Fakti

9 Януари, 2024 11:47 3 669 40

Джо Байдън vs. Лойд Остин! Американски и британски издания коментират скандала

  • сащ-
  • пентагон-
  • джо байдън-
  • лойд остин

Остават и много въпроси не само за здравословното състояние на Остин, а и защо служителите в Белия дом, законодателите и дори високопоставени служители в Пентагона не са били уведомени по-рано, пише в. "Ню Йорк таймс"

Джо Байдън vs. Лойд Остин! Американски и британски издания коментират скандала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джо Байдън е подложен на все по-голям натиск да уволни министъра на отбраната Лойд Остин, тъй като в продължение на четири дни той държал президента на САЩ в неведение, че е настанен в болница, пише в. "Телеграф".

Седемдесет годишният Остин е бил хоспитализиран в новогодишния ден заради по думите на Пентагона усложнения след неотдавнашна рутинна операция. Белият дом обаче е бил информиран чак на 4 януари, а през това време заместничката на Остин, Катлийн Хикс била на почивка в Пуерто Рико, отбелязва британското издание.

Това се случва в момент, когато войната продължава да бушува в Газа и Украйна, и доведе до силен натиск върху Белия дом да предприеме действия, като републиканците призоваха министърът на отбраната да бъде сменен, коментира "Телеграф".

Бавното и несвързано обяснение на ситуацията, както и липсата на прозрачност от страна на Остин за това какво е довело до здравословната му криза, само засилиха вниманието, което медиите и политиците ѝ отделят, пише в. "Вашингтон пост".

Критиците, включително политически съюзници на американското правителство, упрекнаха администрацията за секретността около здравословното състояние на Остин, като мнозина отбелязаха, че на фона на активното, макар и непряко, участие на САЩ в две войни и неотдавнашното нарастване на броя на нападенията срещу американските сили, разположени в Близкия изток, е имало опасност тази потайност да доведе до бедствие. Столичният вестник добавя, че някои разочаровани официални представители също са се оплакали и са заявили, че случаят е демонстрирал "невероятно лоша преценка" от страна на Остин.

Служители от Белия дом и Пентагона вчера обещаха да преразгледат пропуските в комуникацията, но отново отказаха да разкрият повече подробности за ситуацията - включително дали Остин изобщо е бил неработоспособен и какво е наложило продължителния му престой в болница, отбелязва "Вашингтон пост".

Остават и много въпроси не само за здравословното състояние на Остин, а и защо служителите в Белия дом, законодателите и дори високопоставени служители в Пентагона не са били уведомени по-рано, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изданието цитира говорителя на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър, който по време на продължила повече от час пресконференция вчера заяви, че след като бил уведомен миналия вторник за състоянието на Остин, преценил, че "не е в правото си" да разкрие тази информация.

Въпреки продължителната пресконференция остава неясно как и кога правомощията на министъра са били делегирани на заместник-министърката на отбраната Катлийн Хикс и защо са минали няколко дни, преди да бъдат уведомени Байдън и Конгресът, посочва "Ню Йорк таймс".

Белият дом заяви, че министърът на отбраната ще остане на поста си, но отбеляза неговата "липса на прозрачност" и призова за преразглеждане на процедурите, пише в. "Гардиън".

Пентагонът изказа предположение, че забавянето на разкриването на местонахождението му поне отчасти се дължи на това, че началникът на кабинета на Остин е бил в отпуск по болест. В свое изявление в събота Остин заяви, че поема "пълна отговорност" за потайността около престоя му в болницата, посочва изданието.

Остин е вторият човек след Байдън в командването на американската армия и задълженията му изискват да бъде на разположение във всеки момент, за да реагира на всяка криза в националната сигурност, отбелязва "Гардиън". Това включва постоянна готовност за влизане в защитена комуникация с други официални представители в случай на предстояща ядрена атака - нещо, което трудно би могло да се направи от леглото в интензивно отделение, коментира британският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зле

    56 5 Отговор
    не разбрахте ли че тия шоколодовите не вършат работа и за 5 пари нарочно ги лансират уж да замазват очите на избирателите, вижте в южна африка къв хаос стана след като шоколодовите взеха власта!!

