Last news in Fakti

9 Януари, 2024 13:51 1 859 13

Битката за Белия дом! Ето ги кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ

  • джо байдън-
  • камала харис-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Президентът на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност в началото на 2021 г., има малко съперници за номинацията на демократите за вота през ноември

Битката за Белия дом! Ето ги кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност в началото на 2021 г., има малко съперници за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2024 година.

Тъй като бившият президент Доналд Тръмп е лидерът в надпреварата за номинацията на Републиканската партия, силната позиция на Байдън преди предстоящите предварителни избори на демократите вероятно ще доведе до повторение на битката от изборите през 2020 година.

Ето някои от водещите кандидати в надпреварата за номинацията на демократите:

ДЖО БАЙДЪН

Осемдесет и една годишният Байдън, който вече е най-възрастният президент в историята на САЩ, ще трябва да убеди гласоподавателите, че ще може да издържи още четири години на власт на фона на ниския си рейтинг на доверие. Съюзниците на Байдън казват, че той смята, че е единственият кандидат от Демократическата партия, който може да победи Тръмп.

Когато обяви кандидатурата си, Байдън заяви, че неговата задача е да защити американската демокрация и спомена смъртоносната атака на поддръжници на Тръмп срещу Капитолия в САЩ от 6 януари 2021 година. Вицепрезидентката Камала Харис отново ще бъде негов партньор в тандема.

Икономиката ще бъде фактор в неговата кампания за спечелване на втори мандат. Въпреки че САЩ избегнаха очакваната рецесия и икономиката расте по-бързо от очакванията на икономистите, през 2022 г. инфлацията достигна 40-годишен връх и цените на храните и на горивата се отразяват на избирателите.

Байдън ръководи отговора на западните правителства на руската инвазия в Украйна и убеди съюзниците да наложат санкции на Русия и да подкрепят Киев. Той също така подкрепя Израел в конфликта му с бойци на "Хамас" в Газа.

Байдън обаче е подложен на остри критики от страна на някои членове на собствената му партия заради нежеланието си да подкрепи призивите за прекратяване на огъня в палестинския анклав, където по информация от официални представители от Газа са били убити повече от 20 000 души, хиляди сгради са били повредени или разрушени и жителите нямат достатъчно храна, вода и медицински консумативи.

У дома той успя да прокара огромни пакети за икономически стимули и за разходи за инфраструктура, за да заздрави американското промишлено производство, въпреки че почти не е получил признание от избирателите, че е успял да постигне последното.

Байдън бе подложен на критики от страна на републиканците и на демократите за имиграционната си политика и преминаванията на мигранти през границата между САЩ и Мексико достигнаха рекордни нива по време на неговото управление.

МАРИАН УИЛЯМСЪН

Седемдесет и една годишната авторка на бестселъри и книги за самопомощ Мариан Уилямсън обяви втората си кандидатура за Белия дом с лозунга "справедливост и любов", въпреки че шансовете ѝ за победа за ниски.

Тя се кандидатира и на предварителните избори на Демократическата партия през 2020 г., но се отказа от надпреварата преди гласуването. Уилямсън обяви новата си кампания на 23 март и ще участва в предварителните избори в щата Ню Хемпшир.

ДИЙН ФИЛИПС

Малко известният законодател от Минесота Дийн Филипс обяви през октомври, че ще отправи предизвикателство срещу Байдън въпреки ниските си шансове за успех, защото не смята, че президентът ще успее да спечели втори мандат.

Петдесет и четири годишният бизнесмен милионер и съосновател на компания за сладолед обяви кандидатурата си в едноминутно видео, публикувано онлайн, в което казва: "Имаме някои предизвикателства… Ще ремонтираме тази икономика и ще ремонтираме Америка".

превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    8 5 Отговор
    А в Русия от 1999 г има един президент.
    Владимир Путин

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Червена зора

    23 2 Отговор
    Тука трябва Тръмп или Кенеди младши да победят или целия свят ще яде фалоса два ката! Колкото до превода на статията ми е интересно, къде е аджеба оригинала, защото тука в България преовдачите превеждат едно към то гьотере...

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Българин

    8 0 Отговор
    айде тролчета гладни наемайте се яко че да не бъркате по кошовете от глад сега е момента има писано за путин има и за говедарите

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 пешо

    11 0 Отговор
    изкуфяли бунаци
  • 10 Механик

    14 0 Отговор
    Тия, двамцата, що са маскирани? Някоя банка ли ще обират?
    Щото знаем, че лошия Путин само за 2 дни уби кормида. За два дни и шаманите с бели престилки спряха да плашат хората с неминуема смърт. И както навлизахме в "червената вълна" изведнъж отпаднаха и сертификати и бустери.
    И както се оказа, за близо 3 години, никак не "измряхме здраво".
  • 11 Гоуст

    0 5 Отговор
    Може би най-силният кандидат би била вицето-Камала Харис. Отговаря на всички предварителни изисквания.
  • 12 до йохохото

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    И от 1999 г. Русиясе възроди отново и днес е фактор, благодарение на това.
  • 13 Сатана

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Червена зора":

    Не се заблуждавайте с младши Кенеди, той е рециклиран и днес няма нищо общо с първия президент Кенеди .
    Тръмп ...може и вероятно ще спечели.