    Коментиран от #20

  • 2 Байцхаймер

    47 3 Отговор
    А каква е ИСТИНСКАТА причина? Да не е откритата позиция на Остин за Украйна или е извадил политически мераци?
  • 3 Бонев

    57 3 Отговор
    Хубаво е да се смени. Човекът го е докарал на цвят, ама друго си е една афроамериканска жена лесбийка начело на армията.

    Коментиран от #21

  • 4 Харлан

    25 3 Отговор
    Ячникът е отстранен.От днескъ се назначава ....ренко.
  • 5 В.В.П.

    46 4 Отговор
    Тоя пич ми беше най симпатичният..В сащ не можеш да се чувстваш зле ..Трябва да си винаги ОК...Изстискват ти соковете през чорапогащника ... Ахахаха..Демократичния начин на живот отвращава света ...Най вече окропите ..Миризливите бандерци мрат яко...
  • 6 лъжата е на почит в САЩ и ЕС

    35 2 Отговор
    От кое дърво е слезнал?
  • 7 честен ционист

    44 5 Отговор
    Пада момчето Лойд, заминава и позивна Тагаренко.
  • 8 Хелоу

    45 3 Отговор
    Най-некадърния Американски кабинет направи монументални стратегически грешки. И продължава. Света е на прага на трета световна.
  • 9 КОТарАК

    34 3 Отговор
    Кво става,бе да не се е гътнал Лойд Остин,след почерпка със старичок?
  • 10 пак някакви схеми

    35 1 Отговор
    Да попаднеш в интензивното не е шега. мисля, че трябва да си толкова зле , че едва ли можеш да мислиш за нещо , ако изобщо си в съзнание. та, той лично ли трябва да уведоми, няма ли други в администрацията , които са научили от семейството или от лекари, които трябва да уведомят. не опитмам да защитавам военния /опазил бог/. просто принципно трябва да има процедура за това. което навява на мисълта , че или е схема някаква незнайна, или тази администрация е една разпасана команда, която ще подлуди света, напълно неадекватна администрация с претенции за хегемония.

    Коментиран от #37

  • 11 В.В.П.

    34 4 Отговор
    Никога демократи на власт .. Фашистка фракция.
  • 12 смешници

    19 1 Отговор
    рутинна операция викаш ааааа - ха ха ха в областта на лявото око
  • 13 В.В.П.

    28 2 Отговор
    Остин е прогледнал..и е припаднал..Джо цървула е железен .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сащисан кравар

    31 2 Отговор
    Има ли пилот в самолета😂 Параноя тресе разградения краварник и добре, че Путин не иска да ги напада 😅
  • 17 нема да стане

    29 1 Отговор
    как ще го уволняват, като е кафяв... ще има масови протести и отлив на избиратели...
  • 18 за справка

    28 2 Отговор
    ще го замести Тaгаренко. Сигурно затова го викат
  • 19 Механик

    31 3 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    От къде тия нормални хора? Още от раждане му зачислявяат един психо-аналиик и един лихвар. Подкарват го яко на антидепресанти, ГМО и психарска телевизия. Медиите му внушават, че е велик, понеже се е родил в САЩ. На 12 години, вече тежи къде 120 оки, но му се обяснява, че това е нормално и той е як мъж, а не разплут хипопотам.
    Към това като добавим и факта, че още с раждането си вече дължи вноски по ипотека, направена още от дядо му, а вноските всеки изминал ден се увеличават, щото лихвите растат, и той какво да прави? Минава на каптагонче и след някоя и друга година, хваща пушката и почва да гърми в мола или в даскалото.

    Коментиран от #24

  • 20 Даа бе

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "зле":

    Това е най голямата глупост, която може да се прочете. Като че ли американския президент не е разбрал че министъра на отбраната е приет в болница и е в интензивно отделение.Както винаги нашите кълвящи на гола кука бълват змии и гущери!

    Коментиран от #26

  • 21 Даа бе

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Заведи и предложи Шойгу. И без това му треперят мартинките от Путин.Голям специалист е .............по еленови рога де......
  • 22 Грую

    13 2 Отговор
    Оставете човека бе! От кого се отбранявате? Да не би Израел и Русия да са нападнали САЩ?
  • 23 И тази бананена република?

    21 3 Отговор
    "..Белият дом обаче е бил информиран чак на 4 януари, а през това време заместничката на Остин, Катлийн Хикс била на почивка в Пуерто Рико...."
    А Деменцията не знае, на кой свят е изобщо...
    Тези щели да воюват с Русия? Ако Русия сега, през тези 4 дена ги беше ударила, то до сега да се е веело руското знаме във Фашингтон.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ако е така, скоро

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Старшинка":

    Путин ще тресне с атома и много по света ще дадат фира. Щом вече по руска територия нещата не вървят добре, вземи си стягай чаршафа за гробищата...
  • 26 зле

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Даа бе":

    твоя коментар няма нищо общо с това което, аз изложих като факти.

    Коментиран от #32

  • 27 МГанчев

    13 0 Отговор
    Казал на бай Дън, ама той е забравил
  • 28 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    Зеленски vs. Залужни!
  • 29 Боруна Лом

    5 2 Отговор
    КОЙ Е МИНАЛ ПОКРАЙ НАС БЯЛ ДЕН НЕ Е ВИДЯЛ

    Коментиран от #30

  • 30 Дидо

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Боруна Лом":

    И ти ако минеш покрай мене и ти няма да видиш.
  • 31 абе

    6 1 Отговор
    зам. министъра на войната в сащ е на почивка В Пуерто Рико, докато славяни измират на фронта.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 теню

    7 1 Отговор
    Значи, black bulldog се е разбoлял а изкуфелият престъпник да не не е знаел. Може и да му са казали но той помни най много 10-15 минути и забравя. Всичко при тези престъпници е нормално.

    Коментиран от #35

  • 34 А бе

    5 8 Отговор

    До коментар #31 от "абе":

    Ако не беше Путин .нямаше да измират! Русия е агресора! И за това ли вие виновно Министерството на отбраната на САЩ?Всичко ,което не е по вашата свирка е виновно?
  • 35 А бе

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "теню":

    Той и бункерния плъх вече две години забравя че води война,ама руснаците започнаха да му го припомнят.

    Коментиран от #36

  • 36 Даааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "А бе":

    И да се моли на 100 господа НАТО да не му го припомни,че ще е последно!
  • 37 Не виждаш ли

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "пак някакви схеми":

    Че статията е предназначена за руската зомбирана био маса,а нашите журналя я копират И нашите кълвящи на гола кука първи се нахвърлиха.

    Коментиран от #39

  • 38 не може да бъде

    8 1 Отговор
    Статията ни дава информация за случващото се в САЩ след потайното заболяване на м-ра на отбраната ,но "остават много въпроси не само за здравословното състояние на Остин",но и за здравословното състояние на г-н Байдън -които са даже по-интересни ,комплицирани и опасни,отколкото тези за неговия мининстър! Вгледайте се внимателно как г-жа Байдън води за ръчичка и извежда съпруга си по време на публични мероприятия ..!?За мен това е шокиращо,защото става дума за най-силната военно,икономически и политически държава в света!
  • 39 какво значи

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Не виждаш ли":

    за "руската зомбирана маса"? Новината е факт, предизвикал скандал в Америка. Не ти разбирам мисълта, ако изобщо и ти сам си я разбираш. Искаш да кажеш, че е фейк ли? Информирай се по-добре преди да пишеш.
  • 40 Иван Иванов

    0 1 Отговор
    Когато управляват геронтократи е нормално.Сега начело на света Са Байдън 81, Путин 71,Си Дзин Пин70, Борел 76,Крал Чарлз 75,Лула да Силва78 и други старци,те ще боледуват и умрат,а с тях техните изми и мечти.Ние, България трябва да оцелеем България да пребъде завинаги